menu

Πράγματα που δεν γνώριζες για τα όνειρα


Sportime Team

Πράγματα που δεν γνώριζες για τα όνειρα


«Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση REM. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει», αναφέρει το Wikipedia.

Κι ενώ πολλές φορές προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα όνειρα δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε προσπαθήσει να βρούμε την άκρη από το κουβάρι των ονείρων.

Με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερους τον Sigmund Freud και τον Carl Jung.

Ωστόσο τα όνειρα παραμένουν ανεξερεύνητα χωράφια…και ακόμα υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε ακόμα…

  1. Ξεχνάς το 90% των ονείρων σου

Μέσα σε 5 λεπτά αφότου ξυπνήσεις το μισό από το όνειρο σου έχει ξεχαστεί. Μέσα σε 10 λεπτά έχεις ξεχάσει το 90%.

  1. Οι τυφλοί ονειρεύονται

Οι άνθρωποι που έχασαν την όραση τους αφού είχαν γεννηθεί μπορούν να βλέπουν εικόνες στα όνειρα τους. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες, αλλά έχουν εξίσου έντονα όνειρα στα οποία συμμετέχουν οι άλλες αισθήσεις τους (ήχος, όσφρηση, αφή και συναίσθημα).

Αποτέλεσμα εικόνας για dreams

  1. Όλοι ονειρεύονται

Κάθε ανθρώπινο όν ονειρεύεται (εκτός από περιπτώσεις ακραίων ψυχολογικών διαταραχών). Αν νομίζεις ότι δεν ονειρεύεσαι – απλά ξεχνάς τα όνειρα σου.

  1. Στα όνειρα μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα που ήδη γνωρίζουμε

Το μυαλό μας δεν δημιουργεί πρόσωπα – στα όνειρα μας βλέπουμε αληθινά πρόσωπα από αληθινούς ανθρώπους που έχουμε δει κατά την διάρκεια της ζωής μας, αλλά μπορεί να μην ξέρουμε ή θυμόμαστε. Όλοι έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη την ζωή μας, έτσι έχουμε μια ατελείωτη προμήθεια από χαρακτήρες για να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος μας κατά την διάρκεια των ονείρων μας.

  1. Δεν είναι όλων τα όνειρα έγχρωμα

Το 12% των ατόμων με μειωμένη όραση ονειρεύονται αποκλειστικά σε μαύρο και άσπρο. Το υπόλοιπο ποσοστό βλέπει έγχρωμα όνειρα. Μελέτες από το 1915 έως το 1950 υποστήριζαν ότι η πλειονότητα των ονείρων είναι ασπρόμαυρα, αλλά αυτά τα αποτελέσματα άρχισαν να αλλάζουν από την δεκαετία του ’60. Σήμερα μόνο το 4,4% των ονείρων των ατόμων κάτω από 25 χρονών είναι ασπρόμαυρα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η αλλαγή των αποτελεσμάτων μπορεί να συνδέεται με την αλλαγή από την ασπρόμαυρη τηλεόραση στην έγχρωμη.

  1. Τα όνειρα είναι συμβολικά

Αν ονειρεύεσαι για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, συχνά το όνειρο δεν έχει σχέση με αυτό. Τα όνειρα μιλάνε σε μια βαθιά συμβολική γλώσσα. Οποιοδήποτε σύμβολο «συλλαμβάνει» το όνειρο σου, είναι μάλλον απίθανο να έχει την πραγματική του σημασία.

  1. Συναισθήματα

Το πιο κοινό συναίσθημα που βιώνεις στα όνειρα είναι το άγχος. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο κοινά από τα θετικά.

  1. Μπορεί να δεις τέσσερα με εφτά όνειρα μέσα σε μια νύχτα

Κατά μέσο όρο μπορεί να ονειρεύεσαι για μία ή δύο ώρες κάθε βράδυ.

  1. Τα ζώα ονειρεύονται και αυτά

Έχουν γίνει έρευνες σε πολλά διαφορετικά ζώα και όλες έχουν δείξει τα ίδια εγκεφαλικά κύματα κατά την διάρκεια του ύπνου με αυτά ενός ανθρώπου που ονειρεύεται. Παρατήρησε ένα σκυλί που κοιμάται. Τα πόδια του κινούνται σαν να βρίσκονται σε λειτουργία και κάνουν περίεργους ήχους σαν να κυνηγάνε κάτι σε ένα όνειρο.

  1. Παράλυσησώματος

Ο ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM) είναι ένα φυσιολογικό στάδιο του ύπνου που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών. Ο ύπνος REM σε ενήλικες καταλαμβάνει συνήθως το 20-25% του συνολικού ύπνου, περίπου 90-120 λεπτά του βραδινού ύπνου.

Κατά την διάρκεια του REM το σώμα παραλύει από έναν μηχανισμό στον εγκέφαλο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κινήσεις που εμφανίζονται στο όνειρο προκαλώντας το φυσικό σώμα να κινηθεί. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτός ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί νωρίτερα, κατά την διάρκεια ή μετά από τον φυσιολογικό ύπνο, την ώρα που ο εγκέφαλος ξυπνάει.

 

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news