SPECIALS

Μάντσεστερ Σίτι 2008 vs 2019: Στροφή 180 μοιρών

Από την «οχτάρα»- ντροπή από την Μίντλεσμπρο, στην «οχτάρα»- playstation απέναντι στην Γουότφορντ, οι «citizens» μπορούν να νιώθουν περήφανοι για την πορεία τους
Μάντσεστερ Σίτι 2008 vs 2019: Στροφή 180 μοιρών

Πολλές φορές αρκεί μια κίνηση- μικρή ή μεγάλη- για να επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Πριν 11 χρόνια λοιπόν, η Μάντσεστερ Σίτι βίωσε μια αλλαγή διοικητικών σκήπτρων που μετέβαλε τις ισορροπίες στην ποδοσφαιρική ζωή του Νησιού.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η σεζόν 2007-2008 βρίσκεται στην τελευταία της αγωνιστική και η Μίντλεσμπρο υποδέχεται στο «Ρίβερσαϊντ» την αδιάφορη τότε Σίτι. Το τελικό σκορ προκαλεί ύλιγγο. Οι γηπεδούχοι διαλύουν τους «πολίτες» με το δεύτερο μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, ένα ιστορικό 8-1.

Δείτε την τραγική εμφάνιση της Σίτι εκείνο το μεσημέρι της 11ης Μαΐου του 2008:

Μάντσεστερ Σίτι: Η είσοδος των Αράβων

Ένα ντροπιαστικό αποτέλεσμα που δεδομένα αναστάτωσε τους φίλους του κλαμπ, με την διορθωτική ενέργεια να δρομολογείται τρεις μήνες μετά. Ο τότε Ταϊλανδός ιδιοκτήτης των «citizens» και πάλαι ποτέ πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάτρα, μεταβιβάζει τις μετοχές του στην Abu Dhabi United Group. Η νεοιδρυθείσα κοινοπραξία (μετρούσε μόλις λίγους μήνες ζωής) με επικεφαλής τον σεΐχη Μανσούρ, μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας καταβάλλοντας το ποσό των 210 εκατ. λιρών.

Ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αρχικώς αυτή η κίνηση από τον κόσμο «έσβησε» γρήγορα βλέποντας ονόματα όπως αυτά των Ρομπίνιο, Κομπανί, Ελάνο, Ντε Γιονγκ, Σον Ράιτ- Φίλιπς να προσγειώνονται στο Μάντσεστερ.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Παρά την παρουσία ικανότατων παικτών στο ρόστερ, η πρώτη χρονιά των Αράβων στην Αγγλία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Κάθε άλλο μάλιστα. Τα λεφτά που δαπανήθηκαν για πρώτης τάξης δυναμικό δεν έπιασαν τόπο στο ελάχιστον, μιας και η ομάδα κατέκτησε την 10η θέση στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο η αρχή και η είσοδος της δεκαετίας του 2010 θα έφερνε τις πιο ένδοξες στιγμές που θα ζούσαν ποτέ οι «σίτιζενς».

Η «παρέλαση» στο «Ολντ Τράφορντ» και το 3ο πρωτάθλημα

Προερχόμενη από μια μεταβατική σεζόν, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι ξεκίνησε σαν σίφουνας την περίοδο 2011-2012. Το εμφατικό 6-1 μέσα στην έδρα της μισητής συμπολίτισσας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με πρωτεργάτες τους Νταβίντ Σίλβα και Κουν Αγουέρο ήταν η… φιλική προειδοποίηση ότι η Σίτι πήγαινε για το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1968.

Λίγους μήνες αργότερα, ύστερα από ένα επικό ματς με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στο «Ετιχάντ Στέιντιουμ»,  αυτή η προειδοποίηση μετουσιώθηκε σε ένα χτύπημα που έκανε τον γύρο της Ευρώπης. Ο 3ος τίτλος του κλαμπ ήταν γεγονός. Όπως επίσης και ότι η Μάντσεστερ Σίτι άρχισε να γίνεται πρωταγωνιστής στο Νησί.

Μάντσεστερ Σίτι: Κεφάλαιο Πελεγκρίνι

Η κυριαρχία της επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά τη σεζόν 2013-2014, όταν με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στα ηνία της ομάδας, εκείνη κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα. Ο Αργεντίνος κόουτς ναι μεν κατόρθωσε και κατέκτησε τίτλους, αλλά τα λάθη στη διαχείριση του ρόστερ, στέρησαν από τους «πολίτες» την ευκαιρία να μεγαλώσουν ως μέγεθος και στην Ευρώπη, με μοναδική ευχάριστη παρένθεση την πορεία ως τα ημιτελικά το 2016.

Συνέπεια αυτής της αποτυχίας και του χαμένου πρωταθλήματος εκείνης της περιόδου από τη Λέστερ ήταν η απομάκρυνσή του λίγες μέρες αργότερα. Ωστόσο, τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα.

Εποχή Γκουαρντιόλα: Ρεκόρ, «Playstation» και ερωτηματικά

Η εμβληματική φιγούρα της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, έπειτα από τη τριετή θητεία του στην Μπάγερν Μονάχου, τάραξε τα ποδοσφαιρικά νερά με την απόφασή του να προπονήσει τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μανσούρ του έδωσε τα κλειδιά της ομάδας και μια λευκή επιταγή για να φέρει όποιον παίκτη επιθυμούσε.  Ωστόσο, η πρώτη απόπειρα προς την κορυφή ολοκληρώθηκε με άτσαλο πέσιμο.

Αποκλεισμός από τη Μονακό στο Champions League μόλις στη φάση των «16» και ένας ακόμα χαμένος τίτλος με την Τσέλσι του Κόντε να κόβει πρώτη το νήμα. Τα ερωτηματικά αναφορικά με την Ευρώπη συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, καθώς ακόμα δεν έχει πιστοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες του ρόστερ του.

Πάντως, ο Καταλανός σάρωσε τα πάντα εντός συνόρων. Από το ρεκόρ των 100 βαθμών σε μια περίοδο το 2018, στο εγχώριο τρεμπλ (Πρέμιερ, FA, και League Cup) για πρώτη φορά στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου, το 2019.

Ακόμα πιο συναρπαστικό, το γεγονός πως η Μάντσεστερ Σίτι έκανε όλα τα παραπάνω παίζοντας κάτι σαν… playstation, με το αγωνιστικό στιλ να φέρνει στη δική του Μπαρτσελόνα.

Κάτι που αποδείχθηκε και κόντρα στη Γουότφορντ (21/9) με μια «οχτάρα», όπου η κάθε κατοχή «μύριζε» γκολ.

Μοιραίο ή τυχαίο, το… express 8-0 έγινε 11 χρόνια έπειτα από την ήττα που άπαντες στο κλαμπ θα ήθελαν να ξεχάσουν. Οι διαφορές του 2019 με το 2008 αποτελούν το πιο αδιάσειστο τεκμήριο πως οι «πολίτες» έχουν πραγμτοποιήσει μια στροφή 180 μοιρών.

Ούσα η πιο πετυχημένη ομάδα στην Αγγλία τη δεκαετία του 2010, ο σεΐχης Μανσούρ μπορεί να κοιτάζει την πορεία που διέγραψε η Μάντσεστερ Σίτι και να νιώθει περήφανος για το μεγάλο του εγχείρημα. Αν κατακτήσει και το φετινό Champions League, τότε το παζλ για μια κινηματογραφική ταινία, θα έχει ολοκληρωθεί!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μάντσεστερ Σίτι 2008 vs 2019: Στροφή 180 μοιρών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.