menu

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένα… αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων!

Συνέντευξη στον Μιχάλη Γκιουλένογλου
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένα… αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων!

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν σταματάει να μιλάει στον εαυτό του. Ακολουθούν γοργά βήματα. Και η... πτήση! Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος αποκαλύπτει στο Sportime.gr για το... αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων, τον πατέρα του, τη μουσική και τον στίβο.

«Σκέψου ένα αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων να μη σπάει».

Βαθιά ανάσα…

«Σκέψου ένα αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων να μη σπάει».

Βαθιά ανάσα…

«Σκέψου ένα αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων να μη σπάει».

Βαθιά ανάσα… Ξεκινάμε!

Ο Μίλτος Τεντόγλου συνηθίζει να μιλάει στον εαυτό του. Δεν είναι ο μοναδικός αθλητής που το κάνει.

Εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα βρεθεί στον διάδρομο και πριν την… εκτόξευση, ο «διάλογος» με τον εαυτό του είναι συχνός.

«Μου μιλάω συνέχεια. Στην εκκίνηση της προσπάθειας λέω μία ιαπωνική φράση: Σκέψου ένα αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων να μη σπάει. Προσπαθώ να μεταφέρω στον εαυτό μου να είναι χαλαρός, αλλά ταυτόχρονα και αστραπή», εκμυστηρεύτηκε στο Sportime.gr ο 21χρονος πρωταθλητής Ευρώπης.

Από παιδί ο Μίλτος Τεντόγλου ήθελε να εκτελεί με άριστο τρόπο με ό,τι και αν καταπιάνονταν. Λίγο σκανδαλΙάρης. Ίσως και υπερκινητός. Και διόλου ικανοποιημένος. Ένα παιδί που ήξερε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Ο Μίλτος μεγάλωσε. Εκείνο το πιτσιρίκι που συνήθιζε να είναι παιδί και να καταπιάνεται εκτός από τη μουσική και το παρκούρ, μεγάλωσε.

Για τους φίλους του παραμένει ο Μίλτος. Αλλά είναι και ο «ιπτάμενος». Ο «champion».

«Όταν συναντιέμαι με τους φίλους μου, έχουν διάφορα προσωνύμια για εμένα. Κάποιες φορές είμαι ο… ιπτάμενος. Άλλες ο πρωταθλητής. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Είναι οι φίλοι μου. Είμαι ο ίδιος απέναντί τους. Είναι οι ίδιοι απέναντί μου.

Αν η κουβέντα πάει στον αθλητισμό, την κόβω…».

Τα κατορθώματα του Τεντόγλου ολοένα και αυξάνονται. Κάπου στη Γερμανία, υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτά. Είναι ο πατέρας του.

Ένας… γκάσταρμπαϊστερ με καλή αιτία: τη δουλειά, προκειμένου να ενισχύσει τη φαμίλια του.

Από τη ζωή του Μίλτου λείπει σχεδόν 9 χρόνια.

«Δεν το πήρα άσχημα. Ήξερα τον λόγο που έπρεπε να γίνει και δεν στεναχωρήθηκα. Έπρεπε να συμβεί. Θα ήθελα να τον έχω κοντά μου. Στους αγώνες μου.

Αλλά δεν είναι δυνατό. Μιλάμε σχεδόν κάθε ημέρα στο τηλέφωνο. Μου λέει πόσο περήφανος είναι για εμένα. Και όλα τα άλλα που μπορεί να λέει ένας γιος με τον πατέρα του», εξήγησε ο άλτης.

Τον ρωτήσαμε αν θεωρεί πως ο αθλητισμός είναι ένα μέσο για να τον φέρει πίσω. Ιδού τι μας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, όχι δεν είναι. Αν βγάλω πολλά χρήματα, κάτι που δεν είναι εύκολο, θα ήταν όνειρο. Κάνω ό,τι μπορώ για να ενισχύω τη μητέρα και την αδερφή μου, αλλά η απάντηση στην ερώτηση είναι πως πρόκειται για κάτι μακρινό. Αλλά θα το ήθελα, γιατί όχι;».

Ο Τεντόγλου διαθέτει ρυθμό. Είναι προαπαιτούμενο, άλλωστε. Βήματα με αρκετή φόρα, ιδανικό… φρενάρισμα και άλμα.

Σαν να… μετράς για ένα τραγούδι.

Για τον 21χρονο αθλητή η μουσική δεν είναι άγνωστη. Την κατέχει.

«Πήγα σε μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Κάθε ημέρα είχαμε 9 ώρες μάθημα. Όλα τα κανονικά μαθήματα, συν τα μουσικά. ΄Ημουν καλός στο μπουζούκι. Έχω παίξει και σε συναυλίες!

Ξέρω να παίζω ακόμη κιθάρα, πιάνο, αρμόνιο. Αλλά πλέον δεν έχω χρόνο. Θέλω όταν θα ασχοληθώ με κάτι, να το κάνω για να γίνω καλός. Και αυτή τη στιγμή για τη μουσική δεν υπάρχει χρόνος».

