SPECIALS

Παναθηναϊκός 1964: Όταν έγινε αήττητος

Καρέ-καρέ η πορεία του «τριφυλλιού» μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος
Παναθηναϊκός 1964: Όταν έγινε αήττητος

Παναθηναϊκός 1964: O Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για το ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ με ένα ιστορικό κίνητρο: τη διατήρηση του χαρακτηρισμού «αήττητος».

***

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. Οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Να που τώρα ο ρόλος του «Δαβίδ» ανήκει στο «τριφύλλι» και ο χαρακτηρισμός «Γολιάθ» στον «δικέφαλο». Σημεία των καιρών.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ήθελε να νικήσει την ΑΕΚ για την εκθρονίσει από το βάθρο του πρωταθλητή και για να πάρει ρεβάνς για την περυσινή κόντρα. Πήρε 4 βαθμούς στα μεταξύ τους.

Επίσης επιθυμούσε διακαώς την επικράτηση στα ντέρμπι με τον ενισχυμένο Ολυμπιακό. Προκειμένου να κλειδώσει τον τίτλο. Αποκόμισε 6 βαθμούς στα μεταξύ τους και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη στέψη από το 1985.

Αφού ο ΠΑΟΚ έκανε το 3/4 με τους δύο συνδιεκδικητές του πρωταθλήματος, θα βρει μπροστά του έναν αντίπαλο που στην παρούσα φάση έχει μεγαλύτερο ιστορικό, παρά βαθμολογικό κίνητρο.

Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που δικαιούται να «κουβαλά» τον χαρακτηρισμό «αήττητος». Κι αυτό γιατί από καταβολής Α’ Εθνικής (1959) μόνο εκείνος πανηγύρισε τον τίτλο χωρίς να χάσει ούτε μία φορά.

Η μοίρα το έφερε να είναι αυτός που αποτελεί το δυσκολότερο εμπόδιο του ΠΑΟΚ στον δρόμο για την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος. Εχουν γραφτεί αρκετά για τον «δικέφαλο» και θα γραφτούν περισσότερα αν πράγματι καπαρώσει τον τίτλο, επομένως τώρα τα φώτα πέφτουν στους «πράσινους» άσους της σεζόν 1963-64.

 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Τον Μάιο του 1963 ο Παναθηναϊκός προσέλαβε έναν πρώην σπουδαίο Γιουγκοσλάβο επιθετικό για την τεχνική ηγεσία του. Ούτε 40 ετών δεν ήταν και ονομαζόταν Στιέπαν Μπόμπεκ. «Δεν ντρέπομαι να παραδεχθώ ότι προσπαθούσα να αντιγράψω την τεχνική του». Αυτό είχε πει για εκείνον μια μεγάλη δόξα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που αργότερα τίμησε με τη σειρά του τον «πράσινο» πάγκο. Λεγόταν Φέρεντς Πούσκας.

Ο «ευγενής καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο «Πάντσο». Έριξε το βάρος για πρώτη φορά στη φυσική κατάσταση και εφάρμοσε διάταξη 4-3-3, αντί του παραδοσιακού 4-2-4 που επικρατούσε. Βοηθός του ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος, ο οποίος διδάχθηκε πολλά, όπως μαρτυρούν τα 5 πρωταθλήματα (3 με τον Ολυμπιακό, 2 με τον Παναθηναϊκό) και τα 3 Κύπελλα (1-2 αντίστοιχα) που κατέκτησε στην πορεία ως πρώτος προπονητής.

Αφού μπήκαν οι βάσεις με τη θερινή προετοιμασία, μεταξύ άλλων, το «τριφύλλι» τέθηκε αντιμέτωπο με την ισραηλινή Σιμσόν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το τελικό 8-3 υπό το βλέμμα περίπου 10.000 θεατών φανέρωσε ένα πρώτο θετικό δείγμα. Ιδίως αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι «πράσινοι» είχαν και τρία δοκάρια!

Σε εκείνο το φιλικό ματς ο Τάκης Λουκανίδης είχε τον ρόλο του σέντερ φορ. Ωστόσο τα γκολ σημείωσαν οι Χολέβας (3), Τουμπέλης (2), Παπαεμμανουήλ (2) και Δομάζος (1). Για την ιστορία οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ και μετά ισοφάρισαν 2-2, προτού ξεσπάσει η… καλοκαιρινή «πράσινη» μπόρα.

 

Τέσσερα εσείς, πέντε εμείς!

Αν υπήρξε ένα ματς που αποτέλεσε οιωνό για το αήττητο πρωτάθλημα, τότε αναμφίβολα αυτό ήταν το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ της 29ης Σεπτεμβρίου που έληξε 5-4. Τότε που κατέρριψε το σχετικό ρεκόρ παραγωγικότητας από τις 26/2/1933 (σ.σ. 4-4 επίσης στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας).

Ο λόγος ήταν απλός: με την αύρα της πρωταθλήτριας στο ξεκίνημα ακόμη της σεζόν, η «Ενωση» προηγήθηκε 2-0 στο 5’ και 3-1 στο 37’. Οι γηπεδούχοι, πάντως, συνήλθαν άμεσα, ισοφάρισαν πριν από τη λήξη του α’ ημιχρόνου και μέχρι το 60’ είχαν γράψει το 5-3. Δηλαδή έβαλαν τέσσερα γκολ σε 21 αγωνιστικά λεπτά! Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 83’ και άγγιξαν το 5-5 στο 87’, εν τέλει όμως το ντέρμπι βάφτηκε «πράσινο».

