SPECIALS

Τζόνι Βαϊσμίλερ: «Φελπς» του 20ου αιώνα και… Ταρζάν! (vids+pics)

Πόσοι άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν μύθοι και μάλιστα εν ζωή, δραστηριοποιούμενοι σε δύο εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς; Πραγματικά ελάχιστοι. Ενας από αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα τους ενός χεριού είναι ο Τζόνι Βαϊσμίλερ. Ενας άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να γίνει θρύλος της κολύμβησης και στη συνέχεια να ακολουθήσει καριέρα στον κινηματογράφο επιτυγχάνοντας και εκεί να...
Τζόνι Βαϊσμίλερ: «Φελπς» του 20ου αιώνα και… Ταρζάν! (vids+pics)

Πόσοι άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν μύθοι και μάλιστα εν ζωή, δραστηριοποιούμενοι σε δύο εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς; Πραγματικά ελάχιστοι. Ενας από αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα τους ενός χεριού είναι ο Τζόνι Βαϊσμίλερ. Ενας άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να γίνει θρύλος της κολύμβησης και στη συνέχεια να ακολουθήσει καριέρα στον κινηματογράφο επιτυγχάνοντας και εκεί να γίνει ο πιο αναγνωρίσιμος Ταρζάν στην ιστορία του σινεμά.

Ακριβώς 115 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (2/6) από την ημερομηνία γέννησής του (2 Ιουνίου του 1904), ενώ περίπου 35 έχουν κυλήσει από τον θάνατό του, με το μοιραίο να επέρχεται επήλθε σε μια κλινική της Αμερικής. Ηταν 20 Ιανουαρίου του 1984 στο Ακαπούλκο του Μεξικό, με τον σπουδαίο Βαϊσμίλερ να κλείνει τα μάτια του για πάντα σε ηλικία 79 ετών.

Ο «Μάικλ Φελπς» του προηγούμενου αιώνα κέρδισε πέντε ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Κατέκτησε πενήντα δύο αμερικανικά εθνικά πρωταθλήματα και κατέρριψε εξήντα επτά παγκόσμια ρεκόρ. Οπως αναφέραμε υπήρξε ο πιο εμβληματικός από τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Ταρζάν, έμπνευση του Αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ. Η δε χαρακτηριστική εκκωφαντική κραυγή του έχει μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο τόπος γέννησης
Ο Βαϊσμίλερ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1904 στην τότε Αυστροουγγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Szabadfalva (Freidorf) της Ουγγαρίας, και φέρει τα ονόματα Peter John Weissmüller, Johnny Weissmüller, Johnny Weissmuller και János Weißmüller. Σε ηλικία 7 μηνών οι γονείς του (γερμανικής καταγωγής) μετακόμισαν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 1905, φτάνοντας –όπως όλοι οι μετανάστες- στο Ελις Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του που εργαζόταν σε εταιρεία ζυθοποιίας και διατηρούσε ένα μικρό μπαρ, αποδείχθηκε κάκιστος οικογενειάρχης, ρίχνοντας ξύλο στην οικογένειά του, την οποία και λίγο αργότερα εγκατέλειψε.

Το πατρικό σπίτι του Βαϊσμίλερ στο Freidorf. Εκείνη την εποχή αποτελούσε μέρος της Αυστροουγγαρίας, σήμερα είναι περιοχή της πόλης Τιμισοάρα στη Ρουμανία.

Τα προβλήματα υγείας και το «φάρμακο» της κολύμβησης
Ο νεαρός τότε Τζόνι (είχε κι έναν μικρότερο αδελφό τον Πίτερ Βάϊσμίλλερ Τζούνιορ γεννημένο στις 3 Σεπτεμβρίου του 1905), σταμάτησε το σχολείο στα 12, κάνοντας διάφορες δουλειές, ενώ κατά καιρούς ήταν ακόμη και άστεγος. Μάλιστα αντιμετώπισε και σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο το γεγονός ότι ακολούθησε τη συμβουλή ενός γιατρού, όχι απλά του έσωσε τη ζωή, αλλά την άλλαξε εντελώς προς το πολύ καλύτερο! Ποια ήταν αυτή; Μα να κάνει κολύμβηση ώστε να βελτιώσει την ταλαιπωρημένη υγεία του. Αυτό ήταν! Ο Τζόνι λάτρεψε το σπορ και λίγο αργότερα έμελλε να γίνει ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος όλων των εποχών.

