Τα πλεονεκτήματα της μουσικής για την υγεία και τον ύπνο


Sportime Team

Τα πλεονεκτήματα της μουσικής για την υγεία και τον ύπνο


Η μουσική είναι ένα απίστευτο εργαλείο για  την συναισθηματική υγεία,  την καθημερινή απόδοση αλλά και τον ύπνο.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν μουσικούς που δούλευαν μαζί με τους γιατρούς.

Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν μουσική για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μουσικοί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην επούλωση του σωματικού και συναισθηματικού τραύματος των στρατιωτών.

Πώς η μουσική επηρεάζει το μυαλό και το σώμα

Όλοι γνωρίζουμε την εμπειρία της ακοής ενός αγαπημένου τραγουδιού και την αίσθηση της ευχαρίστησης που μας προκαλεί. Η μουσική έχει ισχυρά και ποικίλα αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό, επηρεάζοντας την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση ορμονών, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύοντας τα γνωστικά και συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου.

Οι διαφορετικές μελωδίες, tempos και ρυθμοί μπορούν να προκαλέσουν εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις, όπως και η μουσική με στίχους ή μουσική χωρίς λόγια. Τότε υπάρχουν οι μοναδικές, ατομικές συναισθηματικές απαντήσεις μας στη μουσική και στις μνήμες που συσχετίζουμε με τη μουσική που μας γνωρίζει. (Η μουσική ενεργοποιεί πολλά μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου, ο οποίος επεξεργάζεται τις μνήμες.)

Ως εργαλείο βελτίωσης του ύπνου, η χαλαρωτική, χαλαρωτική μουσική μπορεί να προκαλέσει:

Αργή αναπνοή

Χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα

Χαμηλή πίεση αίματος

Ηρεμεί το νευρικό σύστημα

Μείωση της έντασης μυών

Μειώστε το στρες και το άγχος

Ενεργοποιεί την απελευθέρωση φιλικών προς τον ύπνο ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και της ωκυτοκίνης

 


Sportime Extras