Η πρώτη παράσταση του Χατζηπαναγή – Τι έλεγαν στο ντεμπούτο του! (pics+vids)


Σπύρος Βασιλείου

Η πρώτη παράσταση του Χατζηπαναγή – Τι έλεγαν στο ντεμπούτο του! (pics+vids)


Ο Δεκέμβρης ως μήνας, κρύβει για τον ελληνικό αθλητισμό πολλά γεγονότα σταθμούς. Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του Νίκου Γκάλη με τα χρώματα του Άρη. Νωρίτερα όμως, και πάλι στη Θεσσαλονίκη, είχε εμφανιστεί ένας άλλος αθλητής που σε επίπεδο… μύθου μπορεί να συγκριθεί με τον μεγάλο Νικ του ελληνικού μπάσκετ.

Ο λόγος για τον Νουρέγιεφ του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον θρυλικό Βάσια. Τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Μια μέρα σαν τη σημερινή πριν από 43 χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα, γράφοντας έτσι το πρώτο κεφάλαιο στο κατά πολλούς ομορφότερο μυθιστόρημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το 1975 άφησε την Σοβιετική Ένωση και την Παχτακόρ της Τασκένδης για να επιστρέψει στη χώρα των γονιών του -πολιτικοί πρόσφυγες οι ίδιοι. Την Ελλάδα.

Αγωνίστηκε για 15 χρόνια στην Ηρακλή με τον οποίο έφτασε τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κατακτώντας τον τίτλο το 1976, ενώ το 1985 έβαλε στη συλλογή του και το Βαλκανικό Κύπελλο. Το 1976 φόρεσε και για μοναδική φορά και τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Η ιστορία του και η διαδρομή του είναι γνωστή. Εμείς όμως θα σταθούμε σε εκείνη την Κυριακή, στις 7  Δεκεμβρίου του 1975 όταν στο γήπεδο της Βέροιας, ο «Βάσια» έδινε την πρώτη του παράσταση.

Ο Ηρακλής παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Ατρόμητο με τον Χατζηπαναγή να μην τον… εκμεταλλεύονται οι συμπαίκτες τους, όπως ανέφεραν την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες.

 

Τι γράφτηκε για το ντεμπούτο του

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» στο φύλλο της 9ης Δεκέμβρη: «(…) Το μοναδικόν ευχάριστον σημείον του αγώνος είναι ότι ο νεοαποκτηθείς Χατζηπαναγής έδειξε ότι αποτελεί ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό κεφάλαιο. Τον παίκτη όμως αυτόν δεν τον εχρισημοποίησαν και εις τα δύο ημίχρονα οι συμπαίκτες του δεν μπόρεσαν δηλαδή να εκμεταλλευθούν το μεγάλο ατού που παρουσιάζει η ομάδα έχοντας εις την θέσιν του αριστερού ακραίου κυνηγού έναν παίκτη με τόσα προσόντα. Όταν οι υπόλοιποι θελήσουν να συνεργασθούν με τον νεοαποκτηθέντα και όταν ο ίδιος μπη στο πνεύμα των συμπαικτών του, τότε θα γίνη και η αξιοποίησις του αποκτήματος που λέγεται Χατζηπαναγής».

Κάπως έτσι γράφτηκε η αρχή της μεγάλης πορείας του Βασίλη Χατζηπαναγή στα ελληνικά γήπεδα…


Sportime Extras