SPECIALS

Η αθλητική ιστορία της Σάαρ, η τρομερή ιστορία της Σάαρμπρικεν (Vid)

Η ιστορία της χώρας Σάαρ που ελάχιστοι γνωρίζουν αν κι έλαβε μέρος σε προκριματικά παγκοσμίου και Ολυμπιακούς αλλά και εκείνη της Σάαρμπρικεν
Η αθλητική ιστορία της Σάαρ, η τρομερή ιστορία της Σάαρμπρικεν (Vid)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, το 1952 και στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 1954, βλέπουμε αντιπροσωπεία της χώρας Σάαρ. Κατά το γαλλικό. Ή Σάαρλαντ κατά το γερμανικό. Ποια ήταν αυτή η χώρα; Ποια η ιστορία της; Ενα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ σας έχουμε σήμερα. Από αυτά τα παλιά που… αρέσουν.

Πριν προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες θα σας γνωστοποιήσουμε ότι αυτή ήταν η σημαία της χώρας.
Από την επιλογή των χρωμάτων καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για γαλλικό προτεκτοράτο. Που απέκτησε ανεξαρτησία, υπό τον έλεγχο όμως της Γαλλίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον ποταμό Σάαρ. Οι Γερμανοί την αποκαλούν Σάαρλαντ και οι Γάλλοι Σάαρ.
Για να καταλάβετε τι ακριβώς είχε συμβεί, το 1920 με την συνθήκη των Βερσαλιών, την περιοχή κατέλαβε στρατός κατοχής από την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Οι δύο αυτές χώρες, με εντολή της Κοινωνίας των Εθνών (πρόγονος του ΟΗΕ) τοποθέτησαν μια ανεξάρτητη κατοχική Κυβέρνηση που συμπληρώθηκε από δύο περιοχές της Βαβαρίας.Αυτό κράτησε μέχρι το 1935… Η Κοινωνία των Εθνών ανέστειλε την απόφασή της και εγκατέστησε στρατό από Ιταλούς, Σουηδούς και Βρετανούς για να ελέγξουν την περιοχή. Η αφθονία του άνθρακα στην περιοχή έκανε την Σάαρ πολύ δημοφιλή.

Στις 13 Ιανουαρίου 1935 έγινε δημοψήφισμα. Οι κάτοικοι της Σάαρ ψήφισαν σε ποσοστό 90,7% την επανένωση με Γερμανία. Ένα 0,4% την ένωση με την Γαλλία. Κι ένα 8,9% να παραμείνει η περιοχή υπό Γαλλο-Βρεττανική κυριαρχία.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από εκείνη την εποχή.

Η Σάαρ υπό τον έλεγχο της Γαλλίας, με ευλογίες των Η.Π.Α

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γαλλία προσάρτησε την περιοχή. Στις 10 Ιουλίου 1945 γαλλικά στρατεύματα μπήκαν στην Σάαρ και στις 16 Φεβρουαρίου του 1946 οι Γάλλοι αποφάσισαν να αποκόψουν την περιοχή από την συμμαχική ζώνη κατοχής στην Γερμανία.

Δημιούργησαν έτσι ένα προτεκτοράτο, απόλυτα ελεγχόμενο από εκείνους. Στις 20 Ιουλίου 1946, άλλοι 109 Δήμοι της Πρώσικης Επαρχίας του Ρήνου ενώθηκαν με την Σάαρ.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αρνηθούν στην Γαλλία την προσάρτηση της Σάαρ, με δεδομένο ότι οι Γάλλοι έχουν αισθανθεί τρεις φορές στα τελευταία 70 χρόνια την εισβολή των Γερμανών στην χώρα τους, ήταν η θέση των Αμερικανών.

Όλα πια ήταν κανονισμένα.

Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν όπως ακριβώς θα επιθυμούσαν οι Γάλλοι. Στις 13 Οκτωβρίου του 1954 οι Γάλλοι προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος της Σάαρ.
Στις 23 Οκτωβρίου 1955, όμως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν… χαστούκι για τους Γάλλους. Το 67,6% αρνήθηκε μια ανεξάρτητη Σάαρ σε αντίθεση με το 32,4% που την ήθελε. Όλα πια είχαν αρχίσει να δείχνουν ότι ο κύκλος είχε κλείσει.
Στις 27 Οκτωβρίου του 1956, με τη συνθήκη της Σάαρ ορίστηκε για την περιοχή που πλέον ονομαζόταν Σάαρλαντ, να επιστρέψει στην Ομοσπονδία της Δυτικής Γερμανίας. (Τότε υπήρχε και η Ανατολική Γερμανία, ένα κράτος ελεγχόμενο από την Σοβιετική Ένωση).

