SPECIALS

Βοτανικός 1935: Μια δραχμή, ένα κρεβάτι για τον άστεγο

Περιοχή Βοτανικός, στην οδό Πέλλης, αριθμός 9, θα δείτε ένα παλιό κτίριο. Υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα κτίριο που παραπέμπει σε παλιότερες εποχές της Αθήνας.
Βοτανικός 1935: Μια δραχμή, ένα κρεβάτι για τον άστεγο

Περιοχή Βοτανικός, στην οδό Πέλλης, αριθμός 9, θα δείτε ένα παλιό κτίριο. Υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα κτίριο που παραπέμπει σε παλιότερες εποχές της Αθήνας.

Κάποτε ο Βοτανικός ήταν το καταφύγιο τον άστεγων στην Αθήνα. Αρκούσε μια δραχμή προκειμένου να εξασφαλίσει μια γωνίτσα ύπνου. Και την άλλη μέρα… είχε ο Θεός. Μέχρι να φτάσει πάλι η νύχτα και με μια δραχμούλα να εξασφαλίσουν τον ύπνο τους.

Το κτίριο υπάρχει και σήμερα, αλλά βέβαια δεν είναι λαϊκό υπνωτήριο. Η ιστορία του όμως είναι μεγάλη και η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στις 25 Ιανουαρίου του 1935 αποφάσισε να την καταγράψει.

Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας και συντάκτης του άρθρου αποφάσισε να πάει σ’ εκείνο το μέρος για επιτόπιο ρεπορτάζ. Άλλες εποχές με πολύ πιο αυθεντικό, κανονικό ρεπορτάζ. Δια ζώσης και με έρευνα…

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παρουσιάζεται ένα μέρος άγνωστο στους Αθηναίους. Ήταν το καταφύγιο των άστεγων. Που το βράδυ θα μπορούσαν να έχουν ένα μέρος για να κοιμηθούν. Το περιγράφει άλλωστε και ένας λουστράκος στον συντάκτη της εφημερίδας, όταν ζήτησε πληροφορίες για το μέρος.

Πέραν αυτών η περιγραφή για το δρόμο που έκανε κάποιος μέχρι να φτάσει εκεί είναι επίσης τρομακτική. Μέσα από σκοτεινούς κι επικίνδυνους δρόμους. Γεμάτους λάσπες και σκόνες και με αγέλες άγριων σκύλων να επιτίθενται.

Όμως υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες. Όπως για παράδειγμα για τη συμπαθέστατη κυρία η οποία είχε τη διεύθυνση του μέρους. Και φρόντιζε να είναι όλα καθαρά και περιποιημένα ώστε η δραχμούλα που έπαιρνε να πιάσει τόπο.

Οι πιο ενδιαφέρουσες όμως αφορούν τους ανθρώπους που έσπευδαν εκεί για να βρουν μια ζεστή γωνιά. Και δεν ήταν ναρκομανείς ή κακοποιοί. Θα διαβάσετε για ανθρώπους με σπουδές. Για ανθρώπους που κάποτε ήταν πλούσιοι. Και για εκείνους που δε στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Αυτό το συγκινητικό ρεπορτάζ της Αθήνας του μεσοπολέμου μπορείτε να το διαβάσετε στη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βοτανικός 1935: Μια δραχμή, ένα κρεβάτι για τον άστεγο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College