SPECIALS

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του covid-19: Προβλήματα Αθήνας 1896 & Τόκιο 2021…

Πολλές από τις παλαιότερες διοργανώσεις του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στη Γη έμειναν στην ιστορία με κάποιο χαρακτηρισμό, είτε από κάποιο ιστορικό-πολιτικό γεγονός ή προσωπικότητα είτε από κάτι άλλο απρόσμενο και ξεχωριστό…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του covid-19: Προβλήματα Αθήνας 1896 & Τόκιο 2021…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πολλές από τις παλαιότερες διοργανώσεις του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στη Γη έμειναν στην ιστορία με κάποιο χαρακτηρισμό, είτε από κάποιο ιστορικό-πολιτικό γεγονός ή προσωπικότητα είτε από κάτι άλλο απρόσμενο και ξεχωριστό…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 στην Μόσχα και του 1984 στο Λος Άντζελες ήταν οι αγώνες του μποϊκοτάζ, της αποχής δηλ. κάποιων κρατών λόγω του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ Ανατολής & Δύσης… Εκείνοι του 1936 είχαν χαρακτηρισθεί οι «αγώνες προβολής του Γ΄Ράϊχ» και αυτοί του 1972 «Ολυμπιακοί της τρομοκρατίας», λόγω της επίθεσης Παλαιστινίων στο ολυμπιακό χωριό κ.ο.κ.

Εφέτος όμως οι ετεροχρονισμένοι ΟΑ στο Τόκιο ασφαλώς θα περάσουν στην ιστορία ως οι «αγώνες του covid-19», αφού η πανδημία ήταν το στοιχείο που τους ανέβαλε για ένα χρόνο αλλά και αυτή που καθορίζει μια τόσο διαφορετική και πρωτόγνωρη καθημερινότητα που θα έχουν όσοι βρεθούν στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας!

Φόβοι, μέτρα, απαγορεύσεις, υποχρεώσεις, εφαρμογές κ.α. έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα μαζί με τους φόβους των γιαπωνέζων ότι θα γεμίσουν μεταλλάξεις του ιού και αντί για τη χαρά που προσφέρουν τα αθλήματα θα εισπράξουν λύπη και αγωνία από την διασπορά του ιού!

Ασφαλώς αθλητές, συνοδοί, προπονητές, εκπρόσωποι των ΜΜΕ κ.α. εμπλεκόμενοι με τη διοργάνωση δεν θα ζήσουν αυτό το παγκόσμιο πάρτι περασμένων ολυμπιακών, δεν θα μπορέσουν να κινούνται με άνεση και ελευθερία απ’ το πρωί ως το άλλο ξημέρωμα γνωρίζοντας αξιοθέατα, ανθρώπους, τρόπο ζωής, διασκέδαση κ.α.

Δεν θέλω –ξεκινώντας αυτή την έκτακτη συνεργασία με το Sportime– να μείνω σε αυτά που ήδη είναι γνωστά και θα αναλυθούν περισσότερο από τους ρεπόρτερ όλων των Μέσων στο επόμενο διάστημα, καθώς θα εξειδικεύονται και θα εξηγούνται όλα τα μέτρα…

Θέλω να πάμε στην αρχή της αναβίωσης του θεσμού… Δηλαδή στην Αθήνα του 1896, που ναι μεν είχε πανηγυρίσει την ανάθεση των Α΄ Ολυμπιακών της σύγχρονης εποχής στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή η τότε Κυβέρνηση αντιμετώπιζε με τρόμο το απαιτούμενο κόστος για τη διοργάνωση, αφού έπρεπε να φτιάξει τα πάντα από το μηδέν! Άλλωστε κάθε φορά που έχουμε Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται αναφορές στο 1896…

Μεταφέρω λοιπόν από το ιστορικό λεύκωμα του Κάρολου Μπεκ «Ολυμπιακοί Αγώνες» που εκδόθηκε την ίδια χρονιά με λεπτομερείς αναφορές σε όλα τα γεγονότα της περιόδου, πως περιγραφόταν η κατάσταση και το κλίμα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα (διατηρώντας τη αυθεντική γλώσσα, την αρχαϊζουσα καθαρεύουσα, του κειμένου): « …έμελλε το γεγονός τούτο (σημ. Οι Ολυμπιακοί) να καταστή παραγωγόν πολλαπλών ωφελημάτων. Αλλά η εν έτει 1894 Κυβέρνησις, υποτιθείσα, ότι αύτη έμελλε να αναλάβη και τα δαπάνας της τελέσεως της πανηγύρεως, αντέστη πεισμόνως, κατά της συναινέσεως της Ελλάδος εις την παραδοχήν της διατυπωθείσης ευχής (σημ. εννοεί την πρόταση της ΔΟΕ στη σύνοδο στο Παρίσι). Αφού το δημόσιος Ταμείον εκηρύχθη δι εαυτού εις κατάστασιν πτωχεύσεως, εδύνατο ν’ αναδεχθή δαπάνας, υπολογισθείσας υπέρ το ήμισυ εκατομμύριο δραχμών, εις τέλεσιν πανηγύρεων, στερήση δε τους πιστωτάς του Κράτους, και τούτους αλλογενείς, των νομίμων και αναμφισβητήτων δικαιωμάτων αυτών; Η ένστασις ην σοβαρά και πειστική.»

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η ιστορία- έστω σε εντελώς διαφορετική βάση και δεδομένα…- επαναλαμβάνεται 125 χρόνια μετά, με τους οικονομικούς προβληματισμούς να βαραίνουν σήμερα πάρα πολύ στη ζυγαριά της τέλεσης αντί της ακύρωσης της διοργάνωσης!

Γιατί τότε, όπως σημειώνει το κείμενο του Κ. Μπεκ, η τότε Κυβέρνηση αρνιόταν να αποδεχτεί την ιδιωτική συνδρομή, θεωρώντας ότι τα κεφάλαια θα ήταν ανεπαρκή και δεν εγγυόνταν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, ενώ δεν υπήρχε χρόνος για έκδοση λαχειοφόρου δανείου, όπως αποκαλούνταν τότε η έκδοση ομολόγων!

Το 2021 όμως η ΔΟΕ κυρίως αλλά και η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν μπορούν να σκεφτούν νέα αναβολή (ουσιαστικά ματαίωση) των Ολυμπιακών γιατί δεν θα αντέξουν τις οικονομικές ζημιές! Επομένως καλύτερα σε «υγειονομική φούσκα» αγώνες και πρόσωπα για να διαφυλαχθεί η υγεία μετεχόντων και κατοίκων αλλά και να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή!

Βλέπετε μάλλον ισχύει διαχρονικά στους αιώνες η ρήση του Δημοσθένη «Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων..»! Ας ευχηθούμε λοιπόν να απολαύσουμε τους Ολυμπιακούς της πανδημίας, σώζοντας και την υγεία όλων και την ευμάρεια των ταμείων…

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΕΟΚ: Έστειλαν διμοιρίες να φυλάνε τη Λεωφόρο (pics)

ΠΑΟΚ: Ο Λουτσέσκου επέστρεψε και ήδη έχει τη black list του!

Survivor 30/5: Γι’ αυτό δεν μπορεί να ταξιδέψει ο Ηλίας Μπόγδανος – Νέα Κατερίνα Δαλάκα (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του covid-19: Προβλήματα Αθήνας 1896 & Τόκιο 2021…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.