Είναι η μουσική, ωστόσο, ένας τρόπος να ξεδίνεις, έπειτα από έναν αγώνα;

«Μερικές φορές παίζω. Εχω κάποια όργανα στο σπίτι. Άλλες φορές μου άρεσε, ειδικά όταν βαριόμουν, να μαθαίνω ένα νέο κομμάτι. Το κατάφερνα σχετικά εύκολα».

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, στο δρόμο για ακόμη ένα χρυσό.

Αλήθεια, αν ο Μίλτος Τεντόγλου δεν ανακάλυπτε το μήκος, θα ήταν αθλητής; «Ήταν πολλά τα αθλήματα που δεν μου άρεσαν. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα θα ήταν το μπάσκετ. Αλλά ήξερα ότι δεν θα έπαιζα λόγω ύψους. Κάποια στιγμή, μέσα από βίντεο στο youtube, οι φίλοι μου και εγώ ανακαλύψαμε το παρκούρ. Ήταν κάτι εντυπωσιακό, με ιδιαίτερες κινήσεις. Και προσπαθήσαμε να το αντιγράψουμε. Κάποια πράγματα πήγαν καλά. Μία τούμπα στο αέρα δεν πήγε καλά και εγώ έπρεπε να κάνω επέμβαση στο μηνίσκο μου….

Πάντως, αν ήθελα να είμαι καλός στη σκοποβολή (για παράδειγμα), θα ήμουν καλός στη σκοποβολή. Το είχα από μικρός. Ήμουν έξυπνος και με ό,τι καταπιανόμουν, γινόμουν άριστος σε αυτό. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει.

Τελικά κατάφερα να χρησιμοποιήσω την εξυπνάδα μου με διαφορετικό τρόπο».

Ο… άλτης Μίλτος Τεντόγλου

Στον πρόλογο σας εξηγήσαμε την… ιεροτελεστία του αυγού που ακολουθεί ο Μίλτος Τεντόγλου.

Κάπου εκεί, τη στιγμή του άλματος, ο Έλληνας πρωταθλητής γνωρίζει τι θα συμβεί.

«Πρέπει να είμαι χαλαρός. Όχι σφιχτός. Αλλά και γρήγορος. Όλα διαφορετικά! Αν στα τελευταία βήματα ξέρω οτι τα έχω κάνει όλα σωστά, έχω μία μεγάλη σιγουριά για το άλμα. Το καταλαβαίνω απ’ όσα έχω κάνει πριν φτάσω στο άλμα. Το άλμα εις μήκος είναι από τα πιο σύνθετα και απαιτητικά αθλήματα. Πρέπει να είσαι σπρίντερ. Να εξετάζεις όλες τις παραμέτρους, όπως η δύναμη, η τεχνική, η αίσθηση του χώρου. Και μετά να τα συνδυάσεις όλα αυτά μαζί! Είχα καλή αίσθηση και αλτικότητα, αλλά όχι δυναμική. Αυτό μου έλειπε. Στο δρομικό κομμάτι με έχει βοηθήσει εξαιρετικά ο κύριος Πομάσκι. Μου άλλαξε την τεχνική και πλέον από το εκτακτικό άλμα, πέρασα στα ψαλίδια στον αέρα. Ο κύριος Πομάσκι πάντα μου δίνει συμβουλές, όχι μόνο για το αθλητικό κομμάτι», μας εξήγησε.


Ο Τεντόγλου δεν πανικοβάλλεται. Όπως (μας) είπε αρκετές φορές, ξέρει πώς να ελέγχει τα συναισθήματά του. Όχι μόνο στη ζωή του, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

«Δεν είναι εύκολο. Έχω μάθει να το κάνω ακόμη και σε αγώνες που μπορεί να είμαι το φαβορί. Ακόμη και αν ένας αντίπαλός μου με περάσει, σε ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα, δεν τρομάζω. Δεν μου προκαλεί άγχος. Στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 23 ετών, ο αντίπαλός μου, ο Ισπανός Χέκτορ Σάντος ισοφάρισε με ένα άλμα το δικό μου, το οποίο ήταν το κορυφαίο στη σεζόν! Δεν τα έχασα. Στο Παγκόσμιο των Παίδων, το 2015, πήγα έκανα ένα άλμα και έφυγα».

Στο πλευρό του Τεντόγλου, εκτός από τον Γιώργο Πομάσκι, βρίσκεται και ένα άλλο πρόσωπο. Ένας πρώην άλτης, με γεμάτο βιογραφικό, ο Λούης Τσάτουμας. Η σχέση τους; Εξαιρετική!

«Πάντα μου αρέσει να περνάω όσα έχει καταφέρει. Του το λέω κάθε φορά που συναντιόμαστε. Είναι ένα από τα κίνητρά μου ο Λούης: να ξεπεράσω όσα έχω καταφέρει. Συνήθως τον ρωτάω ποια ήταν η επίδοσή του σε κάποια πρωταθλήματα και μόλις μου την λέει, του εξηγώ πως θα κάνω καλύτερο άλμα. Είναι και ένας από τους πρώτους που μου στέλνει μήνυμα έπειτα από έναν αγώνα.

Είμαι ανταγωνιστικός.

Δεν μου αρέσει να χάνω.

Δεν τα παρατάω».

Ο Μίλτος Τεντόγλου… συστήνεται στον κόσμο!

Δημοφιλη Αρθρα