menu

Νεσρίν: Η πρώτη γυμνάστρια με τεχνητό μέλος στην Euroleague (vid)

Συντάκτης Νίκος Μπουρλάκης Νίκος Μπουρλάκης
Νεσρίν: Η πρώτη γυμνάστρια με τεχνητό μέλος στην Euroleague (vid)

Αυτή είναι η εξομολόγηση της Νεσρίν Ακιούζ, που ακρωτηριάστηκε από αδέσποτη σφαίρα σε ηλικία 2 ετών αλλά έγινε γυμνάστρια και θέλει Euroleague

Η Νεσρίν Ακιούζ Αϊντίν είναι 29 ετών. Το δεξί της πόδι είναι ακρωτηριασμένο κάτω από το γόνατο, συνεπεία γάγγραινας σε τραύμα που προκλήθηκε από αδέσποτη σφαίρα. Παρόλ΄αυτά επιμένει να λέει: «Θα γίνω η πρώτη γυμνάστρια με τεχνητό μέλος στην Euroleague». Μετά την θητεία της στην Φενέρμπαχτσε, όπου έκανε την πρακτική της, η νεαρή Τουρκάλα το έχει πάρει απόφαση.

«Δεν ωριμάζουμε όταν η ζωή είναι εύκολη αλλά όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις» λέει στο Sportime η Νεσρίν και στη συνέχεια μας περιγράφει την δική της πρόκληση. Που άρχισε απ’ όταν ήταν μόλις 2 ετών. Στον Λίβανο.

«Από τα δύο μου χρόνια έμαθα να μάχομαι. Αμύνθηκα να σταματήσω την γάγγραινα στο πόδι μου, κάτω από το γόνατο. Κάμποσα χρόνια πριν, το πάθος μου για το μπάσκετ με ώθησε να τεθώ απέναντι στον ακρωτηριασμό μου, να αγνοήσω όσους πρόβαλλαν ενστάσεις και να πιστέψω στον εαυτό μου. Και κάπως έτσι να γίνω η πρώτη fitness coach με τεχνητό μέλος» συνεχίζει η Νεσρίν. Και τώρα, περνάμε στις λεπτομέρειες.

«Βρισκόμουν στον Λίβανο, ήμουν 2 ετών. Μια αδέσποτη σφαίρα τρύπησε το πόδι μου και θα με σκότωνε η γάγγραινα που προκλήθηκε κι έκανα μακροχρόνια θεραπεία για να σώσω το μεγαλύτερο μέρος του ποδιού μου»

Πως έγινε; Εδώ θα καταλάβετε τι θα πει… ατυχία.

«Ήταν ημέρα εκλογών στον Λίβανο» θυμάται η Νεσρίν. «Ψηφοφόροι της παράταξης που είχε νικήσει, πανηγύριζαν με πυροβολισμούς… Μια σφαίρα αδέσποτη, τρύπησε το πόδι μου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να φτάσω γρήγορα στο νοσοκομείο λόγω των εκλογών. Είχε πολλή κίνηση στους δρόμους, δεν μπορούσαμε να φτάσουμε έγκαιρα. Κι αυτό προκάλεσε γάγγραινα. Οι γιατροί μου είπαν ότι θα έπρεπε να το ακρωτηριάσω πάνω από το γόνατο. Επέμεινα να σώσω το μεγαλύτερο μέρος και ειδικά το γόνατο. Γιατί θα διευκόλυνε αυτό τις κινήσεις μου».

H Νεσρίν έμαθε να παλεύει και να μάχεται

Η Νεσρίν δεν το έβαλε κάτω. Από μικρή έμαθε να παλεύει. Λάτρευε και λατρεύει το μπάσκετ και για το λόγο αυτό δοκίμασε να παίξει. Εχοντας τη βοήθεια από το προσθετικό μέλος.

«Στα 8 μου χρόνια έσπασε το πόδι μου καθώς έπαιζα μπάσκετ με φίλο μου. Ένα χρόνο αργότερα το έσπασα για δεύτερη φορά! Τότε κατάλαβα ότι ήταν πολύ δύσκολο να παίξω μπάσκετ. Να φανταστείτε την τρέλα μου με το μπάσκετ, δεν αισθανόμουν το παραμικρό πρόβλημα. Βέβαια δεν ήμουν αρκετά γρήγορη. Συνήθιζα να σουτάρω και να ντριπλάρω ακόμα και στο μπαλκόνι μας, στο βουνό» λέει με χαμόγελο η Νεσρίν.

«Τελείωσα τις σπουδές μου το καλοκαίρι του 2018. Σπούδασα διατροφολογία και διαιτολογία, αρχικά, αλλά δεν μου άρεσε η ιδέα να βρίσκομαι σε μια κλινική ή σε ένα γραφείο κάθε μέρα. Αρχισα, λοιπόν, να σκέφτομαι την συνδυαστική της διατροφολογίας με φυσική αγωγή. Και κάπου εδώ αρχίζει η μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου».

Η ιστορία που ακολουθεί δείχνει την θέληση του ανθρώπου. Που δεν ήθελε να το βάλει κάτω με τίποτα. Και που δεν θα σταματούσε ούτε στιγμή να κυνηγά τα όνειρά της.

