Αυτό είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο – Η ανατροπή από τους επιστήμονες (vid)

Τεράστια ανατροπή έφερε μία επιστημονική έρευνα, που αφορά το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη, που τελικώς δεν είναι αυτό που όλοι πίστευαν. Όπως έγινε γνωστό λοιπόν, ο ηφαίστειο Puhahonu, έφερε έκανε την έκπληξη αφού είναι και με τη… βούλα στη νο1 θέση των μεγαλύτερων ηφαιστείων. Αυτό απέδειξαν οι επιστήμονες στο ερευνητικό Πανεπιστήμιο Hawai’i at Manoa, σε...

Τεράστια ανατροπή έφερε μία επιστημονική έρευνα, που αφορά το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη, που τελικώς δεν είναι αυτό που όλοι πίστευαν.

Όπως έγινε γνωστό λοιπόν, ο ηφαίστειο Puhahonu, έφερε έκανε την έκπληξη αφού είναι και με τη… βούλα στη νο1 θέση των μεγαλύτερων ηφαιστείων.

Αυτό απέδειξαν οι επιστήμονες στο ερευνητικό Πανεπιστήμιο Hawai’i at Manoa, σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters».

Ερευνώντας τον πυθμένα του ωκεανού και χρησιμοποιώντας ποσοτικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν ότι το ηφαίστειο, το οποίο έχει μήκος περίπου 52 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Mauna Loa που βρισκόταν στην κορυφή. «Το Puhahonu είναι τεράστιο», λέει η μελέτη, tόσο πολύ που αναγκάζει τον φλοιό της Γης να βυθιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Βίκυ Καρνέζη ερμηνεύει Γιώργο Χατζηνάσιο (vid)

«Το βάρος (σ.σ. του ηφαιστείου) κάθεται πάνω στον φλοιό και δημιουργεί καθίζηση.Όταν σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, ο ζεστός μανδύας ρέει μακριά υπό το βάρος επιτρέποντας στο ηφαίστειο να βυθιστεί».

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, το όνομα του Puhahonu σημαίνει «αναδυόμενη χελώνα», ενώ οι δύο κορυφές του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας είναι γνωστές επίσης ως «μεγάλες κορυφές».