SPECIALS

Ντένις Τσερίσεφ, ο «Ισπανός» που έσωσε την πρεμιέρα του Μουντιάλ

Ο άνθρωπος που οδήγησε τη Ρωσία στον θρίαμβο, μεγαλώνοντας στο Χιχόν δεν είχε ποτέ ονειρευτεί πως θα σκόραρε κάποτε στο Μουντιάλ της πατρίδας του πατέρα του
Ντένις Τσερίσεφ, ο «Ισπανός» που έσωσε την πρεμιέρα του Μουντιάλ

Λένε πως για να κυλίσει όμορφα ένα Μουντιάλ πρέπει η διοργανώτρια χώρα να είναι ισχυρή. Να μην χαθεί ο ενθουσιασμός του κόσμου. Μπορεί οι ταξιδιώτες να είναι χιλιάδες όπως και στη Ρωσία, όμως το «χρώμα» κάθε διοργάνωσης το δίνουν οι οικοδεσπότες.

Για την ομάδα, λοιπόν, που ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως εκείνη που βρισκόταν στην χαμηλότερη θέση του ranking της FIFA, αυτό δεν ήταν δεδομένο. Η Ρωσία βέβαια ήταν τυχερή να αντιμετωπίζει την μοναδική που ήταν δεδομένα χειρότερα από εκείνη, τη Σαουδική Αραβία. Ακόμα κι έτσι όμως, η στιγμή που Τζαγκόεφ καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει και αποχωρεί τραυματίας, είναι καθοριστική. Ο σημαντικότερος παίκτης των Ρώσων, αυτός που γνωρίζουν άπαντες γιατί κάποτε είχε την «ταμπέλα» του next big thing του ποδοσφαίρου τους.

Ο Τσερτσέσοφ όμως πέτυχε διάνα. Έριξε στο ματς τον δεύτερο πιο… ονομαστό ποδοσφαιριστή του. Ντένις Τσερίσεφ. Ναι, τον Τσερίσεφ που το 2015 είχε κοστίσει στη «βασίλισσα» τον αποκλεισμό στα «χαρτιά» στο Κόπα ντελ Ρέι από την Κάντιθ. Που από τότε έχει αγωνιστεί σε μόλις 64 από τα 154 πιθανά παιχνίδια. Με δύο φανταστικά δικά του γκολ μετέτρεψε την αβεβαιότητα σε θρίαμβο. Η Ρωσία οφείλει τον άνθρωπο της έσωσε την πρεμιέρα στο δικό της Μουντιάλ, στην… Ισπανία.

 

Το DNA του ποδοσφαιριστή

Στα χρώματα της Χιχόν στα βήματα του πατέρα του

Την (ποδοσφαιρική και όχι μόνο) μοίρα του Τσερίσεφ άλλαξε μια μεταγραφή. Οχι δική του όμως, αλλά του πατέρα του, Ντιμίτρι. Ποδοσφαιριστής και εκείνος, φέρει ευθύνη για την «ισπανοποίηση» του «σπλάχνου» του. Ο Ντένις ήταν μόλις έξι ετών όταν συμφωνούσε στην μετακίνησή του στη Χιχόν. Βέβαια δεν ευθύνεται μόνο το ισπανικό παρελθόν για τις μόλις 11 συμμετοχές του με την εθνική Ρωσίας. Οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν ποτέ να εξελιχθεί όσο προβλεπόταν βάσει ταλέντου.

Εντούτοις όπως αποδείχτηκε λίγο πριν το ημίχρονο κόντρα στη Σαουδική Αραβία, αυτή η γλυκιά επαφή υπάρχει ακόμα. Η πρώτη μαγική στιγμή του Μουντιάλ του ανήκει εξ’ ολοκλήρου. «Τσίμπημα» της μπάλας, με δύο αμυντικούς «θύματα» και το ξερό σουτ. Το πρώτο του γκολ με την εθνική Ρωσίας. Τι απίθανος πρωταγωνιστής, τι κατάλληλο timing να αρχίσει να τιμά το εθνόσημο με τα γκολ του!

Το όνειρο της Ρεάλ και η «φούρια ρόχα»

Παρότι γεννήθηκε στο Νίζνι Νόβγκοροντ και έχει ρωσικό όνομα, το «αίμα» του είναι Αστουριανό. Αυτό δηλώνει ο ίδιος, εκεί περνά πάντα τις διακοπές του με τους φίλους του. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έχει περάσει στη Μαδρίτη. Το 2002 έγινε μέλος των ακαδημιών της Ρεάλ. Λίγο μετά το Μουντιάλ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Πού να γνώριζε τότε πως 16 χρόνια μετά θα ήταν το πρόσωπο της πρεμιέρας στην πατρίδα του. Ή τουλάχιστον στην πατρίδα του πατέρα του.

