SPECIALS

Η άγνωστη ιστορία του «Black Superman»

Μια από τις πολλές άγνωστες ιστορίες γύρω από το ΝΒΑ είναι αυτή του Μπίλι Ρέι Μπέιτς, ενός περίεργου τύπου που ήξερε καντάρια μπάσκετ αλλά παρότι ξεσήκωνε το κοινό δεν τα κατάφερε να σταθεροποιηθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Γιατί; Μα από που να αρχίσουμε… Ο Μπέιτς γεννήθηκε την τελευταία ημέρα του Μαΐου του 1956 και...
Η άγνωστη ιστορία του «Black Superman»

Μια από τις πολλές άγνωστες ιστορίες γύρω από το ΝΒΑ είναι αυτή του Μπίλι Ρέι Μπέιτς, ενός περίεργου τύπου που ήξερε καντάρια μπάσκετ αλλά παρότι ξεσήκωνε το κοινό δεν τα κατάφερε να σταθεροποιηθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Γιατί; Μα από που να αρχίσουμε… Ο Μπέιτς γεννήθηκε την τελευταία ημέρα του Μαΐου του 1956 και ήταν ο 8ος από τα 9 αδέρφια του. Από μικρός εργαζόταν σε φυτείες φασολιών και καλαμποκιού και μάζευε βαμβάκι. Όπως έχει ομολογήσει δοκίμασε λικέρ για πρώτη φορά σε ηλικία 10 ετών και είχε πονοκέφαλο για δύο μέρες. Στα 14 έπινε αλκοόλ κανονικότατα. Στα 16 του δοκίμασε τσιγάρο και μαριχουάνα αλλά όπως ομολόγησε δεν συνέχισε επειδή του προκαλούσαν βήχα!

Ήταν όμως και σπουδαίος μπασκετμπολίστας από μικρός. Με ύψος 1.93 μέτρα ήταν ένας σούτινγκ γκαρντ ικανός σκόρερ και ριμπάουντερ. Βρέθηκε στον τρίτο γύρο του ντραφτ του 1978 από τους Ρόκετς, αλλά κόπηκε γιατί ζήτησε… εγγυημένο συμβόλαιο (απίστευτο για επιλογή τρίτου γύρου). Τελικά βρέθηκε στο CBA όπου κατέστρεψε τέσσερα ταμπλό από τα δυνατά του καρφώματα. Το 1980 βρήκε ευκαιρία στους Μπλέιζερς και έγινε αγαπημένος του κοινού. Πέτυχε 40 πόντους σε 32 λεπτά κόντρα στους Κλίπερς και 35 σε 25 λεπτά κόντρα στους Μάβερικς. Ολοι τον φώναζαν «Black Superman», αλλά το πραγματικό του παρατσούκλι ήταν «Dunk». Κάρφωμα δηλαδή!

Αυτό ήταν και το θέμα. Ο Μπέιτς ήταν εκπληκτικός ριμπάουντερ και θεαματικός στα (πολύ συχνά του) καρφώματα. Αυτά όμως τα στοιχεία δεν ήταν τόσο χρήσιμα για την θέση του σούτινγκ γκαρντ.

Θραύση στα πλέι οφ

Στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς ο Μπίλι Ρέι Μπέιτς είχε κάνει απίστευτα πράγματα. Τα πανό «Bates for President» ήταν συχνά στο «Memorial Colosseum». Στα πλέι οφ του 1980 είχε μέσο όρο 25 πόντους ενώ την επόμενη χρονιά ο μέσος όρος του εκτοξεύτηκε στους 28.3. Πλέον με 26.7 πόντους καριέρας κατά μέσο όρο σε πλέι οφ έχει το ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ από παίκτη που ποτέ δεν άρχισε στην βασική πεντάδα!

Απίστευτο; Ισως… Ο Μπίλι Ρέι Μπέιτς έκανε τα «αεροπλανικά» του και ο κόσμος παραληρούσε. Όμως για να παίξει κάποιος στο ΝΒΑ χρειάζεται κι άλλα στοιχεία τα οποία ο Μπέιτς δεν διέθετε.

 «Τι είναι ο λογαριασμός;»

Ο Μπέιτς ήταν μεγαλωμένος σε δύσκολες καταστάσεις και δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σε αρκετά πράγματα. Σε έναν αγώνα των Μπλέιζερς έφτασε στο γήπεδο στο ημίχρονο καθώς άργησε να ξυπνήσει. Ένα άλλο περιστατικό, παράξενο ασφαλώς, είχε θυμηθεί ο τότε συμπαίκτης του (μακαρίτης πλέον) Τζερόμ Κέρσι. Τον είχε συμβουλέψει να μην κουβαλάει επάνω του όλα τα χρήματα του μισθού του αλλά να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό. Ο Μπέιτς, με αθωότητα τον είχε κοιτάξει βαθιά στα μάτια και του είχε πει: «Τι είναι ο λογαριασμός;».

Το 1983 οι Μπλέιζερς τον έκοψαν. Αιτία; Τα ναρκωτικά. Δοκίμασε να επιστρέψει μέσω Λέικερς (όπου έλεγαν ότι κάρφωσε μέσα στα μούτρα του Τζαμπάρ στην προπόνηση) αλλά ήταν 15 κιλά βαρύτερος και κόπηκε.

Από… Τσάμπερλεν στον κατήφορο

Ο Μπέιτς έγινε ο… Μάικλ Τζόρνταν ή καλύτερα ο Τσάμπερλεν των Φιλιππίνων. Όπως έλεγαν οι συμπαίκτες του τότε, ξόδευε όλα του τα βράδια σε πάρτι, σεξουαλικά όργια, ναρκωτικά και αλκοόλ. Στο γήπεδο όμως έκανε θαύματα και το 1987 είχε μέσο όρο 54.9 πόντους και σε τέσσερα χρόνια στις Φιλιππίνες είχε 46.2 πόντους. Θεωρείται ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στο πρωτάθλημα της χώρας.

Επέστρεψε στις ΗΠΑ αλλά έμπλεξε άσχημα. Λήστεψε ένα βενζινάδικο και τραυμάτισε με μαχαίρι τον υπάλληλο με αποτέλεσμα να μπει για 7 χρόνια στην φυλακή. Και όλα αυτά για να κλέψει… 7 δολάρια.

Μέσα στην φυλακή έγραψε την αυτοβιογραφία του και μετά την αποφυλάκισή του εργάζεται σε κέντρο εφοδιασμού  οπωροπωλείων.

Πλέον ο Μπέιτς ανήκει στον κύκλο εκείνων των αθλητών που χαρακτηρίζονται ως αυτοκαταστροφικοί καθώς ποτέ δεν έφτασαν εκεί που θα μπορούσαν! Και γι αυτό φυσικά φταίει πρωτίστως το μυαλό τους.

https://www.youtube.com/watch?v=RXtGAiDGUL0

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η άγνωστη ιστορία του «Black Superman»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College