ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μπέριος: «Δεύτερη οικογένειά μου ο ΠΑΣ Γιάννινα»

Ο 29χρονος αμυντικός μιλάει στο Sportime για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του και τους Ηπειρώτες
Μπέριος: «Δεύτερη οικογένειά μου ο ΠΑΣ Γιάννινα»

Πριν από λίγους μήνες ο Θοδωρής Μπέριος το πήρε απόφαση πως ο κύκλος του στον ΠΑΣ Γιάννινα έκλεισε μετά από έξι χρόνια. Ο 29χρονος αμυντικός αποχώρησε, αν και δεσμευόταν με συμβόλαιο για να κάνει κάτι νέο στην καριέρα του.

Έφτιαξε βαλίτσες για την Ουγγαρία και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Κισβάρντα. Πρόκειται για μία νέα ομάδα, ανερχόμενη, στην οποία έγιναν πολλές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της το καλοκαίρι. Τότε ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και προσπαθεί να διατηρηθεί σε αυτή. Όσο για τις εμπειρίες του στη χώρα των Μαγυάρων; Όπως δηλώνει ο Μπέριος στο Sportime, είναι αρκετά ικανοποιημένος με όσα βρήκε.

– Το καλοκαίρι ξεκίνησε για σένα μία νέα πρόκληση. Έχουν πάει τα πράγματα όπως περίμενες;

«Είναι καλύτερα από αυτό που περίμενα σε θέμα οργάνωσης. Έλεγα πως θα είναι χαμηλό το επίπεδο στην Ουγγαρία. Δεν έχουμε την ίδια ποιότητα, αλλά είναι καλό το πρωτάθλημα και έχουν τρομερές εγκαταστάσεις. Σχεδόν όλα τα γήπεδα είναι καινούργια. Εμείς έχουμε νέο γήπεδο, τώρα φτιάχτηκε. Όπου και να παίξεις το χόρτο είναι τρομερό. Καμία σχέση με την Ελλάδα».

– Τι άλλες διαφορές έχεις εντοπίσει;

«Το κυριότερο είναι η οργάνωση. Δεν έχει αυτό που τη μία παίζεις, την άλλη δε θα παίξεις. Το πρόγραμμα είναι στάνταρ, τα ξέρεις όλα από πριν. Αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα με την αναδιάρθρωση για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να συμβεί εδώ. Ξεκινάει το πρωτάθλημα, ξέρεις πόσοι θα πέσουν. Δεν αλλάζει».

– Το στυλ ποδοσφαίρου είναι το ίδιο; 

«Εδώ οι ομάδες προσπαθούν να χτίσουν παιχνίδι από πίσω. Δεν θέλουν να παίξουν με βαθιές μπαλιές. Ο στόχος είναι να έχεις την μπάλα και να την κυκλοφορείς. Είναι σπάνιο να παίζεις στην κόντρα. Εμείς μπορούμε να παίξουμε μαν του μαν σε όλο το γήπεδο και απλά να πρεσάρουμε. Εδώ έχει καλύτερο ρυθμό. Δεν έχει καθυστερήσεις, δεν πετάς την μπάλα έξω».

Το κρατικό ενδιαφέρον

Το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητο. Αυτό ήθελαν FIFA και UEFA, αυτό έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η κρατική βούληση είναι απαραίτητη ώστε κάτι να πάει μπροστά. Στην Ουγγαρία ο Όρμπαν με τον τρόπο του προσπαθεί ώστε να αναπτυχθεί το προϊόν, όπως τονίζει ο Μπέριος. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα βλέπουμε τη διαφορά με την πρόταση για αναδιάρθρωση και τα όσα γίνονται.

– Υπάρχει ενδιαφέρον στην Ουγγαρία για το ποδόσφαιρο; Στην Τσεχία για παράδειγμα, ξέρω ότι προτιμούν να βλέπουν χόκεϊ!