«Στο Πανεπιστήμιο, στον Λίβανο, ήταν πολλοί που αμφισβητούσαν την ικανότητά μου να τελειώσω τη σχολή και να γίνω γυμνάστρια. Συνέχεια με ρωτούσαν γιατί επέλεξα αυτή την σχολή; Μου έλεγαν ότι πληρώνω χρήματα για το τίποτα. Μάλιστα μια μέρα ένας καθηγητής μου έκανε bullying λέγοντάς μου ότι απλώς είμαι εγωίστρια και μου έδειξε το γόνατό μου» περιγράφει ο Νεσρίν μόνο που αυτή η δύσκολη στιγμή της έδωσε μεγαλύτερη δύναμη. Και της γύρισε σε πάθος.

Θέλησε να γίνει γυμνάστρια

«Μετά απ’ αυτό αποφάσισα να δείξω σε όλους ότι το πόδι μου είναι η δύναμή μου και όχι η αδυναμία μου. Μοιράστηκα την ιστορία μου, μίλησα για το πόδι μου και για το τι συνέβη στην παιδική μου ηλικία. Και βέβαια είπα σε όλους πόσο πολύ ήθελα να γίνω γυμνάστρια. Ευτυχώς μετά το post που έκανα στα social media, έδωσα συνεντεύξεις στο Sky News και στο Reuters. Και το 2018, αποφοίτησα ως γυμνάστρια από το Πανεπιστήμιο»

Η Νεσρίν δεν ήταν ούτε και είναι μόνη της σ’ αυτή την διαδρομή. Η οικογένειά της και οι φίλοι της ήταν κοντά της. Την υποστήριξαν και την βοήθησαν να είναι δυνατή. «Είμαι πολύ τυχερή για τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου» λέει και προχωράει στο επόμενο βήμα.

Η Νεσρίν στην Φενέρμπαχτσε

Την Φενέρμπαχτσε. Ο πατέρας της Νεσρίν είναι Τούρκος και η μητέρα της Λιβανέζα. Μένουν στον Λίβανο αλλά είναι Τουρκάλα πολίτης. Στον Λίβανο απαγορεύεται τα παιδιά να παίρνουν την υπηκοότητα της μητέρας. Η Νεσρίν είναι οπαδός της Φενέρμπαχτσε. Και κάπου εκεί το όνειρο αρχίζει.

«Τον Δεκέμβριο του 2018 βρέθηκα στην ομάδα της Φενέρμπαχτσε προκειμένου να κάνω την πρακτική μου, ως παρατηρητής» λέει ο Νεσρίν. «Ήταν κάτι το εκπληκτικό. Ήμουν με την ομάδα που λατρεύω και δίπλα στα είδωλά μου. Αυτό μου έδωσε κίνητρο ώστε να κάνω ένα βήμα προκειμένου στη συνέχεια να κάνω ένα, ακόμα μεγαλύτερο».

Η Νεσρίν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς όταν έκανε την πρακτική της στην Φενέρμπαχτσε

Η Νεσρίν ενθουσιάστηκε. «Ο κόουτς Ομπράντοβιτς είναι εκπληκτικός. Οι παίκτες… Ο Κώστας, ο Τζίτζι, ο Μάρκο, ο Σινάν, όλοι ήταν δίπλα μου. Έμαθα πολλά, κυρίως όμως κάτι που δεν μπορούσες να το βρεις σε ομάδες στον Λίβανο. Τον σεβασμό και την αφοσίωση. Καταλαβαίνεις πως λειτουργεί μια ομάδα, ότι κάθε ένας έχει τον ρόλο του και πρέπει να είναι όλοι δεμένοι. Ενας για όλους και ολοι για έναν. Δεν είναι οι παίκτες… ξεκομμένοι καθώς το υπόλοιποι staff θα τελειοποιήσει τις αρετές σου και τις ικανότητές σου».

Όσο για την συνέχεια; Επιστροφή στον Λίβανο αλλά εκεί τα πράγματα δεν ήταν εύκολα… «Προσπάθησα να δουλέψω σε ακαδημίες αλλά όταν έβλεπαν την κατάσταση στο πόδι μου, άρχιζαν να φέρνουν δικαιολογίες. Τον Απρίλιο έστειλα μια πρόταση στην Ομοσπονδία της Τουρκίας προκειμένου να αναλάβω τον τομέα της διατροφής. Με ευχαρίστησαν και μου είπαν ότι έχουν άνθρωπο για τη θέση. Πριν από δύο εβδομάδες έστειλα και στην Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ. Απάντηση δεν έχω πάρει ακόμα. Έστειλα στην χώρα σας γιατί το μπάσκετ είναι εξελιγμένο. Γιατί είμαστε γείτονες, θα είμαι κοντά στο σπίτι μου και οι συνήθειες ταιριάζουν αρκετά».

Στα 29 της χρόνια, πλέον, η Νεσρίν δεν το βάζει κάτω. Είναι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει. «Ναι θα γίνω η πρώτη γυμνάστρια στην Euroleague με προσθετικό μέλος. Θα τα καταφέρω» μας λέει.

Κι εμείς της το ευχόμαστε…

Η Νεσρίν έχει φτιάξει και το κανάλι της στο YouTube. Και εδώ μπορείτε να δείτε λίγη από τη δράση της.

 

Δημοφιλη Αρθρα