Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο;


Μιχάλης Μπακάλης

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο;


Το να βρεις το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο μοιάζει εύκολο. Σίγουρα είναι κάποιο από τα παρακάτω, όπως bungee jumping, αλεξίπτωτο ή ράφτινγκ; Η έρευνά μας, ωστόσο, έχει μερικές εκπλήξεις.

Τα στοιχεία για να βρούμε το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο έρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Bandolier. To Bandolier είναι ένα ανεξάρτητο περιοδικό σχετικό με την υγειονομική περίθαλψη. Δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ιδού ποια είναι τα 5 πιο θανατηφόρα αθλήματα στον κόσμο.

1. BASE Jumping (B.A.S.E. – Άλμα βάσης)

  • Θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμούς : 43,17
  • Πιθανότητες θανάτου : 1 στα 2.317

Το BASE Jumping είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνεις στο άλμα από το να κάνεις οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Πηδώντας ψηλά κτίρια, δομές ή φυσικά χαρακτηριστικά, οι άλτες βάσης αναπτύσσουν ένα αλεξίπτωτο για να διασφαλίσουν ότι προσγειώνονται με ασφάλεια.

BASE Jumping

Ωστόσο, σε αντίθεση με το αλεξίπτωτο στις διάφορες μορφές του, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη ενός εφεδρικού εάν το πρώτο δεν λειτουργήσει. Το BASE Jumping είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομο σε ολό τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά πραγματοποιείται παράνομα χωρίς επίσημη ομάδα ασφαλείας ή γιατρού.

2. Κολύμπι

  • Θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμούς : 1,77
  • Πιθανότητες θανάτου : 1 στα 56.587

Το κολύμπι είναι το δεύτερο πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο. Αποτελεί έκπληξη αν σκεφτείτε το κολύμπι σαν άθλημα βασικά ασκείται σε υψηλού επιπέδου πισίνες, συνήθως Ολυμπιακού μεγέθους. Το κολύμπι δεν τελειώνει στις πισίνες, είναι ένα πολύ μεγαλύτερο άθλημα και περιλαμβάνει το κολύμπι ανοιχτού νερού και την κολύμβηση αντοχής, τα οποία παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο κινδύνου και θανάτου.

Swimming - Κολύμπι

3. Ποδηλασία

  • Θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμούς : 1,08
  • Πιθανότητες θανάτου : 1 στα 92.325

Η ποδηλασία έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ποδήλατο. Ακόμα, υπάρχουν ποδηλατικοί σύλλογοι στις μέρες μας και πολλοί αγώνες σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι η ορεινή ποδηλασία (Mountain Bike) κι οι αγώνες δρόμου.

Ποδηλασία

Εκτός από τους κορυφαίους αγώνες, συνηθως ο ποδηλάτης μοιράζεται τους δρόμους με άλλα οχήματα κι αυτό είναι το επικίνδυνο σημείο στο άθλημα. Έχετε 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσετε με ποδήλατο παρά με αυτοκίνητο.

4. Τρέξιμο

  • Θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμούς : 1,03
  • Πιθανότητες θανάτου : 1 στα 97.455

Το τρέξιμο είναι ίσως το πιο βατό άθλημα στον κόσμο και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό εκτός από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Όπως η ποδηλασία, η κυκλοφορία άλλων οχημάτων στους δρόμους που τρέχουμε, τοποθετεί το τρέξιμο στα 5 πιο επικίνδυνα αθλήματα.

Τρέξιμο & Jogging

Ακόμα το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα που κάνουν πολλοί άνθρωποι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας και, δυστυχώς, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά καρδιακής προσβολής. Από την άλλη, αυτό είναι στατιστικά πολύ σπάνιο και τα οφέλη από το τρέξιμο ξεπερνούν κάθε κίνδυνο.

5. Skydiving

  • Θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμούς : 0,99
  • Πιθανότητες θανάτου : 1 στα 101.083

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το skydiving είναι στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα αθλήματα στον κόσμο. Το άλμα από ένα αεροπλάνο που βρίσκεται χιλιάδες μέτρα ψηλά και η ασφάλειά μας βασίζεται σε ένα αλεξίπτωτο (+ ένα εφεδρικό)  είναι πάντα επικίνδυνο.

SkyDiving

Οι θάνατοι προέρχονται από ελαττωματικό εξοπλισμό ή σφάλμα χρήστη, αλλά υπάρχουν επίσης θάνατοι λόγω ιατρικών περιστατικών, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, στατιστικά εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά ασφαλές άθλημα και αυτό που πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο.


Sportime Extras