SPECIALS

Η… λεπτή γραμμή (των τριών πόντων) που αλλάζει το NBA

Τούτη η γραμμή έχει αναθεματιστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Θαρρείς πως τα παλιά χρόνια, που το όριο των τριών πόντων δεν υπήρχε, το NBA ήταν καλύτερο. Το τρίποντο καταστρέφει το NBA. Και όχι μόνο. Διαλύει το σύγχρονο μπάσκετ. Δεν το ενστερνιζόμαστε εμείς. Το λένε άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομά του με το μπάσκετμπολ. Είναι...
Η… λεπτή γραμμή (των τριών πόντων) που αλλάζει το NBA

Τούτη η γραμμή έχει αναθεματιστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Θαρρείς πως τα παλιά χρόνια, που το όριο των τριών πόντων δεν υπήρχε, το NBA ήταν καλύτερο.

Το τρίποντο καταστρέφει το NBA. Και όχι μόνο. Διαλύει το σύγχρονο μπάσκετ. Δεν το ενστερνιζόμαστε εμείς. Το λένε άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομά του με το μπάσκετμπολ.

Είναι όμως έτσι; Ή ο αναθεματισμός αποτελεί και δείγμα αδυναμίας;

Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς ήρθαν να αλλάξουν μία και για πάντα τον τρόπο που παίζεται το άθλημα.

Εκείνοι πρώτοι έβαλαν το… όριο. Και οι άλλοι ακολούθησαν.

Στην αρχή μπορεί να αντιστάθηκαν στον πειρασμό. Όταν αντιλήφθηκαν πως δεν μπορούσαν να τους νικήσουν, αποφάσισαν να συμπορευθούν. Μόνο που το έπραξαν σε μία άλλη μορφή. Υπερβολική.

Φέτος, ολόκληρο το NBA σουτάρει για τρεις! Από παντού. Δίχως δισταγμό. Και χωρίς… τύψεις για το αποτέλεσμα.

Ο προπονητής των Σαν Αντόνιο Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, δεν αντιστάθηκε. Όχι, η ομάδα του δεν παίζει αυτό το… παιχνίδι. Ο «Ποπς» είναι ένας από τους θιασώτες της καταστροφής του παιχνιδιού, μόνο που εκείνη η διαπίστωση πως «αυτό δεν είναι μπάσκετμπολ», αλλά «τσίρκο, το οποίο ας βάλει πεντάποντο, εξάποντο και επτάποντο, τότε» δεν αφορούσε ολοκληρωτικά τους Γουόριορς.

Ήταν μία… προφητεία του σοφού Πόποβιτς για όσα ακολουθήσουν. Δεν είχε απόλυτο άδικο.

Πως σουτάρουν στο NBA

Δύο ομάδες εκτελούν τουλάχιστον 40 προσπάθειες σε κάθε αγώνα. Και άλλες 16 ξεπερνούν το όριο των 30 τρίποντων!

Στην κορυφή υπάρχει η ομάδα που θέλησε να αντιγράψει το μοντέλο των Γουόριορς, το Χιούστον. Σε κάθε αναμέτρησή τους (έπειτα από 17 αγώνες) οι Ρόκετς επιχειρούν σχεδόν 42 τρίποντα! Και ευστοχούν μόλις σε 14. Αυτό εξηγεί και τον μέσο όρο των 106.9 πόντων.

Η ομάδα που ακολουθεί είναι η έκπληξη. Το Μιλγουόκι. Ο Μάικ Μπουντενχόλζερ έχει ανατραφεί στη δυτική πλευρά του NBA. Και αυτό λατρεύει να εφαρμόζει, ακόμη και αν βρίσκεται στην Ανατολή.

Στην Ατλάντα, μετέτρεψε τους Χοκς στους… Σπερς της Ανατολής. Τώρα στο Μιλγουόκι, επιχειρεί να κάνει τους Μπακς στο… Χιούστον της Ανατολής.

Αυτό.. μαρτυρούν τα 40.5 τρίποντα ανά ματς. Τουλάχιστον οι συμπαίκτες του Γιάννη Αντετοκούνμπο ευστοχούν στα 15.6 από αυτά.

Όλοι δοκιμάζουν την τύχη τους από τη γραμμή. Τη μεγάλη γραμμή. Περισσότερο απ’ όλους ο σέντερ της ομάδας, ο Μπρουκ Λόπεζ. Κόντρα στο Φίνιξ, ο συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο πήρε 12 τρίποντα.

Αστόχησε σε όλα!

Ζούμε στην εποχή, όπου αν οι παίκτες άνω των 2.10 δεν έχουν μακρινό σουτ, σύντομα θα… αποβληθούν από το σύστημα.

