ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καπράλος στο Sportime: «Αγκάθι το νομοσχέδιο»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στο Sportime, για το αθλητικό νομοσχέδιο, το Athens Alive, το ΟΑΚΑ και τις χορηγίες
Καπράλος στο Sportime: «Αγκάθι το νομοσχέδιο»

Το τελευταίο αθλητικό νομοσχέδιο έχει φέρει πολλές αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό των ομοσπονδιών, όσο και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το θέμα του αυτοδιοίκητου, τέθηκε σε συζήτηση και οι φόβοι για κυρώσεις από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες, είναι ορατοί και σοβαροί, όπως τονίζει ο Σπύρος Καπράλος στην έντυπη έκδοση του Sportime.

Γι’ αυτό το ζήτημα (του νομοσχεδίου), όπως και για άλλα πολύ σημαντικά, όπως το ΟΑΚΑ, οι χορηγίες και οι… ελληνικές «πατέντες» με ομοσπονδίες να εντάσσονται μέσα σε άλλες, απασχόλησαν τη συζήτησή μας, με τον πρόεδρο της ΕΟΕ.

– Έχει γίνει μεγάλος ντόρος με το νομοσχέδιο και υπάρχουν αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα. Που εστιάζει η ΕΟΕ σε αυτά;

«Θεωρώ πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με το τελευταίο νομοσχέδιο, ώστε να μπουν πράγματα, τα οποία έλειπαν. Εμείς από την άλλη πλευρά, χρειαζόμαστε να περάσει με έναν νόμο, η αλλαγή στο αναχρονιστικό καταστατικό μας, το οποίο με κόπο καταφέραμε να περάσουμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά προβλήματα που προκύπτουν. Επίσης, έχουμε προβλήματα με τις διεθνείς ομοσπονδίες, γιατί υπάρχει αυτή η ελληνική… εφεύρεση, να εντάσσονται ομοσπονδίες, μέσα σε άλλες. Και μιλάμε για ολυμπιακά αθλήματα. Πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το πράγμα. Δε μπορεί να συνεχιστεί, γιατί η ΔΟΕ δεν το δέχεται. Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν, ακόμη και αν δεν πληρούν τα κριτήρια για χρηματοδότηση».

– Το βασικότερο πρόβλημα για όλους, είναι το αυτοδιοίκητο…

«Η παρέμβαση στα εκλογικά συστήματα των ομοσπονδιών, απαγορεύεται από τους διεθνείς κανόνες και τον Ολυμπιακό χάρτη. Συμφωνούμε με το 1/3 των γυναικών που θέλει η κυβέρνηση για παράδειγμα. Θέλουμε και περισσότερες γυναίκες, αλλά και νέα πρόσωπα. Είναι επιδίωξή μας, αλλά να γίνει σε λογικά πλαίσια. Να υπάρχει πρόβλεψη αν οι υποψήφιες είναι στον αριθμό που πρέπει, να εκλέγονται αυτόματα όλες. Αν είναι λιγότερες, πρέπει να ρυθμιστεί διαφορετικά το ζήτημα. Πολλά κομμάτια του νομοσχεδίου, γράφτηκαν στο πόδι. Δεν μπορώ να εκφραστώ για τα επαγγελματικά σπορ, αλλά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, χρειάζονται τομές. Όχι παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών».

– Ένα άλλο ζήτημα που αφορά τους αθλητές από πέρυσι, είναι τα κίνητρα. Ούτε εκεί υπήρχε κάποια αλλαγή, τουλάχιστον με τις σχολές που είναι και το σοβαρότερο ζήτημα

«Πρέπει να μπουν τα κίνητρα των αθλητών σε ένα νομοσχέδιο και να είναι ορθολογικά. Πρέπει να σταματήσει η… αιμορραγία των αθλητών που σταματούν, γιατί πρέπει να πάνε να σπουδάσουν. Πρέπει να μπαίνουν σε σχολές, ώστε να έχουν το κίνητρο να συνεχίσουν».

– Υπήρχαν επίσης αντιδράσεις, στην πρόταση να πληρώνονται κάποιοι παράγοντες σε ομοσπονδίες. Ποια η θέση σας;

«Ακούστηκε ότι αντιδρούμε στο θέμα να πληρώνονται ή όχι, οι πρόεδροι ομοσπονδιών. Στο εξωτερικό, το θέμα αυτό έχει λυθεί. Για προέδρους και γενικούς Γραμματείς, είναι πλήρης απασχόληση και πρέπει να πληρώνονται. Μπορεί ο νομοθέτης να προβλέπει, να πληρώνονται από τις χορηγίες που παίρνουν οι ομοσπονδίες, ώστε να μην επιβαρύνεται το κράτος»

– Υπάρχει φόβος για κυρώσεις, με το νέο νομοσχέδιο;

«Κατ’ αρχήν να πω πως δεν έχουμε διαφορές με τον κύριο Βασιλειάδη, αλλά όταν παρεμβαίνει στις ομοσπονδίες, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την ΔΟΕ. Δεν ξέρω αν θα υπάρχουν κυρώσεις. Είναι ακραίο να μιλάμε για αποβολή, αλλά σίγουρα δημιουργείται νέο αγκάθι στις σχέσεις μας με την ΔΟΕ και τις διεθνείς ομοσπονδίες».

