Επιστήμονες δημιούργησαν μίνι Λερναίες Ύδρες

Επιστήμονες δημιούργησαν μικρά τέρατα με πολλαπλά κεφάλια
Επιστήμονες δημιούργησαν μίνι Λερναίες Ύδρες

Η μικροσκοπική, αθάνατη Ύδρα είναι ένα ζώο γλυκού νερού που μπορεί να αναγεννήσει ένα εντελώς καινούργιο ζώο από το μικρότερο στέλεχος του σώματός του.

Συνήθως, το κάνει τέλεια: Ένα πόδι, ένα μακρύ κοκαλιάρικο σώμα και ένα κεφάλι με πλοκάμια.

Αλλά με μία γενετική βελτίωση, οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν τερατώδεις Ύδρες με πλήρως λειτουργικά κεφάλια σε όλο τους το σώμα  και μοιάζουν με Λερναίες ύδρες.

Αυτές οι πολυσυζητημένες Ύδρες δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα τρελών επιστημών.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έχουν καταλάβει τι ελέγχει την αναγέννηση κεφαλής υδρας. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενημερώσουν τα πάντα, από μελέτες ανθρώπινης ανάπτυξης μέχρι έρευνα για τον καρκίνο.

Αν και οι ύδρες είναι απλά ζώα, η αναγέννηση των τμημάτων του σώματος δεν αποτελεί μικρό επίτευγμα.

Με κάθε αναγέννηση, το ζώο πρέπει να οργανώσει το σχέδιο του σώματός του, έτσι ώστε μόνο ένα κεφάλι να καταλήγει στην κορυφή και μόνο ένα πόδι βλασταίνει στο κάτω μέρος.

Οι ερευνητές είχαν μερικά από τα κομμάτια αυτού του παζλ.

Γνώριζαν ότι το γονίδιο Wnt3 είναι κρίσιμο για την ώθηση της ανάπτυξης του κεφαλιού. Επίσης γνώριζαν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος μοριακός έλεγχος στο Wnt3. Χωρίς αυτή την αναστολή, η Ύδρα απλά θα μεγάλωνε.

Μια προσεκτική ισορροπία

Η ομάδα γνώριζε ήδη ότι το Wnt3 και το Wnt5 έφεραν την κυρίαρχη διαδικασία ανάπτυξης. Έτσι επικεντρώθηκαν στο Sp5.

Σύντομα βρήκαν ότι η βήτα-κατενίνη / TCF ωθεί στη δραστηριότητα του Sp5 – αλλά το Sp5 επίσης καταστρέφει τα σήματα βήτα-κατενίνης / TCF καταστέλλοντας το Wnt3.

Η διαδικασία, δήλωσε ο Galliot, αφορά την ισορροπία μεταξύ ενεργοποίησης και καταστολής. Και αυτό είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα.

Αποδεικνύεται ότι το Wnt3 δεν είναι μόνο σε πλατύσκονες και υδρές και άλλα απλά, ζώα που αναγεννιούνται. Συναντάται επίσης σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Το γονίδιο φαίνεται να επηρεάζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανόηση της λειτουργίας του θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι ελέγχει την πρώιμη ανθρώπινη ανάπτυξη.

Νότια Κορέα: Μπαίνουν στη φυλακή για να ξεφύγουν από το…στρες (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιστήμονες δημιούργησαν μίνι Λερναίες Ύδρες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.