Το 2011 όταν θεωρούνταν ακόμα ταλέντο με προοπτική καθιέρωσης στη «βασίλισσα», δήλωνε πως «θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο Ρώσο παρά Ισπανό. Δεν κλείνω τις πόρτες στη ρόχα, καθώς έχω ζήσει στην Ισπανία όλη μου τη ζωή, παρότι γεννήθηκα στη Ρωσία». Λογικό σε ένα βαθμό για κάποιον που έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια της Ρεάλ. Από την τρίτη ομάδα, μέχρι την Καστίγια, δίπλα στους Μοράτα και Χεσέ, ο δρόμος είναι μακρύς. Το μέλλον του όμως στην πρώτη ομάδα της «βασίλισσας» θα ήταν βραχύβιο και δραματικό.

Το παιχνίδι που τον σημάδεψε

Εχοντας περάσει για τη σεζόν 2013/14 δανεικός στη Σεβίλλη, ήταν εξαιρετικός την επόμενη χρονιά στη Βιγιαρεάλ δείχνοντας πως έχει ξεπεράσει τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν τόσο. Κέρδισε την επιστροφή του στους «μερένχες». Εκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2015 αν και ο Ράφα Μπενίτεθ τον υπολόγιζε μόνο ως εναλλακτική λύση. Ως τέτοια τον χρησιμοποίησε στο αδιάφορο παιχνίδι Κυπέλλου με την Κάντιθ. Τι το ήθελε;

Για την ίδια διοργάνωση είχε αγωνιστεί σε προηγούμενη φάση και με την Βιγιαρεάλ, η συμμετοχή του κρίθηκε αντικανονική και η Ρεάλ αποκλείστηκε. Τι κι αν είχε σκοράρει το πρώτο του γκολ; Το όνειρό του μετατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες σε εφιάλτη.

Μονιμοποίηση στη Βιγιαρεάλ και… στη Ρωσία

«Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» είχε ποστάρει τότε στο twitter. Πράγματι. Ευθύνη δεν είχε πρακτικά για το αποκλεισμό, όμως «εξαφανίστηκε» έπειτα από τη Ρεάλ. Η επιστροφή στη Βιγιαρεάλ ήταν λογική, η μετέπειτα μονιμοποίηση, σοφή. Εξάλλου το πρώτο του όνειρο το είχε πραγματοποιήσει. Είχε φτάσει, είχε παίξει, είχε σκοράρει με την πρώτη ομάδα. Ασχέτως αν άλλοι ήθελαν να ξεχάσουν το γκολ του.

Ο έτερος στόχος που είχε θέσει στον εαυτό του ήταν πως οι τραυματισμοί δεν θα τον κατέβαλαν. Μπορεί να του στέρησαν την καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο, όμως δεν θα του στερούσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ένα Μουντιάλ. Οι δηλώσεις περί ισπανικών αισθημάτων που είχε κάνει τότε, ήταν ο ένας λόγος που δεν καλούνταν στην εθνική Ρωσίας. Ο άλλος ήταν πως σπανίως ήταν υγιής όταν έπρεπε. Στις προηγούμενες τρεις μεγάλες διοργανώσεις, μόνο τρεις παίκτες από πρωταθλήματα του εξωτερικού συμμετείχαν στις αποστολές της Ρωσίας. Στο προηγούμενο Μουντιάλ ο Τσερίσεφ ήταν ο 24ος του Καπέλο και στο Euro 2016, τραυματίας. Αυτή τη φορά είναι ο μοναδικός της εθνικής από το εξωτερικό, πλην του δεύτερου γκολκίπερ.

Η πρώτη μαγική στιγμή του Μουντιάλ, το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο. Το δεύτερο ήταν ακόμα καλύτερο. Φανταστικό εξωτερικό φάλτσο. Ήδη ένα από τα καλύτερα του τουρνουά. Εξωτερικό. Τελικά η λύση στην έλλειψη ποιότητας της οικοδέσποινας ήρθε από «έξω». Αυτή τη φορά το γκολ του κανείς δεν θα το ξεχάσει. Θα μνημονεύεται για πάντα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ντένις Τσερίσεφ, ο «Ισπανός» που έσωσε την πρεμιέρα του Μουντιάλ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.