«Λάμπει» άμεσα στο υγρό στοιχείο
Τα ρεκόρ και οι διακρίσεις θα έρθουν γρήγορα. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, θα γίνει πρωταθλητής Αμερικής στα 50 μέτρα κρόουλ. Την ίδια σεζόν θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 1:27,4 πρώτα λεπτά στα 150 μέτρα κρόουλ. Σύντομα θα αναδειχθεί στον κορυφαίο κολυμβητή της εποχής του, ενώ θα καταφέρει να γίνει ο πρώτος που έσπασε το όριο του ενός λεπτού στα 100 μέτρα. Για την ακρίβεια θα τα κολυμπήσει σε 58,6 δευτερόλεπτα, στις 9 Ιουλίου του 1922 στην Αλαμέντα της Καλιφόρνιας. Επίσης θα καθιερώσει το δικό του στυλ κολύμβησης, αυτό το οποίο έμεινε ως το Αμερικάνικο κρόουλ.

«Σαρώνει» στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ θα λάβει μέρος σε δύο Ολυμπιάδες και θα σαρώσει. Το 1924 στο Παρίσι, λαμβάνοντας τρία χρυσά μετάλλια (100 και 400μ. κρόουλ, 4×200 m σκυτάλη κρόουλ) και στην Ολυμπιάδα του 1928 άλλα δύο (100μ. κρόουλ και 4×200 m σκυτάλη κρόουλ). Επιπλέον, στην ίδια διοργάνωση κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στην υδατοσφαίριση! Οι επιτυχίες του συνεχίστηκαν και το 1928 στην Ολυμπιάδα του Αμστερνταμ, όπου πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. κρόουλ, αλλά και 4Χ200μ. κρόουλ.

Ο ταλαντούχος αθλητής, κατέρριψε σωρεία παγκοσμίων ρεκόρ, ο αριθμός των οποίων είναι τόσο μεγάλος που δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα παγκόσμια ρεκόρ του είναι συνολικά 51, ενώ κατά άλλους αριθμούνται στα 67 παγκόσμια! Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός τους δεν είναι ακριβής καθώς ο Βάϊσμίλερ από αμέλεια ξέχασε να κάνει επίσημη καταγραφή.

Και εγένετο ο «Ταρζάν»
Έχοντας εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση, ύψος 1,91μ. και σωματοδομή που θα ζήλευαν όλοι εκείνη την εποχή, δεν άργησε να σαγηνεύσει ακόμη και τα κινηματογραφικά στούντιο.  Άλλωστε είχε δείξει από νωρίς χάρισμα στην ψυχαγωγία του κοινού. Πως; Συνηθίζοντας να κάνει κωμικά σκετσάκια στην πισίνα, συνδυάζοντάς τα με… τρελά μακροβούτια, κάτι που σιγά-σιγά το έκανε γνωστό και ως σόουμαν.  Θα συμμετέχει στην πρώτη του ταινία το 1925 στο «Δρόμοι προς τη Δύναμη και την Ομορφιά», ωστόσο ο ρόλος που θα τον καθιερώσει είναι αυτός του Ταρζάν.

Θα παίξει για πρώτη φορά τον θρυλικό άνθρωπο της ζούγκλας το 1932 στην ταινία «Tarzan the Ape Man» και θα γράψει ιστορία. Ειδικά η κραυγή που ήταν δική του εφεύρεση, θα αποτελέσει σήμα κατατεθέν του μέχρι και σήμερα. Συνολικά ο Τζόνι Βαϊσμίλερ θα παίξει σε συνολικά 38 ταινίες

Η τύχη του «χτυπά» την πόρτα
Αξίζει να αναφέρουμε πως επελέγη για «Ταρζάν». Η MGM αναζητούσε τον κατάλληλο που θα ενσάρκωνε πειστικά τον άνθρωπο της ζούγκλας περνώντας από κάστινγκ εκατοντάδες ηθοποιούς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τότε μίλησε η «Θεά τύχη». Ο σεναριογράφος της ταινίας έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Τζόνι και ένα πρωί που τον είδε στην πισίνα να… μαγεύει, «θαμπώθηκε» από το όλο «πακέτο». Αμέσως κατάλαβε πως ο Βαϊσμίλερ ήταν ο γεννημένος για τον ρόλο αυτό!

