SPECIALS

Οι παίκτες που άλλαξαν τους κανόνες

Πόσοι γνωρίζετε ότι ο κανονισμός των τριών δευτερολέπτων θεσπίστηκε ώστε να περιοριστεί η δράση του πρώτου μεγάλου σέντερ που εμφανίστηκε ποτέ στα γήπεδα μπάσκετ τη δεκαετία του ’50, Τζορτζ Μάικαν; Επίσης σε πόσους είναι γνωστό ότι θεσπίστηκαν ειδικοί κανόνες προκειμένου να σταματήσουν τα…ανελέητα καρφώματα του Ουίλτ Τσάμπερλεν; Ή ακόμα ότι τοποθετήθηκαν υλικά ενίσχυσης στο ταμπλό...
Οι παίκτες που άλλαξαν τους κανόνες

Πόσοι γνωρίζετε ότι ο κανονισμός των τριών δευτερολέπτων θεσπίστηκε ώστε να περιοριστεί η δράση του πρώτου μεγάλου σέντερ που εμφανίστηκε ποτέ στα γήπεδα μπάσκετ τη δεκαετία του ’50, Τζορτζ Μάικαν;

Επίσης σε πόσους είναι γνωστό ότι θεσπίστηκαν ειδικοί κανόνες προκειμένου να σταματήσουν τα…ανελέητα καρφώματα του Ουίλτ Τσάμπερλεν; Ή ακόμα ότι τοποθετήθηκαν υλικά ενίσχυσης στο ταμπλό ή στη βάση της μπασκέτας προκειμένου να μη γίνεται θρύψαλα από τα καρφώματα του Ντάριλ Ντόκινς ή του Σακίλ Ο’ Νιλ;

Τζορτζ Μάικαν

Υπάρχουν παίκτες που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το άθλημα καθώς η επίδρασή τους ήταν τεράστια. Η κυριαρχία του Τζορτζ Μάικαν ήταν τόσο μεγάλη ώστε το ΝΒΑ καθιέρωσε τον κανόνα των τριών δευτερολέπτων αλλά και το αντικανονικό κόψιμο (όταν η μπάλα ήταν στην κάθοδο). Επίσης εξαιτίας του Μάικαν η ρακέτα (το «βαμμένο» που λέμε) αυξήθηκε από τα 182 στα 365 εκατοστά. Αργότερα σαν κομισάριος του ΑΒΑ, ο Μάικαν καθιέρωσε το τρίποντο το οποίο αργότερα «έκλεψε» το ΝΒΑ.

Ουίλτ Τσάμπερλεν

Ο Ουίλτ Τσάμπερλεν ήταν ένας ακόμα σέντερ που προκαλούσε τρόμο. Το ΝΒΑ πήρε τη ρακέτα από τα 3,65 μέτρα (του Μάικαν) και την έφτασε στα 4,87 μέτρα εξαιτίας του Τσάμπερλεν. Επίσης απαγορεύτηκε η επαναφορά πάνω από το ταμπλό (αυτό έκαναν όλοι και ο Τσάμπερλεν κάρφωνε με μανία) αλλά και η είσοδος του παίκτη που σουτάρει ελεύθερες βολές για να διεκδικήσει το ριμπάουντ. Ο άστοχος στις βολές Τσάμπερλεν πετούσε τη μπάλα στο ταμπλό και την κάρφωνε!

 

Ρέτζι Μίλερ

Ο Ρέτζι Μίλερ συνήθιζε να…πετάει το πόδι μπροστά σε κάθε σουτ (ειδικά στο τρίποντο) για να εκβιάσει φάουλ και να απωθήσει τον αντίπαλο! Το λεγόμενο “leg kick” τιμωρείται πλέον και γι’ αυτό το ονομάζουν «κανόνα του Ρέτζι Μίλερ»

Ρέτζι Μίλερ και Τσαρλς Μπάρκλεϊ

Τσαρλς Μπάρκλεϊ

Ο θηριώδης Τσαρλς Μπάρκλεϊ μπορούσε να έχει τη μπάλα για 20 δευτερόλεπτα στα χέρια χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια παρά να απωθεί με τα…οπίσθιά του τους αμυντικούς! Το γεμάτο μούσκουλα κορμί του τον βοηθούσε να το κάνει αυτό καθώς κρατούσε τη μπάλα στο χέρι μακριά από το κορμί με το οποίο απωθούσε τον αμυντικό. Το ΝΒΑ αποφάσισε να επιβάλλει τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων για να εξαφανίσει το φαινόμενο. Με βάση αυτόν τον κανόνα κανείς παίκτης δεν μπορεί πια να κάνει αυτό που έκανε ο Μπάρκλεϊ για περισσότερα από 5 δευτερόλεπτα.

Ντάριλ Ντόκινς

Ο (μακαρίτης) Ντάριλ Ντόκινς είχε εξωπραγματική δύναμη και έσπαγε τα ταμπλό με τα καρφώματά του. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν στο ΝΒΑ να αλλάξουν το υλικό του ταμπλό γιατί υπήρχε σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού από τα γυάλινα θραύσματα που εκτοξεύονταν. Αργότερα το υλικό ενισχύθηκε περισσότερο καθώς εμφανίστηκε ο Σακίλ Ο’ Νιλ ο οποίος επίσης κατέστρεφε ταμπλό ή ισοπέδωνε μπασκέτες. Ετσι ενισχύθηκε το υλικό των ταμπλό αλλά και η βάση της μπασκέτας.

 

Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και Σακίλ Ο’ Νιλ

Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Κι αφού αναφερθήκαμε στο κάρφωμα ας σταθούμε και στον μεγάλο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ καθώς…εξαιτίας του απαγορεύτηκαν τα καρφώματα στο NCAA. Ο νεαρός Αλσιντορ (όπως λεγόταν πριν ασπαστεί το Ισλάμ) κάρφωνε συνεχώς στα καλάθια των αντιπάλων οπότε απαγορεύτηκε το 1967 κι επανήλθε το 1977!!!

Σακίλ Ο’ Νιλ

Τέλος εξαιτίας του Σακίλ Ο’ Νιλ τιμωρείται πλέον με 2 βολές και επαναφορά μπάλας από τον αντίπαλο, κάθε ομάδα που κάνει φάουλ στο τελευταίο 2λεπτο σε παίκτη που δε συμμετέχει στη φάση (γινόταν αυτό κατά κόρον στον άστοχο στις βολές Σακ).

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι παίκτες που άλλαξαν τους κανόνες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College