Athens Alive και… Καλατράβα

Η κουβέντα μοιραία πήγε και στο ΟΑΚΑ… Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις. Προβλήματα συντήρησης, αλλά και φόβος να μην ξεσπιτωθούν αθλητές και σωματεία, καθώς υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που θέλουν να αξιοποιήσουν διαφορετικά τις εγκαταστάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Athens Alive, που ακούγεται εδώ και ένα χρόνο. Η στάση της ΕΟΕ όμως, που είναι ιδιοκτήτρια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, είναι ξεκάθαρη.

«Η άποψή μας είναι ότι το ΟΑΚΑ πρέπει να αξιοποιηθεί και να δημιουργηθούν νέοι πόροι, ώστε να συντηρούνται και οι εγκαταστάσεις. Λέμε ναι λοιπόν σε μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση, αλλά όχι σε διωγμό των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν και τα δύο. Δε μπορείς να κλείσεις το μοναδικό ποδηλατοδρόμιο, για να βάλεις ένα ακόμη επαγγελματικό άθλημα και να κάνεις άλλες χρήσεις.

Ούτε να διώξεις ομοσπονδίες. Καταλαβαίνω πως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, είναι που ο κόσμος ασχολείται στην πλειοψηφία του, αλλά είναι χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει τα ερασιτεχνικά αθλήματα. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά και οικογένειες που ασχολούνται με αυτά και ο Έλληνας πολίτης έχει πληρώσει το ΟΑΚΑ. Οφείλουμε να τον σεβόμαστε» μας είπε αρχικά ο Σπύρος Καπράλος και πρόσθεσε:

«Αν μπει προϋπόθεση να μείνουν εκεί τα αθλήματα, τότε βεβαίως να αξιοποιηθεί το ΟΑΚΑ. Σαν ιδιοκτήτης δεν θα συναινέσουμε σε τίποτε άλλο, αν δε σιγουρευτούμε ότι δε θα μείνουν εκεί τα αθλήματα και οι ομοσπονδίες».

Όσον αφορά την συντήρηση, αυτό που μας είπε είναι σοκαριστικό και πρέπει άμεσα να ληφθεί υπ’ όψιν από την Πολιτεία, όσον αφορά το στέγαστρο Καλατράβα.

«Το ΟΑΚΑ είναι ασυντήρητο από το 2004. Για το στέγαστρο δεν έχει γίνει ούτε μία συντήρηση από τότε που κατασκευάστηκε! Και αυτό είναι επικίνδυνο και μπορεί να έχει παρενέργειες, που θα μας κάνουν πρωτοσέλιδο για λάθος λόγους…».

Το ευρηματικό «Υιοθετήστε έναν αθλητή»

Όταν οι χορηγοί εξαφανίστηκαν, ο κύριος Καπράλος είχε μια ιδέα, με την οποία επιχειρηματίες και εταιρίες, εμφανίστηκαν ξανά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή», ήταν μια έξυπνη ιδέα, που έχει υλοποιηθεί και γιγαντώνεται. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, μας διηγήθηκε πως άρχισε και που έχει καταλήξει.

«Το πρόγραμμα ήταν μια ιδέα που άρχισε όταν οι Μάντης και Καγιαλής από την ιστιοπλοΐα, μου είπαν πως θα σταματήσουν τον αθλητισμό, γιατί ούτε οι ίδιοι, ούτε η ομοσπονδία, μπορεί να πληρώσει την αγορά του σκάφους που χρειαζόντουσαν, για να κάνουν προπόνηση. Όταν έμαθα και τις συνθήκες που γυμνάζονται, είπε πως είναι ντροπή.

Οπότε, φτιάχτηκε ένας φάκελος με 53 αθλητές αρχικά, που θα έμπαιναν στο πρόγραμμα. Οι ομοσπονδίες αρχικά δεν πίστεψαν στο σχέδιο. Βρέθηκαν όμως άνθρωποι που υιοθέτησαν τους αθλητές. Εταιρίες, επιχειρηματίες που πήγα πόρτα πόρτα προσωπικά λόγω φιλίας… Όταν είδαν πως τα χρήματα θα πάνε απευθείας στους αθλητές και όχι στις ομοσπονδίες, δέχτηκαν να βοηθήσουν. Φανταστείτε να μην είχαμε χορηγούς και στην παρέλαση των Ολυμπιακών αγώνων, αντί για αθλητές να έμπαιναν… παράγοντες! Χωρίς την βοήθειά τους, δεν θα ερχόντουσαν επιτυχίες. Η Κορακάκη για παράδειγμα, 8 μήνες πριν το μετάλλιο, δεν είχε στον ήλιο μοίρα!

Πλέον έχουμε 132 αθλητές στο πρόγραμμα και για όσους δεν μπορεί να δοθεί οικονομική βοήθεια, υπάρχει εξασφαλισμένη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν εργομετρικές εξετάσεις, συμφωνίες με εταιρίες για μεταφορά των εξοπλισμών τους, δωρεάν εκγύμναση σε αλυσίδα γυμναστηρίων, μεταπτυχιακά προγράμματα για το μέλλον τους και άλλα μικρότερα πράγματα, που τους διευκολύνουν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καπράλος στο Sportime: «Αγκάθι το νομοσχέδιο»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Ευθυμιάδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.