Ο Πρωτέας Βούλας είδε την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου να αποχωρεί από τον αγώνα με σκοπό να διαλέξει αντίπαλο στα πλέι άουτ και ο τεχνικός της Βούλας, Παναγιώτης Σαββάτης μίλησε στο sportime.gr για την πρωτόγνωρη εμπειρία που βίωσε

Αναμφίβολα το περιστατικό που συζητήθηκε περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής του γυναικείου πρωταθλήματος ήταν η αποχώρηση του Ολυμπιακού Βόλου από τον αγώνα με τον Πρωτέα. Όλα κυλούσαν ομαλά στο ματς και οι γηπεδούχες κέρδιζαν με 78-44, ώσπου συνέβη το… απρόσμενο, καθώς ο σύλλογος του Βόλου αποφάσισε να αποχωρήσει στο 24ο λεπτό της αναμέτρησης. Επίσημα οι «ερυθρόλευκοι» υποστηρίζουν ότι είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτησία, όμως η πραγματική αιτία ήταν η επιλογή αντιπάλου στα πλέι άουτ.

Αποχώρησε ο Ολυμπιακός Βόλου κατά τη διάρκεια του αγώνα

Ο τεχνικός του Πρωτέα Βούλας, Παναγιώτης Σαββάτης, μίλησε στο Sportime.gr για την πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησε στον αγώνα της 22ης αγωνιστικής αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε όταν κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση με τις παίκτριες του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Έχοντας περάσει πλέον οι ημέρες ποια συναισθήματα κυριαρχούν όταν σκέφτεστε εκείνο το παιχνίδι;

«Καθημερινά πας στο γήπεδο και προσπαθείς να πείσεις τις παίκτριες ότι κάνουμε μία σοβαρή δουλειά και πρέπει όλοι να παλεύουν στο 100%. Παράλληλα τους δείχνεις ότι πρέπει να σέβονται τον εαυτό τους, τους συμπαίκτες, τους συνεργάτες, τους προπονητές, την ομάδα και γενικά τη διοργάνωση και το άθλημα του μπάσκετ. Προσπαθείς να πείσεις τα παιδιά γι αυτό και ειδικά στο γυναικείο μπάσκετ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Ο χώρος είναι πιο μικρός και επικρατεί πιο οικογενειακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να επέρχεται η χαλάρωση και στο τέλος να χαλάει η νοοτροπία που σε δυσκολεύει να το δεις ως μία σοβαρή δουλειά. Κάπου εκεί κι ενώ κάνεις όλη αυτή την προσπάθεια έρχεται αυτό το σκηνικό που σε πάει πίσω. Το γιατί το έκαναν είναι δική τους δουλειά και δεν θέλω να ασχοληθώ ούτε να το κρίνω. Το θέμα είναι αν ήταν σωστό και τίμιο να το κάνει, παρότι έχει γίνει στο παρελθόν εις βάρος της ομάδας τους. Αν κάπου υπάρχει ένα παραθυράκι πάει αμέσως κάποιος και το κάνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται δεδικασμένο και να υπάρχουν κάποιοι που νιώθουν ότι αδικούνται. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η Ομοσπονδία να ασχοληθεί».

Πως ήταν να χειρίζεστε ένα τέτοιο σκηνικό προπονητικά;

«Ο Πρωτέας είναι μία από τις πιο υγιής ομάδες του πρωταθλήματος που ρίχνει μεγάλο βάρος στις υποδομές του. Είμαστε τυχεροί γιατί στην πρώτη ομάδα έχουμε καλούς χαρακτήρες που γνωρίζουν καλά τις βασικές αξίες του αθλητισμού και ξέρουν πως να μάχονται. Από εκεί και πέρα, ως προπονητής τι να πω; Τι μπορώ να πω στα τόσα νέα κορίτσια που έχουμε στην ομάδα και προσπαθούμε να τους εμφυσήσουμε τις αξίες του αθλητισμού; Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο και γι αυτό προσπαθούμε να κοιτάμε μόνο τη δική μας ομάδα. Γενικότερα, όμως θεωρώ λυπηρό ότι μένουμε σε ένα αρνητικό γεγονός, ενώ γίνονται και πολλά καλά στο χώρο. Αυτό είναι κρίμα κι αδικεί την προσπάθεια όλων μας που παλεύουμε στο χώρο. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μία σημαντική κουβέντα κι όχι με σπασμωδικές αποφάσεις να γίνουν κινήσεις που θα βοηθήσουν το πρωτάθλημα».

Πιστεύατε ότι μπορεί στην προπονητική σας καριέρα να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο περιστατικό;

«Όσο ζω μαθαίνω και βλέπω. Δυστυχώς στην Ελλάδα γενικότερα, ενώ ο αθλητισμός θα έπρεπε να είναι πολιτισμός κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Βλέπουμε συνεχώς βία και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βγαίνουν στα κανάλια. Πρέπει να γυρίσουμε πάλι στις βασικές αξίες του αθλητισμού και να τις προβάλλουμε. Όπως είπα και πριν έχουν γίνει πολλά καλά πράγματα στο πρωτάθλημα και δεν έχουν λάβει προβολή. Υπάρχουν παιδιά που παλεύουν και είναι σωστά πρότυπα, υπάρχουν υγιείς ομάδες όπως ο Πρωτέας που προσπαθούν να βγάλουν νέα παιδιά και επενδύουν στις ακαδημίες τους κι αυτά πρέπει να προβάλλονται εξίσου. Εμείς που συμμετέχουμε στο γυναικείο μπάσκετ θα πρέπει να κοιτάξουμε τα θετικά και να προσπαθήσουμε όλοι να γίνει ένα σοβαρό πρωτάθλημα μέχρι τέλους».

Όταν αποχώρησε η ομάδα πως το εξέλαβαν αυτό που συνέβη οι ξένες αθλήτριες του συλλόγου;

«Σε όλα τα κορίτσια ζητήσαμε συγγνώμη. Οι ξένες και οι ελληνίδες το αντιμετώπισαν το ίδιο γιατί κανείς από την ομάδα μας δεν είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχη κατάσταση. Τους είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι εμείς κοιτάζουμε τη δουλειά μας και δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο. Είδαμε το φύλλο αγώνα και μετά ρίξαμε το βλέμμα μας στο επόμενο παιχνίδι».

Μιλήσατε καθόλου με τον ομόλογο σας μετά από αυτή την απόφαση;

«Μιλήσαμε και αμέσως μου ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν τίποτα με το σωματείο μας και με εμάς, όμως ως σύλλογος έχουν υποστεί κάποια πράγματα στο παρελθόν. Ο coach μου εξήγησε ότι είναι μία αποκλειστικά δική τους απόφαση που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με εμάς. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι, λοιπόν, κι εμείς συνεχίζουμε να κοιτάμε τη δουλειά μας και να μένουμε πιστοί στις αρχές μας δουλεύοντας σκληρά και προσπαθώντας να βελτιωθούμε ενώ ψυχαγωγούμαστε παίζοντας μπάσκετ. Γενικότερα θέλουμε να προσφέρουμε στο άθλημα μένοντας πιστοί στις καθαρές αξίες του αθλητισμού».

Προπονητής Ολυμπιακού Βόλου: «Τώρα θυμηθήκατε το γυναικείο μπάσκετ;»