Πρόκληση: 11.000 ευρώ αμοιβή για 30 ημέρες… ξάπλας!


Λευτέρης Παυλίδης

Πρόκληση: 11.000 ευρώ αμοιβή για 30 ημέρες… ξάπλας!


Το Κέντρο Αεροδιαστημικής της Γερμανίας αναζητά 24 εθελοντές για ένα πείραμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild»

Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν την βαρύτητα και την αντίδραση ζωτικών οργάνων του ανθρώπου κατά την παραμονή του στο Διάστημα.

Όσοι δεχτούν να είναι συνεχώς ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για 30 ημέρες, θα πρέπει να ξέρουν ότι τα πόδια τους θα είναι ελαφρώς υπερυψωμένα.

Η μελέτη ανάπαυσης κρεβατιού, όπως είναι ο τίτλος τη μελέτης, αναζητά δώδεκα γυναίκες και δώδεκα άνδρες, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν για τον κόπο τους το ποσό των 11.000 ευρώ.

Στο Διάστημα, η απώλεια της βαρύτητας οδηγεί σε μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών στο σώμα: ατονούν οι μύες και τα οστά και η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί επίσης την κίνηση των σωματικών υγρών προς το κεφάλι.

Σε αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές στο διάστημα για ερευνητικούς σκοπούς, στο πείραμα των Γερμανών, το κρεβάτι των εθελοντών θα πρέπει να… γέρνει, δηλαδή τα πόδια των εθελοντών να είναι ελαφρώς υπερυψωμένα.

Το γεγονός ότι ολόκληρο το κρεβάτι θα έχει κλίση 6 μοιρών σημαίνει ότι τα σωματικά υγρά θα μετατοπίζονται στην άνω περιοχή του σώματος. Εκεί ακριβώς θα εστιάσουν την μελέτη του οι επιστήμονες. Επιπλέον, οι εθελοντές δεν θα έχουν μαξιλάρι.

Η μελέτη, η οποία θα διεξαχθεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2021, αποσκοπεί στο να ανακαλύψει τα προληπτικά μέτρα και τρόπους αντιμετώπισης προκειμένου να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της βαρύτητας. Αυτό μελλοντικά θα εξασφαλίσει την ευημερία και την ασφάλεια των αστροναυτών που πηγαίνουν σε μακροχρόνιες αποστολές στον πλανήτη Άρη ή τη Σελήνη.

Οι επιστήμονες θα ελέγχουν τακτικά την καρδιαγγειακή λειτουργία των εθελοντών, την αίσθηση ισορροπίας, τη μυϊκή μάζα και την αντίληψη. Επιπλέον, το αίμα και τα μάτια των εθελοντών θα ελέγχονται τακτικά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους εθελοντές

Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί στην ερευνητική εγκατάσταση Αεροδιαστημικής στην Κολωνία.

Κατά τη φάση ανάπαυσης στο κρεβάτι, όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται ενώ οι εθελοντές θα είναι ξαπλωμένοι: ντους, φαγητό, μετάβαση στην τουαλέτα, ελεύθερος χρόνος.

Η σωστή στάση του σώματος παρακολουθείται συνεχώς από την παρακολούθηση της κάμερας.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη μελέτη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 24 έως 55 ετών
-Μη καπνιστές
-Ύψος: 153-190 εκατοστά
-Δείκτης Μάζας Σώματος:19-30 κιλά/τετράγωνο του ύψους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ: Πάμπλο Γκαρσία τριετίας και επίσημα!

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime


Sportime Extras