Δεν… τρελάθηκε με την πρόταση
Και όμως ο πρωταθλητής κολυμβητής δεν…τρελάθηκε ιδιαίτερα με την πρόταση κι αυτό διότι είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο με εταιρία παραγωγής μαγιό. Τελικά τα παρακάλια των ανθρώπων της MGM σε συνδυασμό με κάποιες νομικές περιπέτειες που ακολούθησαν τον έπεισαν να πει το πολυπόθητο «ναι». Ετσι ο Τζόνι υπογράφει με τη Metro-Goldwyn-Mayer συμβόλαιο 7 ετών και ο μύθος του Ταρζάν αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά!

Ήθελαν αλλαγή του ονόματος!
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ ήταν ένας θρύλος της κολύμβησης, ωστόσο τα… σαΐνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν. Ετσι θεωρώντας ότι το επίθετό του δεν είναι εύηχο για καριέρα στο σινεμά προσπαθούν να του το αλλάξουν! Τελικά όταν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για ζωντανό θρύλο κάνουν πίσω και έτσι στους τίτλους των ταινιών του εμφανίζεται με το πραγματικό του όνομα.

«Το μόνο που κάνω είναι να…»
Παρότι έγινε στη συνέχεια και θρύλος του σινεμά,. ο Βαϊσμίλερ αναγνώριζε οτι το υποκριτικό του ταλέντο δεν ήταν δα και επιπέδου… Μάρλον Μπράντο. Είχε πει μάλιστα το εξής καταπληκτικό: «Ο ρόλος ήταν στα μέτρα μου. Υπήρχε κολύμπι και δεν είχα και πολλά να πω. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να κολυμπάω, να μένω σιωπηλός, να σκαρφαλώνω σε δέντρα, να λέω “Me Tarzan, You Jane” και να βγάζω εκατομμύρια»!

Τα επόμενα χρόνια
Καθώς τα χρόνια περνούσαν ο Τζόνι έκρινε ότι πλέον δεν συγκινεί το κοινό να τον βλέπει ημίγυμνο στην οθόνη. Ετσι πρωταγωνίστησε στη σειρά ταινιών «Jungle Jim» στην οποία βασικός χαρακτήρας της οποίας έμοιαζε με τον Ταρζάν, φορώντας όμως ρούχα.
Ο αριθμός των ταινιών ήταν 16 με την πρώτη να χρονολογείται το 1948. Διευκρίνηση ότι στις τρεις τελευταίες ο χαρακτήρας δεν λεγόταν πια «Jungle Jim», αλλά «Τζόνι Βαϊσμίλερ». Το 1956 σειρά μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, όπου ο «Jungle Jim» του, ψυχαγώγησε το κοινό για 26 επεισόδια.

Ο Ταρζάν κι ο… Ταρζάν!
Το 1946 ο Τζόνι θα πρωταγωνιστήσει στο φιλμ «Swamp Fire», που δεν έχει… Ταρζάν. Μάλιστα αποδεικνύει οτι δεν έχει κολλήματα καθώς στην ίδια ταινία έπαιζε και ο Μπάστερ Κραμπ, άλλος ένας παγκοσμίου φήμης κολυμβητής που υποδυόταν επίσης τον ήρωα της ζούγκλας για ανταγωνιστικό στούντιο στη δεκαετία του ’30!

