SPECIALS

Το «Κτήνος» που εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 400 ανθρώπους

Το πραγματικό του όνομα είναι Λουίς Αλφρέδο Γκαραβίτο Κουμπίγιος και γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1957 στην πόλη Γκένοβα της Κολομβίας. Όμως όλοι τον αποκαλούν «La Bestia» δηλαδή «Το Κτήνος» ή ακόμα και «Tribillin» που δεν είναι άλλος από τον «Γκούφυ», τον γνωστό ήρωα του Ντίσνεϊ. Το δεύτερο παρατσούκλι εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει να κάνει...
Το «Κτήνος» που εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 400 ανθρώπους

Το πραγματικό του όνομα είναι Λουίς Αλφρέδο Γκαραβίτο Κουμπίγιος και γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1957 στην πόλη Γκένοβα της Κολομβίας. Όμως όλοι τον αποκαλούν «La Bestia» δηλαδή «Το Κτήνος» ή ακόμα και «Tribillin» που δεν είναι άλλος από τον «Γκούφυ», τον γνωστό ήρωα του Ντίσνεϊ.

Το δεύτερο παρατσούκλι εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει να κάνει με την «κοψιά». Το πρώτο έχει ανατριχιαστικό background καθώς το 1999, ο Γκαραβίτο παραδέχθηκε ότι αφού πρώτα βίασε και βασάνισε, ακολούθως δολοφήνησε 138 παιδιά κι εφήβους. Αυτά είναι τα επίσημα, κατόπιν ομολογίας.

Εκτιμάται όμως ότι τα θύματά του ξεπερνούν τα 300 και προσεγγίζουν τα 400 καθώς εμπλέκεται και σε άλλες δολοφονίες ενώ πολλά θύματα ήταν άστεγοι ή εγκαταλελειμμένοι έφηβοι που περιφέρονταν στους δρόμους και κανείς δεν τους αναζήτησε ποτέ…

Ο Γκαραβίτο που έχει καταδικαστεί σε… 18 αιώνες φυλάκιση- για την ακρίβεια 1853 χρόνια και 9 μέρες- κατέχει την θέση του χειρότερου serial killer στον κόσμο, στο βιβλίο Γκίνες!

Η ζωή του

Ο Γκαραβίτο εγκατέλειψε το σπίτι του και άρχισε να κάνει δουλειές του ποδαριού προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει. Μάλιστα, αν και συχνα άλλαζε δουλειές και αναγκαζόταν να μετακομίσει, είχε μια σχέση με μια κοπέλα που είχε κι ένα παιδί από προηγούμενο φίλο της. Η ίδια έλεγε ότι ο Γκαραβίτο φερόταν πολύ καλά στο παιδί της ενώ οι φίλοι του τον θυμούνταν ως ένα ευγενικό παιδί που όμως γινόταν εύκολα έξω φρενών.

Ο τρόπος προσέγγισης και οι μεταμφιέσεις

Μέσα του έκρυβε ένα κτήνος… Στόχος του ήταν αγόρια από 6 ως 16 ετών, είτε άστεγα είτε ορφανά είτε από αγροτικές οικογένειες. Πλησίαζε τα παιδιά ακόμα και σε πολυσύχναστους δρόμους προσφέροντάς τους χρήματα, καραμέλες ή ακόμα και δουλειά. Μάλιστα για να πετύχει τον στόχο του μεταμφιεζόταν διαρκώς.

Μια παρουσιαζόταν ως παππάς, άλλες φορές ως αγρότης, άστεγος, μικροπωλητής, ακόμα και έμπορος ναρκωτικών η gambler. Oταν τον εμπιστευόταν ένα παιδί τότε θα περπατούσαν μέχρι το υποψήφιο θύμα να εξουθενωθεί και να γίνει πολύ εύκολος στόχος. Ακολούθως τους έδενε τα χέρια, τους έβγαζε τα ρούχα και άρχισε να βασανίζει, να βιάζει, καμία φορά και να αποκεφαλίζει!

Συνήθως βίαζε τα αγόρια με κοφτερά αντικείμενα ή μπουκάλια, έκοβε τα γεννητικά τους όργανα και τα έβαζε στο στόμα τους. Όλα τα θύματα βρέθηκαν γυμνά και σημάδια παρατεταμένων βασανιστηρίων.

Οι έρευνες

Από το 1992 άρχισαν να εξαφανίζονται παιδιά από τους δρόμους της Κολομβίας. Λόγω του εμφυλίου πολέμου που είχε διαρκέσει δεκαετίες πολλά παιδιά στην χώρα ήταν φτωχά, άστεγα και ορφανά.

Για πολλά χρόνια όλα τα εγκλήματα του «Κτήνους» δεν τύγχαναν προσοχής καθώς δεν υπήρχαν καταγγελίες στην αστυνομία για εξαφάνιση. Ακόμα και όταν βρίσκονταν σκόρπια πτώματα οι Αρχές δεν έδιναν σημασία μέχρι το 1997, όταν ανακαλύφθηκαν μαζικοί τάφοι.

Πλέον άρχισε η έρευνα. Τον Φεβρουάριο του 1998 στην πόλη Γκένοβα της Κολομβίας, βρέθηκαν τα πτώματα δύο γυμνών αγοριών το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα λόφο. Την επόμενη μέρα μερικά μέτρα μακριά, βρέθηκε άλλο ένα πτώμα γυμνού αγοριού.

Και τα τρία άτυχα παιδιά βρέθηκαν δεμένα με τον ίδιο τρόπο, κακοποιημένα και με σημάδια βιασμού. Μόνο που ένα σημείωμα που βρέθηκε κοντά στον τόπο του εγκληματος και είχε επάνω γραμμένη την διεύθυνση της φίλης του Γκαραβίτο, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψή του.

