Μικτή ΠΑΟ-ΟΣΦΠ-ΑΕΚ εναντίον μικτής Φενέρ-Γαλατά!


Νίκος Μπουρλάκης

Μικτή ΠΑΟ-ΟΣΦΠ-ΑΕΚ εναντίον μικτής Φενέρ-Γαλατά!


Δε ξέρουμε πως θα σας φαινόταν σήμερα αλλά τον Ιανουάριο του 1932 μια μικτή ομάδα παικτών ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού αντιμετώπισε τους «αιώνιους» της Τουρκίας!

Είναι αλήθεια. Παίκτες του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού έφτιαξαν μια ομάδα για ν’ αντιμετωπίσουν μια μικτή από παίκτες της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατασαράι. Ήταν 5 Ιανουαρίου του 1932 και η εφημερίδα «Βραδυνή» κάλυψε λεπτομερώς τον «ελληνοτουρκικό αγώνα φουτ μπολ» όπως χαρακτηριστικά έγραψε,

Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Και ήταν ιστορικός. Διότι επί της ουσίας για πρώτη φορά η «αφρόκρεμα» του τούρκικου ποδοσφαίρου θα έπαιζε επί ελληνικού εδάφους. Διότι όπως ανέφερε και η «Βραδυνή» παλαιότερα είχε δώσει κάποια ματς στην Ελλάδα η Αλτάι αλλά «και επαρχιακή ομάς ήτο αλλά και όχι από τας καλυτέρας της Τουρκίας». Άρα ήταν μια αναμέτρηση ιστορικής σημασίας…

Μέσα στο ρεπορτάζ του παρουσιάζουμε υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία. Για παράδειγμα αναγράφονται όλοι οι αγώνες ελληνικών ομάδων επί τούρκικου εδάφους που είχαν γίνει ως τότε (1932).

Και βέβαια επειδή είμαστε Έλληνες υπήρξαν κι αρκετές διαφωνίες σε ό,τι αφορά στον καταρτισμό της ομάδας. Αυτό έλειπε, να μην υπήρχαν. Και ειδικά όταν βρίσκονται στη μέση ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.

Τελικά έγιναν δύο αγώνες. Μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί το τελικό σκορ και στις δύο αναμετρήσεις. Αλλά κυρίως το πόσο άλλαξαν (με βάση τα ρεπορτάζ της εποχής) το παιχνίδι τους οι Τούρκοι στον δεύτερο αγώνα. Που όπως πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα, ήταν πολύ σκληρός κι επεισοδιακός.

Ήταν πάντως ιστορικής σημασίας αυτά τα ποδοσφαιρικά ραντεβού καθώς ακόμα και μέσω του αθλητισμού οι δύο χώρες προσπαθούσαν να κλείσουν τις «πληγές». Μη ξεχνάτε ότι το 1922 ήταν πολλά πρόσφατο τότε.

Όλες οι λεπτομέρειες εκείνων των ιστορικών στιγμών στο nikosgrafei.blogspot.com

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news