«Επειδή έπαιξα για λίγο και εκεί, πρώτα είναι το χόκεϊ, μετά το τένις και μετά το ποδόσφαιρο! Εδώ τώρα ανεβαίνει το ποδόσφαιρο και θα συνεχιστεί αυτό. Από πέρυσι που άνοιξαν οι μεταγραφές για τους ξένους (είναι μέχρι 10), φάνηκε η διάθεση που υπάρχει για επενδύσεις. Φτιάχνουν γήπεδα, πέφτουν λεφτά. Η Εθνική τους ομάδα έχει ανέβει. Φτιάχνουν συνεχώς πράγματα γιατί αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο στον πρωθυπουργό, τον Όρμπαν. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες. Έρχονται εδώ άτομα από το εξωτερικό με την κατάλληλη τεχνογνωσία».

-Είναι σημαντική η κρατική βούληση συνεπώς. Εδώ βλέπουμε ότι έπεσε στο τραπέζι η αναδιάρθρωση και έχει γίνει χαμός.

«Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει στην Ελλάδα. Ψάξε να βρεις τι γίνεται. Οργανώνεις την ομάδα σου από το καλοκαίρι και δεν μπορεί να είσαι σίγουρος τι θα γίνει».

– Πώς τα βλέπεις εκεί τα πράγματα;

«Δυο πέφτουν, δεν υπάρχει αναδιάρθρωση. Είμαστε στους δύο βαθούς από τη σωτηρία. Είχαμε δύσκολο πρόγραμμα. Έχουμε μέσα δύο ομάδες με τους ίδιους στόχους και θεωρώ πως μπορούμε να σωθούμε. Είμαστε νέα ομάδα. Ήρθαν 30 παίκτες. Δεν ξέραμε ο ένας τον άλλον και προσπαθούμε σταδιακά».

«Βλέπω όλα τα ματς του ΠΑΣ Γιάννινα»

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να μη γίνουν ερωτήσεις για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Μπέριος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στους Ηπειρώτες. Έφυγε ψάχνοντας κάτι νέο στην καριέρα του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έριξε μαύρη πέτρα πίσω. Δεν χάνει ματς των «κυανόλευκων» εκτός και αν παίζει την ίδια στιγμή.

– Πώς αποφάσισες να φύγεις από τον ΠΑΣ Γιάννινα ενώ είχες συμβόλαιο;

«Από τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία, είπα πως δεν έπρεπε να την αφήσω. Είχα άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο, αλλά ένιωσα πως ήθελαν να αλλάξω παραστάσεις. Ευχαριστώ τον κύριο Χριστοβασίλη γιατί έδειξε κατανόηση και δε μου στάθηκε εμπόδιο».

– Περίεργο, πάντως, που πήρες αυτή την απόφαση τώρα. Φαντάζομαι πως το κάνεις πιο εύκολα στα 23 απ’ ό,τι όταν έχεις οικογένεια…

«Ίσως να το είχα κάνει και νωρίτερα, αν είχε παρουσιαστεί η ευκαιρία. Στα Γιάννενα πέρασα πολύ καλά. Ζήσαμε μεγάλες στιγμές. Εχει μείνει στην ιστορία αυτή η ομάδα, αφού φτάσαμε να παίξουμε στην Ευρώπη. Προέκυψε, όμως, αυτή η πρόταση και ήθελα να ζήσω κάτι νέο. Είμαι άνθρωπος των αλλαγών. Ήθελα να δοκιμάσω και αλλού. Αν δεις τα προηγούμενα χρόνια, άλλαζα συνεχώς ομάδες. Στον ΠΑΣ Γιάννινα βρήκα τη δεύτερη οικογένειά μου. Είχαμε τόσο καλό κλίμα. Αυτό με κράτησε εκεί. Ήταν τρομερό το δέσιμό μας και γι’ αυτό καταφέραμε όσα καταφέραμε».

– Παρακολουθείς τα ματς του ΠΑΣ Γιάννινα;

«Εννοείται! Βλέπω όλους τους αγώνες. Δεν τους βλέπω μόνο όταν παίζουμε την ίδια ώρα. Η χαρά μου αυτή είναι, να κάθομαι και να βλέπω την ομάδα».

