ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Για 20 λεπτά νίκησε τη λογική

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για τον Ολυμπιακό του Κάουνας που έκανε τα αφύσικα στο πρώτο μέρος και δεν τα κατάφερε όταν άρχισαν τα φυσιολογικά ενώ εκτιμά ότι οι Πειραιώτες, προκειμένου να αντέξουν, χρειάζονται οπωσδήποτε ενίσχυση στην περιφέρεια
Για 20 λεπτά νίκησε τη λογική

Για ένα ημίχρονο ο Ολυμπιακός κατήργησε τους κανόνες της μπασκετικής λογικής! Τα 7/8 τρίποντα του πρώτου δεκαλέπτου, τα 4/4 (τρίποντα) του Πρίντεζη, τα 10/16 του ημιχρόνου, τα… μηδέν λάθη οδηγούσαν στο συμπέρασμα για ένα μαγικό και ονειρεμένο παιχνίδι.

Το ερώτημα όμως υπήρχε: Όταν σταματήσουν να μπαίνουν τα σουτ τι θα γίνει; Αυτό τουλάχιστον σκεφτόμαστε.

Με 48 πόντους και 10/16 τρίποντα αλλά και μηδέν λάθη στο ημίχρονο (όπως αναφέραμε) συνήθως… καθαρίζεις τον αγώνα από το 20λεπτο. Μόνο που επί της ουσίας ο Ολυμπιακός, για ένα συγκεκριμένο διάστημα (ημίχρονο) νίκησε την λογική.

Δεν θα μπορούσε να το κάνει για σαράντα λεπτά απέναντι σε μια ομάδα τρομερά πειθαρχημένη, που έμεινε πιστή στο πλάνο της, χτύπησε επάνω στις αδυναμίες των Πειραιωτών και – σημειωτέο- τους νίκησε για 6η φορά στους τελευταίους 7 αγώνες.

Από το πρώτο κιόλας μέρος όταν η Ζαλγκίρις είχε πάρει τους 30 από τους 40 πόντους της μέσα από το ζωγραφιστό της ρακέτας υπήρχαν ανησυχητικά μηνύματα. Ο τρόπος με τον οποίο έσπαγε η πρώτη γραμμή άμυνας και οι Λιθουανοί έκαναν περαντζάδα στην ρακέτα του Ολυμπιακού ήταν απίστευτα εύκολος.

Όταν στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι έγιναν περισσότερο πιεστικοί ο Ολυμπιακός έμεινε από ενέργεια και κυρίως από λύσεις. Και όση ενέργεια εξαφανιζόταν από τους Πειραιώτες με έναν μαγικό τρόπο εμφανιζόταν στους Λιθουανούς.

Ο Ολυμπιακός έμεινε για 4 λεπτά χωρίς καλάθι στις αρχές του δευτέρου μέρους. Αγκομαχούσε να αντέξει και να κρατηθεί στην επίθεση των Λιθουανών. Τα σουτ σταμάτησαν να μπαίνουν. Τα λάθη άρχισαν να γίνονται… σωρηδόν. Στην 3η περίοδο που ήταν σκέτη καταστροφή ο Ολυμπιακός πέτυχε με το ζόρι 11 πόντους έχοντας 3/14 σουτ (και 1/5 τρίποντα) 8 λάθη!!!

Στα επιμέρους στατιστικά στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον, στο ίδιο διάστημα η Ζαλγκίρις πήρε 11 πόντους από τα λάθη του Ολυμπιακού, έκανε 4 κλεψίματα και τρεις τάπες που οδήγησαν σε 8 πόντους στον αιφνιδιασμό. Προσθέστε και τους 8 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και όλα είναι μπροστά σας.

Με σερί 12-0 η Ζαλγκίρις ξέφυγε 68-59 και είχε επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό της. Αλλωστε είχε πάρει και αυτοπεποίθηση. Οι παίκτες της είχαν 2/11 τρίποντα στο 30’ και στο τέταρτο δεκάλεπτο είχαν 5/6!!!

Ο Ολυμπιακός έκανε άλλα 7 λάθη στην τελευταία περίοδο και έφτασε τα 15 στο δεύτερο ημίχρονο που ήταν μαρτυρικό: 27 πόντοι με 9/26 σουτ και 15 λάθη…

Ο αγώνας τελείωσε με την Ζαλγκίρις να έχει πάρει τους 50 από τους 83 πόντους της από το «ζωγραφιστό». Ο τρόπος με τον οποίο οι παίκτες της διάβαζαν όλα τα miss match και ξεκλείδωναν την άμυνα του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακός. Και… εύκολος!

Την ίδια στιγμή ο Γιασικεβίτσιους με 5 περιφερειακούς ενεργούς δεν τρόμαξε να αφήσει θεατές δύο απ’ αυτούς που ήταν εκτός κλίματος: Τον Ουόλτον (έπαιξε 3’27’’) ενώ είχε μέσο όρο κοντά στα 10 πριν την αναμέτρηση και τον Ουόλκαπ που ήταν starter στα 10 από τα 11 παιχνίδια της ο οποίος επαιξε 4’02’’ ενώ είχε μέσο όρο πάνω από 16 λεπτά…

Οι άλλοι τρεις περιφερειακοί, Ουόλτερς, Βέστερμαν και Γκριγκόνις (κυρίως) έκαναν πάρτι… Την ίδια στιγμή επανέρχεται το ερώτημα για τον Ολυμπιακό, αν μπορεί να βγει η σεζόν με τριάμισι περιφερειακούς.

Διότι ακόμα κι αν ο Μάντζαρης (που πάντα θα πεταχτεί στην… πυρά αφού ως ρολίστας είναι εύκολος στόχος) ξαναπαίξει όπως με την Μπούντουτσνοστ, αυτό δεν αναιρεί ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται οπωσδήποτε έναν παίκτη στο «1-2».

Μπλατ: «Το θέμα ήταν στα γκαρντ, χωρίς αμφιβολία»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Για 20 λεπτά νίκησε τη λογική», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College