Ζούμε στην εποχή του γρήγορου. Μερικές φορές και του… πρόχειρο. Στόχος κάθε ομάδας είναι η αύξηση των κατοχών τους. Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Μα φυσικά με πιο γοργό μπάσκετμπολ.

Η επιλογή του τρίποντου το προσφέρει. Και αν στο Μιλγουόκι μοιάζει με ανάγκη, προκειμένου να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα, για να βρει χώρο να επιχειρήσει τα… καμώματά του ο «Αντέτο», σε άλλες ομάδες δεν έχει μεγάλη λογική.

Βέβαια, μέσα στη λογική του Μπουντενχόλζερ, υπάρχει το παράλογο του Λόπεζ: Μετράει 11 παραπάνω σου τριών πόντων από έναν άνθρωπο που θα έπρεπε να σουτάρει για τρεις. Διάολε έχει κερδίσει ένα πρωτάθλημα χάρη σε ένα τρίποντό του. Τον γκαρντ των Μπόστον Σέλτικς, Κάιρι Ίρβινγκ.

Αν αυτό δεν είναι παράλογο, τότε τι είναι;

Σκεφτείτε μόνο αυτό. Τούτη τη στιγμή στο NBA είναι καταγεγραμμένοι 442 παίκτες. Ανάμεσά τους 85 σέντερ. Ξέρετε πόσοι απ΄αυτούς δεν έχουν επιχειρήσει ούτε ένα τρίποντο;

Μόλις οι 40!!! Οι 28 (από τους 40) είναι δηλωμένοι ως σέντερ.

Δηλαδή σχεδόν 60 πανύψηλοι τύποι του δίνουν και καταλαβαίνει.

Την ίδια στιγμή, 40 αθλητές έχουν επιχειρήσει ήδη τουλάχιστον 100 τρίποντα.

Ένα διαφημιστικό του ΝΒΑ θέτει το ερώτημα για τη μεγαλύτερη καινοτομία: τρίποντο ή κάρφωμα;

Οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Λογικό.

Ο Τζούλιους Ερβινγκ ήταν ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν στο σποτ. Με μία ατάκα που γράφει… ιστορία: «Αλήθεια, ρωτάτε εμένα κάτι τέτοιο;». Φυσικά και η προσέγγιση ήταν χιουμοριστική, αλλά καταγράφει μία μεγάλη αλήθεια.

Ο «Ντόκτορ Τζέι» ήξερε να καρφώνει. Και μολονότι στα χρόνια του υπήρχε το τρίποντο, δεν μπήκε στον πειρασμό.

Τα χρόνια που βιώνουμε έχουν μπασκετικούς… πειρασμούς.

Ρωτήστε γι’ αυτό τον ρούκι, Τρέι Γιανγκ της Ατλάντα. Μετράει 24/106 τρίποντα.

Ρωτήστε γι’ αυτό τον Ρέιμοντ Φέλτον της Οκλαχόμα. Μετράει 4/26.

Ρωτήστε γι’ αυτό τον Γιουσούφ Νούρκιτς του Πόρτλαντ. Μετράει 2/18.

Ρωτήστε γι’ αυτό τον Τζόναθον Σίμονς του Ορλάντο. Μετράει 7/36.

Ρωτήστε γι’ αυτό ακόμη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετράει 5/42!

Ακόμη και ο MVP του 2017, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ μετράει 8/39.

Φέτος ολόκληρο το NBA σουτάρει δύο παραπάνω τρίποντα, σε σύγκριση με την περσινή σεζόν. Φέτος ο αριθμός είναι στα 31, ενώ πέρσι στα 29. Κάτι μας λέει ότι του χρόνου θα ξεπεράσει τα 31.

Φέτος, την ευθύνη για την αύξηση έχουν οι Μπακς. Από τα περσινά 24, φέτος έφτασαν στα 40.

Πριν από 10 χρόνια, ο μέσος όρος των τρίποντων (στις 30 ομάδες του ΝΒΑ) έφτασε στα 18!

Και άλλα δέκα έτη πιο πίσω (σεζόν 1998-1999) στα 13!

Η πρόοδος είναι γεωμετρική, αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως μόλις πριν από πέντε χρόνια, τα τρίποντα που αναλογούσαν ανά ομάδα ήταν 20! Με καμία ομάδα να μην επιχειρεί παραπάνω από 29. Κατά διαβολική σύμπτωση και τη σεζόν 2012-2013 στην πρώτη θέση των τρίποντων ήταν οι Χιούστον Ρόκετς.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η… λεπτή γραμμή (των τριών πόντων) που αλλάζει το NBA», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.