Τζόνι ο επιχειρηματίας
Τα επόμενα έτη ο Βαϊσμίλερ γίνεται επιχειρηματίας έχοντας και πάλι σχέση με το νερό. Συγκεκριμένα ιδρύει την εταιρία «Johnny Weissmuller Swimming Pools Company», με έδρα το Σικάγο, κίνηση που είχε επιτυχία και του αποφέρει αρκετά κέρδη και μια πλούσια ζωή. Βεβαίως θα βιώσει και οικονομικές δυσκολίες αφού κάποιοι κακοί χειρισμοί και διάφορες σπατάλες θα τον βάλουν σε «περιπέτειες». Μάλιστα το 1973 σε προχωρημένη ηλικία πλέον, θα αναγκαστεί να δουλέψει ακόμα και καζίνο Λας Βέγκας (στην υποδοχή) μαζί με τον πυγμάχο Τζο Λιούις, έχοντας πάρει την κάτω βόλτα…

Πέντε γυναίκες και τρία παιδιά
Οπως και η καριέρα του έτσι και η προσωπική του ζωή ήταν «γεμάτη». Ο Βαϊσμίλερ παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε τρία παιδιά, όλα με την τρίτη σύζυγό του Μπέριλ Σκοτ ενώ δυστυχώς θα βιώσει και τον χαμό της κόρης του Χάιντι-Ελίζαμπεθ σε ηλικία μόλις 18 ετών (το 1962) σε δυστύχημα με το αυτοκίνητο. Παράλληλά με την τελευταία σύζυγό του είχε μια θετή κόρη.

Η αυτοβιογραφία
Το 1967 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Water, World and Weissmuller», ενώ παράλληλα εμφανίστηκε μερικές φορές ακόμη στο σινεμά, σε μικρούς ρόλους, κυρίως σε ταινίες… Β’ κατηγορίας.

Τα προβλήματα υγείας
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπισε, όπως όταν ήταν μικρός, πολλά προβλήματα υγείας. Καρδιά, εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και κατάγματα στα πόδια και όχι μόνο, θα επιβαρύνουν την υγεία του και θα τον υποχρεώσουν να περνάει τον περισσότερο καιρό του στο νοσοκομείο.

Τον έδιωξαν γιατί έκανε τον… Ταρζάν
Μάλιστα το 1979 κι ενώ το δύο χρόνια νωρίτερα έχει ταλαιπωρηθεί από αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια. αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε ειδικό γηροκομείο για ηθοποιούς.  Από το οποίο όμως τον έδιωξαν γιατί όπως ειπώθηκε επαναλάμβανε συνέχεια την κραυγή του Ταρζάν ενοχλώντας τους υπόλοιπους «ενοίκους»!

Το τέλος
Τελικά θα φύγει από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου του 1984 από πνευμονικό οίδημα. Στην πλακέτα δίπλα από τον τάφο του, σημειώνεται μεταξύ άλλων: Johnny Weissmuller, Tarzan. Οσο για το μέρος όπου αναπαύεται, είναι λίγο έξω από το Ακαπούλκο (όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια) συγκεκριμένα στην περιοχή «Valle de La Luz» και συγκεκριμένα στο νεκροταφείο «The Valley of the Light Cemetery.

Μάλιστα  κάπου εκεί κοντά γυρίστηκε και η τελευταία από τις συνολικά 12 ταινίες που γύρισε ως Ταρζάν . Ηταν το 1948 και έφερε τον τίτλο: «Tarzan and the Mermaids».

Με κραυγή του Ταρζάν η ταφή του
Συγκλονιστική στιγμή κατά την ταφή του: Την ώρα που το φέρετρο του βυθιζόταν στο χώμα, ακουγόταν η θρυλική κραυγή του Ταρζάν, κάτι που είχε απαιτήσει ο ίδιος. Παράλληλα 21 πυροβολισμοί έσκισαν τον αέρα, ενώ τιμήθηκε λες και ήταν αρχηγός κράτους, κάτι που συνέβη κατόπιν ενεργειών του Γερουσιαστή Τεντ Κένεντι και του προέδρου Ροναλαντ Ρίγκαν.

Εν κατακλείδι η «κληρονομιά» που μας άφησε ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, ειδικά στον αθλητισμό, είναι τεράστια. Ήταν εκείνος που «απογείωσε» το άθλημα της κολύμβησης και έτσι ακολούθησαν μετάπειτα οι επίσης μεγάλοι Μαρκ Σπιτς και Μάικλ Φελπς.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να λησμονηθεί ποτέ. Η κραυγή του μυθικού Ταζάν θα ηχεί για πάντα…

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες του

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τζόνι Βαϊσμίλερ: «Φελπς» του 20ου αιώνα και… Ταρζάν! (vids+pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.