Halloween | Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γιορτή – φάρσα ή κέρασμα – του Χαλοουίν


Sportime Team

Halloween | Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γιορτή – φάρσα ή κέρασμα – του Χαλοουίν


H έκφραση «All Hallows Evening», ίσως να μη σου λέει κάτι, η λέξη «Halloween» όμως σίγουρα θα σου πει.

Πρόκειται για τη βραδιά πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων την 1η Νοεμβρίου. Παραμονή των Αγίων Πάντων λοιπόν, γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου.Τα μικρά (και μεγάλα καμιά φορά)  παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, λέγοντας την έκφραση «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»).

Δεν θα λέγαμε ακριβώς πως το Halloween είναι σαν τις γνωστές  μας απόκριες, καθώς το Halloween είναι αρκετά πιο…μυστικιστικό.

Οι ρίζες της γιορτής λέγεται ότι βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις, στους εορτασμούς δηλαδή του Samhain, που σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου συνήθιζαν να γιορτάζουν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

Η αλλαγή της εποχής αποτελούσε μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο πολλές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί κάποια επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων και των νεκρών, καθώς οι ενέργειες είναι πολλές.

Η γιορτή έχει ως μασκότ την κολοκύθα..Αλλά ούτε κι αυτό είναι τυχαίο. Τα χρώματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά ενώ τον κόσμο των πνευμάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για halloween

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σε ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ.

Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιούν ένα ποτό μαζί. Ωστόσο ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους.

Ο διάβολος  μεταμορφώθηκε σε νόμισμα αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή.

Κάποια στιγμή ο Τζακ, αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, αρκεί να του υποσχόταν πως δεν θα τον ενοχλούσε για ένα έτος, αλλά δεν θα διεκδικούσε και την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έπειτα από ένα έτος ο διάβολος εμφανίστηκε ξανα την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να το κόψει.

Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος, δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.Έτσι κι έγινε.

Πέρασαν τα χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση.

Ο διάβολος έδιωξε κι εκείνος τον Τζάκ ο οποίος ρώτησε πως θα φύγει μέσα στο σκοτάδι. Και ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι ,το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για halloween

Έτσι κάθε Χάλοουιν, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα.

Η γιορτή του Halloween ξεκίνησε στην Ευρώπη,ωστόσο υιοθετήθηκε πολύ γρήγορα από τους Αμερικανούς, μετά τη μετανάστευση Ιρλανδών και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα.

Πλέον στις ΗΠΑ θεωρείται η πιο προσοδοφόρα εμπορικά εποχή του έτους, μετά φυσικά από τα Χριστούγεννα.

Trick or Treat λοιπόν;;;

Happy Halloween!


Sportime Extras