Ηταν μια άτυπη εκδίκηση του Παναθηναϊκού τόσο για το χαμένο μπαράζ τίτλου του 1963. Όσο και για το γεγονός ότι μία ημέρα νωρίτερα η ΑΕΚ έδωσε 4 ψήφους σε εκπροσώπους του Ολυμπιακού και όχι του «τριφυλλιού» για τη συγκρότηση του σώματος της ΕΠΟ.

Ειρήσθω εν παρόδω, οι «πράσινοι» συνέχισαν τη σπουδαία πορεία τους στο πρωτάθλημα και στις 15 Δεκεμβρίου 1963 επικράτησαν 1-0 του ΠΑΟΚ. Στο λασπωμένο γήπεδο της Τούμπας, σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι με 1-1 αποβολές.

Το γκολ σημείωσε ο Κώστας Παπουτσάκης, ο οποίος την παραμονή είχε βουτήξει στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού για να κερδίσει ένα στοίχημα. Μάλιστα ο Μπόμπεκ του είχε πει «αν χάσετε, θα έχω έναν καλό λόγο για να σε διώξω από την ομάδα».

Με τη λήξη μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ εισέβαλε στα αποδυτήρια και χτύπησε παίκτες των «πρασίνων». Ενώ λίγο αργότερα έγινε επίθεση στο πούλμαν, έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια και καταγράφηκαν τραυματισμοί.

 

Αγιος Βασίλης έρ«Χ»εται

Εκτός από την κυριαρχία στην ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός έδειχνε ισχυρός και στον αγωνιστικό χώρο, πέντε χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου του πρωταθλήματος. Ομως, μετά τη δυναστεία της δεκαετίας του 1950 είχε δημιουργηθεί μια άλλη «πράσινης» απόχρωσης, με 3 τίτλους και ένα χαμένο μπαράζ από την ΑΕΚ.

Η τελευταία αγωνιστική του α’ γύρου διεξήχθη δύο ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου και επεφύλασσε ντέρμπι «αιωνίων» στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την πρώτη από τις δύο ευκαιρίες που είχαν για να σπάσουν το αήττητο της ομάδας του Μπόμπεκ, η οποία παρέμεινε στο +2. Ο Πιτυχούτης άνοιξε το σκορ στο 29’ και ο Βασιλείου έσωσε την παρτίδα για τους φιλοξενούμενους στο 76’.

Ο… Αγιος Βασίλης ήρθε, κόντευε Πάσχα και ο Παναθηναϊκός του 4-3-3 που πέταγε «φωτιές» δεν έλεγε να χάσει από ομάδες, όπως ο Πανιώνιος ή ο Απόλλων Αθηνών, οι οποίοι τερμάτισαν στην 4η θέση. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Απριλίου και σε εμβόλιμη αγωνιστική (ημέρα Τετάρτη), η ΑΕΚ φιλοδοξούσε να του χαλάσει το σερί.

Περίπου 40.000 θεατές κατέκλυσαν τις εξέδρες του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας και στο 54ο λεπτό είδαν τον Λουκανίδη να χαρίζει με κεφαλιά τη νίκη (0-1) στην ομάδα του. Τώρα πια ο τίτλος δεν χανόταν και το ζητούμενο ήταν να διατηρηθεί το αήττητο.

Στις 19 Απριλίου ο Ολυμπιακός συνέτριψε 8-2 τον Ηρακλή. Όμως όσα γκολ κι αν έβαζε το τρόπαιο θα κατέληγε στους Αμπελόκηπους. Κακή μέρα για το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης. Κι αττό διότι την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ έχανε 4-0 στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος εξασφάλιζε και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

 

Το «πράσινο» highlight

Το 1930 του έριξε 8 γκολ και κατέγραψε το σχετικό ρεκόρ στα μεταξύ τους ντέρμπι. Το 1986 του έβαλε 4 σε τελικό Κυπέλλου και έναν χρόνο μετά άλλα 4 για το πρωτάθλημα. Το 1988 του πήρε τον πιο παρασκηνιακό τελικό Κυπέλλου με 10 παίκτες. Μερικές από τις πιο μεγάλες νίκες του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού. Ισως, όμως, η κορυφαία να καταγράφηκε στις 24 Μαΐου 1964.

Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι είχαν υποχρεώσει το «τριφύλλι» στην τελευταία του ήττα στις 11 Νοεμβρίου 1962, επιθυμούσαν τη νίκη κυρίως για να αποφευχθεί το μοιραίο: ένας γύρος θριάμβου μέσα στο «άντρο» τους. Ξεχωριστό αφιέρωμα θα πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο ντέρμπι.

Ο Βαγγέλης Πανάκης μιμήθηκε τον Τάκη Λουκανίδη. Στο 54’ είχε γράψει ο ένας το 0-1 κόντρα στην ΑΕΚ, στο 54’ έγραψε κι ο άλλος το 0-1 επί του Ολυμπιακού. Τώρα είναι κάπου μαζί. Ελπίζουν ότι το αήττητο θα διατηρηθεί «καταπράσινο». Οπως αυτή η σημαία που κρατούσε ένας ακόμη αήττητος και αξέχαστος, ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης. Εξάλλου, τι θυμίζει τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια; Αυτή η ρημάδα η σημαία με τη λευκή τριφυλλάρα στο κέντρο…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός 1964: Όταν έγινε αήττητος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μάνος Ανδρουλάκης

Ο Μάνος Ανδρουλάκης σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και το 2006 έκανε την αρχή σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Ηρακλείου Κρήτης. Από το 2009 μέχρι το 2015 εργάστηκε στην ιστοσελίδα Contra.gr. Στο Sportime επιμελείται τους αγώνες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και θέματα γύρω από την «πράσινη» επικαιρότητα.