
Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μια μορφή τυχερών παιχνιδιών που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονος του λαχείου, αν και η συγκεκριμένη πρακτική ήταν διαφορετική από ό,τι ξέρουμε σήμερα ως λαχείο.
Η πιο γνωστή μορφή τυχερού παιχνιδιού στους Αρχαίους Έλληνες ήταν τα κλήρωσις (ή «κλήρος»), που αναφέρονταν σε διαδικασίες κλήρωσης ή διαγωνισμούς για να καθοριστεί η τύχη κάποιου ή η τύχη του νικητή σε διάφορες περιστάσεις. Αυτές οι διαδικασίες περιλάμβαναν συχνά την χρήση κερμάτων ή άλλων αντικειμένων (όπως ξύλινα ή πέτρινα σφαιρίδια) για να κληρωθεί κάτι ή να αποφασιστεί η τύχη του συμμετέχοντα.
Επιπλέον, υπήρχαν και τυχερά παιχνίδια που αφορούσαν στοιχήματα ή τυχερές κληρώσεις, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνταν στις κοινωνικές και θρησκευτικές γιορτές. Για παράδειγμα, υπήρχαν θρησκευτικά φεστιβάλ όπου οι άνθρωποι συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και κληρώσεις για δώρα ή χρηματικά ποσά, τα οποία αποτελούσαν μορφή τυχερών παιχνιδιών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στους Αρχαίους Έλληνες υπήρχε και το γνωστό «κοινόν λαχείων» (ή «στρατηγικός λαχνός»), το οποίο ήταν κάτι σαν λαχείο για την τύχη που μπορούσε να φέρει κάποια προνομιακή θέση ή υποστήριξη από τους συμπολίτες. Αυτές οι πρακτικές ήταν πιο συχνές σε πολιτικά και θρησκευτικά πλαίσια.
Παρ’ όλα αυτά, τα «λαχεία» όπως τα γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα, καθώς το σύστημα των λαχείων, όπως το έχουμε σήμερα, με τυχερούς αριθμούς και μεγάλα χρηματικά ποσά, διαμορφώθηκε πολύ αργότερα στην ιστορία.
Διαβάστε επίσης στο sportime.gr
Πόσος ήταν ο βασικός μισθός επί Κώστα Καραμανλή;