Η Σάαρ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Προκριματικά Μουντιάλ

Στην βραχύβια πορεία της η Σάαρ παρουσίασε ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι. Αλλά και στο ποδόσφαιρο στα προκριματικά των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρουσίασε 36 αθλητές, 31 άντρες και 5 γυναίκες. Δεν κατάφεραν να πάρουν μετάλλιο αλλά αξιοπρόσεκτη συμμετοχή ήταν της Τέρες Ζενζ που ήταν 9η στο κανόε- καγιάκ.
Αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1954 αλλά στο Ελσίνκι έμεινε εκτός μεταλλίων καθώς αναγκάστηκε να διαγωνιστεί στην… ανοιχτή θάλασσα της Βαλτικής που ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη.
Πάμε και στο ποδόσφαιρο. Το 1953 και 1954 η Εθνική ομάδα της Σάαρ έπαιξε για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γινόταν στην Ελβετία. Πέτυχε μια νίκη στο Όσλο (3-2) επί της Νορβηγίας με την οποία ήρθε ισόπαλη (0-0) στο Σάαρμπρικεν.
Έχασε δύο φορές από την Δυτική Γερμανία. Την μία με 3-0 στην Στουτγκάρδη, στον αγώνα που βλέπετε στο βίντεο.
Και με 3-1 στο Σάαρμπρικεν. Δείτε κι απ’ αυτόν τον αγώνα στιγμιότυπα

Η ξεχωριστή ιστορία της Σάαρμπρικεν

Πρόκειται ασφαλώς για την καλύτερη ομάδα της περιοχής. Που κατά κάποιο τρόπο έγραψε… ξεχωριστή ιστορία στη διάρκεια της Γαλλικής κατοχής.
Προσέξτε τι έγινε
Το 1948, η Σάαρ αποφάσισε να δημιουργήσει ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με την ονομασία Ehrenliga. Φυσικά η Σάαρμπρικεν έπρεπε να φύγει από το γερμανικό πρωτάθλημα και να συμβιβαστεί με τα νέα δεδομένα αλλά σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες αρνήθηκε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα- μαριονέτα…
Αντ’ αυτού παρουσίασε ομάδα στην… Β’ Κατηγορία του πρωταθλήματος Γαλλίας και κέρδισε άνετα την άνοδο στην Α’ Κατηγορία. Μόνο που της αρνήθηκαν τον προβιβασμό εξαιτίας των αντιδράσεων των άλλων ομάδων (ανάμεσά τους και η Στρασμπούρ) οι οποίες είχαν εξαναγκαστεί να παίξουν στο πρωτάθλημα Γερμανίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!!!
Η Σάαρμπρικεν παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα κι άρχισε να παίζει μια σειρά φιλικών αγώνων για τα επόμενα δύο χρόνια. Την σεζόν 1949-1950 διοργάνωσε το International Saarland Cup όπου έδωσε πάνω από 15 αγώνες κόντρα σε ομάδες από την Αυστρία, την Δανία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Ελβετία και την Γιουγκοσλαβία.
Την επόμενη χρονιά μια άλλη ομάδα της περιοχής, η Neunkirchen συνδιοργάνωσε το τουρνουά… Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν το 1952 όταν επιτράπηκε στις ομάδες της Σάαρ(λαντ) να πλαισιώσουν ξανά την γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.
Βεβαίως το… επεισόδιο των παράξενων ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή της Σάαρ (που προαναφέραμε) στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954. Η Σάαρμπρικεν έστειλε 10 παίκτες της στην Εθνική ομάδα της Σάαρ
Τέλος η Σάαρμπρικεν έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της περιόδου 1955-1956 ως εκπρόσωπος της Σάαρ, αλλά αποκλείστηκε από την Μίλαν. Μάλιστα η Σάαρμπρικεν επικράτησε με 4-3 στο Μιλάνο αλλά ηττήθηκε στην έδρα της με 4-1 από τους Ιταλούς.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με την ιστορία της Εθνικής ομάδας της Σάαρ ή Σάαρλαντ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η αθλητική ιστορία της Σάαρ, η τρομερή ιστορία της Σάαρμπρικεν (Vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.