Στα ίχνη του

Οι Αρχές επικοινώνησαν με την κοπέλα η οποία είπε ότι δεν είχε επαφή με τον Γκααραβίτο και δεν ήξερε που βρισκόταν, τους τελευταίους τρεις μήνες. Ηταν πρόθυμη όμως να βοηθήσει.

Εδωσε στην αστυνομία μια τσάντα με προσωπικά αντικείμενα του Γκαραβίτο και μόλις την άνοιξαν… ανατρίχιασαν. Μέσα είχε φωτογραφίες νέων αγοριών, αποκόμματα εφημερίδων που περιέγραφαν τις δολοφονίες που είχε κάνει αλλά και ταυτότητες των θυμάτων όπως και λογαριασμούς δικούς του.

Σταδιακά ανακάλυψαν την νέα κατοικία του αλλά και πάλι δεν βρήκαν κανέναν μέσα στο σπίτι και υποψιάστηκαν ότι θα είχε πάει σε άλλη πόλη για δουλειά ή έψαχνε να βρει νέο θύμα.

Σύλληψη από σύμπτωση

Στις 22 Απριλίου 1999 ο Γκαραβίτο συνελήφθη όταν ένας άστεγος πρόλαβε να σώσει ένα παιδί από τα χέρια του και η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες. Δεν ήξεραν εκείνη την στιγμή όμως ότι είχαν στα χέρια τους το περιβόητο «Κτήνος» που είχε σκοτώσει εκατοντάδες παιδιά…

Κατά την διάρκεια της ανάκρισης και όταν ρωτήθηκε αν είχε σχέση με τα εγκλήματα των μικρών παιδιών, ο Γκαραβίτο έλεγε ότι είναι αθώος και μόλις έγινε λεπτομερής ανάλυση των φόνων, ξέσπασε σε λυγμούς. Οι Αρχές χρειάζονταν αποδεικτικά γιατί άρχιζαν να υποψιάζονται ότι είχαν το «Κτήνος» μπροστά τους.

Ο Γκαραβίτο είχε ένα πρόβλημα στο μάτι που ήταν σπάνιο και το είχαν άντρες συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Ειδικά γυαλιά σχεδιάζονταν για την πάθηση και μάλιστα είχαν βρει τέτοια σε έναν από τους μαζικούς τάφους.

Στα θύματά του επίσης βρέθηκε DNA και άρχιζαν οι έρευνες. Για να μην υπάρξουν υποψίες στην φυλακή, όπου κρατήθηκε ο Γκαραβίτο, διατάχθηκε εξέταση στα μάτια για όλους τους κρατούμενους. Όταν έβγαινε από το κελί του, οι αστυνομικοί έπαιρναν δείγματα DNA από το μαξιλάρι ή την γύρω περιοχή.

Το τέλος

Το DNA του ταίριαξε απόλυτα με τα δείγματα που είχαν βρεθεί στα θύματά του. Όλα τελείωσαν. Ο Γκαραβίτο βρέθηκε ένοχος για 138 εγκλήματα ενώ υπάρχει έρευνα για άλλες περιπτώσεις. Καταδικάστηκε σε 1853 χρόνια και 9 μέρες φυλάκιση και είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία της Κολμβίας. Όμως κάπου εδώ αρχίζουν άλλα θέματα…

Η ζωή στην φυλακή

Κανείς δεν ξέρει σε ποια φυλακή βρίσκεται ο Γκαραβίτο. Αυτή τη συμφωνία έκανε με τις Αρχές για λόγους ασφάλειας και μάλιστα η καλή του συμπεριφορά βελτίωσε και τις συνθήκες του στην φυλακή. Πάντως είναι σε ξεχωριστό κελί και απομονωμένος από τους υπόλοιπους φυλακισμένους καθώς υπάρχει φόβος ότι θα τον σκοτώσουν αμέσως.

Πιστεύει ότι θέλουν να τον δηλητηριάσουν και δέχεται να παίρνει ποτά ή νερό που του δίνονται απευθείας από ανθρώπους που εμπιστεύεται. Ολοι λένε ότι έχει άριστη συμπεριφορά και συνεργάζεται με τους φύλακες.

Ο εφιάλτης της αποφυλάκισης

Ο νόμος στην Κολομβία λέει ότι κανείς δεν μπορεί να μπει στην φυλακή για περισσότερα από 40 χρόνια και μάλιστα η ποινή του Γκαραβίτο έπεσε στα 22 επειδή βοήθησε την αστυνομία να βρει τα πτώματα.

Ο προγραμματισμός είναι να αποφυλακιστεί το 2021 και ήδη στην Κολομβία έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος… Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι το «Κτήνος» δεν τιμωρήθηκε όσο έπρεπε και απαιτούν ισόβια ή ακόμα και ποινή θανάτου, που ακομα ισχύει στην Κολομβία.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει σε τηλεοπτικό κανάλι μέσα από το κελί του το 2006 προσπαθούσε να περιορίσει τη σημασία των εγκλημάτων του λέγοντας ότι σκοπεύει μετά την αποφυλάκισή του να ακολουθήσει πολιτική καριέρα για να βοηθήσει τα φτωχά παιδιά. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε…

Πάντως δύσκολα θα το πετύχει. Ο νόμος στην Κολομβία αναφέρει ότι όσοι έχουν κάνει εγκλήματα σε βάρος παιδιών δεν ωφελούνται από την δικαιοσύνη και θα πρέπει να ξοδέψουν τουλάχιστον 60 χρόνια στην φυλακή. Αυτός ο νόμος δεν υπήρχε αλλά θεσπίστηκε λόγω της υπόθεσης Γκαραβίτο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το «Κτήνος» που εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 400 ανθρώπους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College