– Αν σε ρωτήσω τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό από τα όσα πέρασες στα Γιάννενα, θα είναι τα ευρωπαϊκά ματς. Εκτός από αυτά;

«Το τελευταίο ματς στην Ξάνθη με το γκολ του Τσουκαλά από τα καλύτερα παιχνίδια. Όπως και το ματς με τον Ολυμπιακό προτελευταία αγωνιστική, το 2-0 που σωθήκαμε. Με Μιχαήλ και Βίλα να σκοράρουν νωρίς. Μετά 70 λεπτά πιεζόμασταν, αλλά αντέξαμε. Ήταν την πρώτη χρονιά του Πετράκη. Είχαμε πολλές ελλείψεις τότε. Είχαμε δηλώσει παίκτες γιατί τους θέλαμε όλους με τον Άρη, που είχε πέσει. Πιστεύαμε ότι μπορούμε να κάνουμε διπλό εκεί και να σωθούμε. Τελικά δεν χρειάστηκε».

Τα πειράγματα, ο ΠΑΟΚ και η Εθνική

Αφού αναφερθήκαμε στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Μπέριος έχει άλλα δύο παιδιά στην Κισβάρντα που πέρασαν από τους Ηπειρώτες. Ο Μπράνα Ιλιτς ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο, ενώ τελευταίος στην παρέα προστέθηκε ο Σταύρος Τσουκαλάς.

– Υποθέτω ότι ο ένας «τράβηξε» τον άλλον εκεί, σωστά;

«Όταν ήρθα εδώ είχα τον Μπράνα και με βοήθησε πολύ. Το ίδιο έγινε μετά και με τον Τσουκαλά. Τον βοήθησα εγώ. Είναι πολύ καλό που έχω έναν Ελληνα γιατί η ζωή εδώ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σχετικά με όσα έχουμε συνηθίσει. Δεδομένα έπαιξε ρόλο για μένα ότι ήταν ο Μπράνα. Τον πήρα τηλέφωνο, μου εξήγησε πως είναι καλά. Μου είπε ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά. Και κάπως έτσι πείστηκα».

– Παίξαμε με την Ουγγαρία, είχαμε και τις μάχες της Βίντι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Τι σου έλεγαν;

«Ήταν τρομερό αυτό… Γιατί από τη στιγμή που ήρθα, τους έλεγα πως το επίπεδο στην Ελλάδα είναι καλύτερο και εκείνοι με πείραζαν. Μου έλεγαν ότι η Ουγγαρία μας νίκησε στο πρώτο ματς, μου έλεγαν πως η Βίντι νίκησε δύο φορές τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Άντε να τους εξηγώ μετά. Μην τρελαθούμε, όμως, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός δεν υπάρχουν τώρα στην Ουγγαρία. Επίσης, η Εθνική μας είναι ανώτερη».

– Περνάς καλά εκεί, αυτό βγάζεις…

«Ναι, θέλω να συνεχίσω σε αυτό το πρωτάθλημα. Είναι πολύ καλά εδώ. Δεν έχει ζωή, αλλά ποδοσφαιρικά είναι όλα πολύ καλά. . Τα γήπεδα είναι στο στυλ της Μπουντεσλίγκα. Δεν έχω ξαναπαίξει σε τέτοια γήπεδα. Το χειρότερο γήπεδο θα είναι σαν το AEL FC Arena, αλλά με καλό αγωνιστικό χώρο».

– Επομένως, θα πρότεινες και σε άλλους να σε ακολουθήσουν;

«Θα τους έλεγα «έλα να ζήσεις αυτή την εμπειρία, είναι ευκαιρία. Αξίζει να δεις πώς δουλεύουν εδώ». Το είπα και στον Τσουκαλά. Με κλειστά μάτια θα το πρότεινα γιατί είναι μία χώρα με μεγάλη ανάπτυξη».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπέριος: «Δεύτερη οικογένειά μου ο ΠΑΣ Γιάννινα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.