Pilates για όλα τα γούστα!


Γιάννης Μητροπαπάς

Pilates για όλα τα γούστα!


Αρκετοί άνθρωποι αθλούνται καθημερινά. Αυτό φάνηκε πιο έντονα στο 2μηνο καραντίνας, καθώς ο κόσμος έρρεε στους δρόμους θυμίζοντας… Αουίτα ή Γκεμπρεσελασιέ. Γυμναστική, όμως, δεν είμαι μόνο το τρέξιμο ή το γυμναστήριο ή οι πολεμικές τέχνες. Υπάρχουν κι άλλα ήδη γυμναστικής, για πολλούς νέα, αλλά δεν είναι καθόλου νέα! Εχουν ιστορία και μετράνε δεκαετίες πίσω… Η Πειραιώτισσα γυμνάστρια Αγάπη Σιωνά μας βάζει στο «τρυπάκι» να μάθουμε τι είναι το pilates και σε τι βοηθά…

– Τί είναι pilates; Βάλε μας λίγο στον κόσμο σου.

Το Pilates είναι μια μέθοδος εκγύμνασης, που δημιουργήθηκε από τον Joseph H. Pilates πριν από περίπου 100 χρόνια. Είναι ένα σύστημα γυμναστικής το οποίο γυμνάζει βαθιά το σώμα, από μέσα προς τα έξω εστιάζοντας στον πυρήνα του (κοιλιακούς, ραχιαίους) αλλά και στις βασικές δομές του (σπονδυλική στήλη, λεκάνη, ωμοπλάτες, θώρακας, ισχία). Αποτελείται από ένα ρεπερτόριο ασκήσεων που βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές, όπως ο έλεγχος της κίνησης, αναπνοή, συγκέντρωση, ροή, επίγνωση του σώματος, ευθυγράμμιση, ισορροπία, στοχεύοντας στην σύνδεση του μυαλού με το σώμα και φυσικά στην βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

– Βοηθάει το pilates την ψυχολογία; Ιδιαίτερα αυτό τον καιρό που ο κόσμος είναι αρκετά πιεσμένος.

Ενα από τα σημαντικά οφέλη του συστήματος, είναι η αποβολή των αρνητικών συναισθημάτων όπως στρες κατάθλιψη κι ένταση. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, βελτιώνει το αναπνευστικό, τονώνει το μυοσκελετικό, με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να αισθάνεται ευεξία και ζωτικότητα. Μας… ζωντανεύει, δηλαδή, επιπλέον επειδή αλλάζει το σώμα προς το καλύτερο, το καλλιεργεί θα έλεγα, αυτόματα νιώθουμε αυτοπεποίθηση κι αναζωογόνηση. Οπότε στην δύσκολη αυτή φάση είναι αυτό που ακριβώς χρειαζόμαστε, ποιοτική άσκηση, χωρίς κόπο, αλλά με αποτέλεσμα.

– Είναι ένα οικονομικό «σπορ»;

Δεν θα έλεγα ότι είναι οικονομικό. Επειδή από τη φύση του είναι θεραπευτικό, αλλά και ο τρόπος που διδάσκεται είναι αρκετά απαιτητικός και η αξία του ανεβαίνει. Φυσικά υπάρχουν και οικονομικές λύσεις, συνήθως σε πολυμελή τμήματα γυμναστηρίων που δεν θα ήμουν αποτρεπτική για κάποιον που δεν έχει την άνεση να κάνει personal. Θα ήθελα, όμως, να πω στον κόσμο γιατί δεν το γνωρίζουν όλοι και είναι σημαντικό να το προσέχουν, ότι αν θέλουν να κάνουν πιλάτες πρέπει να απευθύνονται σε ειδικευμένους δασκάλους και όχι σε άλλους γυμναστές! Είναι ξεχωριστή εκπαίδευση και διαφορετική προσέγγιση στην άσκηση!

– Πώς ασχολήθηκες με την γυμναστική; Εχεις κάποιες σπουδές πάνω σε αυτό;

Με την γυμναστική ασχολήθηκα εντελώς τυχαία… το 2003, καθώς μια δυσάρεστη προσωπική στιγμή στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσω. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβω ότι αυτό που μου πρόσφερε εμένα η άσκηση, ήθελα να το σπουδάσω και να το μεταδώσω και στους άλλους! Τώρα θα με ρωτήσεις τι μου έδωσε εμένα η άσκηση πέρα από ένα υγιές και δυνατό σώμα; Μου πρόσφερε χαρά ευτυχία και αισιοδοξία. Με βοήθησε να σταθώ απέναντι στην ζωή με όρεξη και δύναμη! Δεν μπορώ πλέον να φανταστώ τον εαυτό μου εκτός αγωνιστικής δράσης.

Εχω σπουδάσει τα πρώτα πτυχία σε ιδιωτική σχολή 3 χρόνια. Φυσικά δεν έχω μείνει εκεί. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο χώρο και επιμορφώνομαι διαρκώς. Οσον αφορά το Pilates έχω τελειώσει όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του PMA -Pilates Method Alliance -450 ώρες, έχω παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια ανατομίας και τραυματισμών κι ευελπιστώ σύντομα να δώσω εξετάσεις για να αποκτήσω την διεθνή πιστοποίηση. Η γνώση δεν είναι κάτι που στερεύει.. Οσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο λιγότερα νομίζεις ότι ξέρεις. Θέλω να τονίσω ότι από την στιγμή που αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με την άσκηση και ιδιαίτερα με το Pilates, εκπαιδεύομαι σχεδόν αδιάκοπα…

– Τι χρειάζεται ένας αρχάριος (εγώ π.χ.) για να έρθει να γραφτεί και να κάνει; Δεν είναι είδος γυμναστικής για γυναίκες;

Ενας άνθρωπος για να κάνει Pilates – contrology -έτσι λέγεται η μέθοδος αυθεντικά- χρειάζεται μόνο να το θέλει. Πραγματικά είναι για όλους τους ανθρώπους… Οσον αφορά το κομμάτι του φύλου λέω ότι ιδιαίτερα οι άντρες πρέπει να κάνουν Pilates! Αντρας το δημιούργησε άλλωστε… Αμα δει κανείς τις φωτογραφίες του θα απαντήσει μόνος του την ερώτηση!

– Που είναι ο χώρος σου; Που σε βρίσκουν όσοι θέλουν να σε γνωρίσουν από κοντά;

Βρίσκομαι στο κέντρο του Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη. Μπορούν, όσοι θέλουν ν’ απευθυνθούν στην σελίδα μου στο facebook Pilates Home (https://www.facebook.com/AgapiSionaPilates/). θα χαρώ να τους μυήσω στον κόσμο του Pilates!

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news