SPECIALS

Γκριζμάν: Το all- in, η «μαύρη τρύπα» και ο Νεϊμάρ

H άφιξη του Γάλλου αστέρα στην Μπαρτσελόνα διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις
Γκριζμάν: Το all- in, η «μαύρη τρύπα» και ο Νεϊμάρ

Ένα από τα πιο πολυπαιγμένα μεταγραφικά «σίριαλ» των τελευταίων ετών έφτασε, ύστερα από πολλά επεισόδια, στο τέλος του. Ο Αντουάν Γκριζμάν ντύθηκε στα «μπλαουγκράνα» και πλέον η Μπαρτσελόνα μοιάζει ως πρώτο φαβορί τόσο για το πρωτάθλημα Ισπανίας, όσο και το Champions League. Ή μήπως όχι;

Μια επιχείρηση που ξεκίνησε να «ψήνεται» από την καταλανική διοίκηση ήδη από το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο, αυτή εντατικοποιήθηκε από εκείνο του 2018 μέχρι την περασμένη Παρασκευή (12/07). Όταν δηλαδή ο Γάλλος, ύστερα από 393 μέρες και αρκετές «πόρτες» από την Ατλέτικο,  έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε συμβόλαιο με την «Μπάρτσα» μέχρι το 2024, που δαπάνησε λίγο πάνω από 120 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Με αυτή την προσθήκη, η Μπαρτσελόνα ενισχύεται σε σημείο που πλεόν και μόνο η σκέψη της αντίπαλης άμυνας ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μια τριάδα διαμορφωμένη από Μέσι, Σουάρες, Ντεμπελέ, Κοουτίνιο, Γκριζμάν ή… Νεϊμάρ προκαλεί τρόμο.

Παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του «Γκρίζι» όμως, η μεταγραφή του έχει φέρει στην επιφάνεια περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στον καταλανικό σύλλογο.

Δείτε την πρώτη μέρα του 27χρονου στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα:

Γκριζμάν: Κανένα περιθώριο αποτυχίας

Η τάση των «μπλαουγκράνα» να γεμίζουν το ρόστερ τους με world class ποδοσφαιριστές σπαταλώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την τελευταία διετία θυμίζει έντονα την πολιτική της Ρεάλ Μαδρίτης τη δεκαετία του 2000 με τους αντίστοιχους «γκαλάκτικος» (Φίγκο, Ζιντάν, Ρονάλντο, Μπέκαμ, κ.ά).

Η παρέλαση αστέρων είναι κάτι που έρχεται σε πλήρηη αντιδιαστολή με τη γενικότερη φιλοσοφία του συλλόγου. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο η αλλαγή μεταγραφικής πλεύσης, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτής.  Ο Γκριζμάν λοιπόν, έρχεται μετά από δύο πρωτοφανείς αποτυχίες στο Champions League (Ρόμα το 2018, Λίβερπουλ το 2019) για να αντιστρέψει την κατάσταση.

Στην ουσία αποτελεί ένα all-in για τους Καταλανούς που ρισκάρουν ακόμα και με αλλοίωση του αγωνιστικού τους DNA, ώστε να κατακτήσουν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και κάθε άλλον τίτλο. Plan B σε περίπτωση αποτυχίας στην ουσία δεν υπάρχει και ο Γκριζμάν, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες, είναι… καταδικασμένος τον Μάιο του 2020 να σηκώσει το κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά.

Συνωστισμός αστέρων

Εφόσον η διοίκηση της «Μπάρτσα» πυροδοτήσει και το «μπαμ» της επιστροφής του Νεϊμάρ, τότε στην επίθεσή της θα δημιουργηθεί αυτόματα… μποτιλιάρισμα. Ήδη άλλωστε, με τρεις θέσεις στο κλασικό πλέον 4-2-1-3 της μπαρτσελόνα για πέντε αστέρες (Μέσι, Σουάρες, Γκριζμάν, Κοουτίνιο, Ντεμπελέ), ο Βαλβέρδε καλείται να διαχειριστεί περισσότερο πρόσωπα και καταστάσεις παρά να κοουτσάρει. Ο καθένας τους θα θέλει πολύ χρόνο συμμετοχής, ο οποίος πρακτικά δεν θα υπάρχει για όλους.

Που να έρθει και ο Νεϊμάρ δηλαδή. Αυτό λοιπόν είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί σύντομα, μιας και ο τόσο μεγάλος συνωστισμός θα επιφέρει νομοτελειακά ντόμινο αποχωρήσεων από την ομάδα, με επικρατέστερο το δίδυμο Κοουτίνιο- Ντεμπελέ.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Γκριζμάν θα πρέπει να βρει όσο πιο γρήγορα τον δικό του ρόλο και να ταιριάξει με τους υπόλοιπους κρατώντας παράλληλα τις ισορροπίες.

Η «πληγή» παραμένει ανοιχτή

Με βάση τις προσθήκες των Ντεμπελέ και Κοουτίνιο (150 εκατ. η καθεμία) τα 120 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τον Γάλλο, θυμίζουν… εκπτώσεις. Οι ικανότητες και το πολυδιάστατο παιχνίδι του θα κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτη την Μπαρτσελόνα επιθετικά, αλλά δεν κλείνει τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» στο κέντρο  και στην άμυνά της. Ο Φράνκι Ντε Γιονγκ έχει τα φόντα για να εξελιχθεί σε έναν παίκτη τοπ κλάσης, αλλά ακόμα άξονας και οπισθοφυλακή χρειάζονται «μερεμέτια».

Μπουσκέτς και Πικέ έχουν μεγαλώσει και σιγά-σιγά, έχοντας κατακτήσει τα πάντα, αρχίζουν να κάνουν πρώιμες σκέψεις για τη συνταξιοδότηση. Επομένως χρειάζεται ένας… Γκριζμάν για να τους πλαισιώσει. Κάτι όμως που δύσκολα θα γίνει.

Με δεδομένο λοιπόν πως η επιθετική παραγωγικότητα δεν αποτελεί πρόβλημα για την Μπαρτσελόνα, ενδεχομένως, μια ακόμα κίνηση στη γραμμή κρούσης, όσο εμπορική κι αν είναι,  να μην «κουμπώνει» τέλεια στις ανάγκες του ρόστερ που στα μετόπισθεν παραμένει… πληγωμένο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γκριζμάν: Το all- in, η «μαύρη τρύπα» και ο Νεϊμάρ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.