SPECIALS

Ελβετία 1954: Το θαύμα της Βέρνης

Η Δυτική Γερμανία σόκαρε την περίφημη Ουγγαρία του Φέρεντς Πούσκας
Ελβετία 1954: Το θαύμα της Βέρνης

Πλησίαζε μια δεκαετία από την ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος είχε δώσει τη θέση του σε έναν πιο… ύπουλο: τον Ψυχρό.

Εντούτοις, το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να αποκτά θαυμαστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δεδομένου ότι το 1954 η FIFA έκλεινε αισίως 50 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ήδη από το κογκρέσο του Λουξεμβούργου το 1946 είχε αποφασιστεί ότι η διοργάνωση του 1954 θα διεξαχθεί στην Ελβετία, δηλαδή την έδρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Στην προκριματική φάση συμμετείχαν 45 χώρες, εκ των οποίων οι 10 αποσύρθηκαν, ενώ η Τουρκία απέκλεισε την Ισπανία στο στρίψιμο του νομίσματος.

Η τελική φάση θύμισε για πρώτη φορά τη σημερινή της μορφή, υπό την έννοια ότι οι 16 φιναλίστ χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων, προκρίθηκαν οι δύο πρώτοι και εν συνεχεία διεξήχθησαν προημιτελικά, ημιτελικά, τελικοί (μικρός και μεγάλος).

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε ζωντανά, αφού το πανευρωπαϊκό δίκτυο «Eurovision» είχε δημιουργηθεί έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο νικητής

Η Δυτική Γερμανία. Έγινε μέλος της FIFA λίγους μήνες μετά τη διοργάνωση του 1950, αλλά κατέκτησε το τρόπαιο. Νίκησε 4-1 την Τουρκία, συνετρίβη 8-3 από την Ουγγαρία και στο νέο ματς με την Τουρκία δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιβληθεί με 7-2. Έπειτα ξεπέρασε τη Γιουγκοσλαβία (2-0) και την Αυστρία (6-1), προτού φτάσει στο ιστορικό 3-2 με ανατροπή επί της Ουγγαρίας. Ο πρώτος τίτλος των «πάντσερ» προκάλεσε πάταγο…

Ο τελικός

Στο ματς του ομίλου ο Χέρμπεργκερ παρέταξε αναπληρωματικούς. Στον τελικό έβαλε βασικούς, αλλά και πάλι η Δ. Γερμανία ήταν αουτσάιντερ. Τα γρήγορα γκολ των Πούσκας και Τσίμπορ δεν προκάλεσαν έκπληξη, αλλά η εξίσου γρήγορη απάντηση των Μόρλοκ και Ραν έδωσε ενδιαφέρον. Η πανέξυπνη τακτική των «πάντσερ» και η τύχη επέτρεψε στον Ραν να γραφτεί στην Ιστορία με το γκολ που έγραψε το 3-2 στο 84’. Βέβαια, το παρασκήνιο του τελικού ήταν έντονο και οι διαιτητικές αποφάσεις αμφιλεγόμενες…

ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τούρεκ, Πόσιπαλ, Κολμάιερ, Εκελ, Λίμπριχ, Μάι, Ραν, Μόρλοκ, Ότμαρ Βάλτερ, Βάλτερ, Σάφερ.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γκρόσιτς, Μπουζάνσκι, Λάντος, Μπόζικ, Λόραντ, Ζακαρίας, Πούσκας, Κότσις, Χιντεγκούτι, Τσίμπορ, Τοτ.

https://www.youtube.com/watch?v=bfjxgT6SDYk

Ο πρώτος σκόρερ

Ο Σάντορ Κότσις με 11 γκολ. Χατ-τρικ κόντρα στη Νότια Κορέα, «καρέ» στο 8-3 επί της Γερμανίας, δύο γκολ επί της Βραζιλίας, άλλα δύο στην παράταση του ημιτελικού με την Ουρουγουάη. Εντυπωσιακή επίδοση, η οποία όμως δεν είχε αντίκρισμα από τη στιγμή που στον τελικό έμεινε «άσφαιρος».

Η έκπληξη

Αναμφίβολα ο τελικός, αλλά από τη στιγμή που προαναφέρθηκε, θα προτιμήσουμε την ευρεία νίκη της Ελβετίας επί της Ιταλίας με 4-1. Οι γειτονικές ομάδες έδωσαν αγώνα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση, όπου η οικοδέσποινα έφτασε σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο. Χούγκι (14’, 85’), Μπάλαμαν (48’) και Φάτον (90’) σκόραραν για τους γηπεδούχους, ενώ ο Νέστι είχε μειώσει προσωρινά στο 67’.

Το γεγονός

Αυστρία-Ελβετία… 7-5! Ο πιο παραγωγικός αγώνας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξήχθη στις 26 Ιουνίου 1954, στο στάδιο «Ολιμπίκ ντε λα Ποντέζ» της Λοζάνης. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 0-3, οι γείτονες έβαλαν πέντε γκολ σε… 9 λεπτά, εν συνεχεία αμφότεροι έβαλαν από δύο γκολ και το τελικό αποτέλεσμα χάρισε στην Αυστρία την πρόκριση στα ημιτελικά.

https://www.youtube.com/watch?v=XI6jQUV2ch8

Η φωτογραφία

Πριν από το “θαύμα της Βέρνης” έγινε η “μάχη της Βέρνης”, δηλαδή ο επεισοδιακός προημιτελικός μεταξύ της Βραζιλίας και της Ουγγαρίας

 

Βραζιλία 1950: Το δράμα του Maracanazo

Γαλλία 1938: Από το Μουντιάλ στον Β’ Παγκόσμιο

Ιταλία 1934: Στους… πρόποδες του φασισμού

Ουρουγουάη 1930: Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι γεγονός!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελβετία 1954: Το θαύμα της Βέρνης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μάνος Ανδρουλάκης

Ο Μάνος Ανδρουλάκης σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και το 2006 έκανε την αρχή σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Ηρακλείου Κρήτης. Από το 2009 μέχρι το 2015 εργάστηκε στην ιστοσελίδα Contra.gr. Στο Sportime επιμελείται τους αγώνες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και θέματα γύρω από την «πράσινη» επικαιρότητα.