ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Αντίδραση… κανονικής ομάδας!

Ο Ολυμπιακός άρχισε καλά, στο ενδιάμεσο (ειδικά στην δεύτερη περίοδο) το… έχασε αλλά ολοκλήρωσε τέλεια την βραδιά απέναντι στην σούπερ ταλαντούχα Εφές που φέτος είναι περισσότερο φιλόδοξη, ποιοτική αλλά και ικανή από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία 15 χρόνια. Το ευχάριστο όμως ήταν ότι οι Πειραιώτες αντέδρασαν ως… ομάδα  και όχι ως άτομα. Ενωσαν τον...
Αντίδραση… κανονικής ομάδας!

Ο Ολυμπιακός άρχισε καλά, στο ενδιάμεσο (ειδικά στην δεύτερη περίοδο) το… έχασε αλλά ολοκλήρωσε τέλεια την βραδιά απέναντι στην σούπερ ταλαντούχα Εφές που φέτος είναι περισσότερο φιλόδοξη, ποιοτική αλλά και ικανή από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία 15 χρόνια.

Το ευχάριστο όμως ήταν ότι οι Πειραιώτες αντέδρασαν ως… ομάδα  και όχι ως άτομα. Ενωσαν τον εγωισμό, το πάθος και το… μυαλό, συγκεντρώθηκαν στην άμυνα (παθητικό μόλις 13 πόντους στην τελευταία περίοδο) έγιναν περισσότερο σκληροί και ουσιαστικά χάλασαν το μυαλό των Τούρκων που στο τέλος, εμφανώς πιεσμένοι από την άμυνα του Ολυμπιακού έκαναν επιλογές που δεν ταιριάζουν σ’ αυτό το επίπεδο.

Την ίδια στιγμή ο Ντέιβιντ Μπλατ δικαιώθηκε με το ψηλό σχήμα (Σπανούλης ή Στρέλνιεκς, με Τουπάν, Παπανικολάου, ΛεΝτέι και Μιλουτίνοφ ή Πρίντεζη) και άλλαξε πλήρως την ροή του αγώνα.

Η Εφές περιορίστηκε στους 12 πόντους και στα 6/19 σουτ στην πρώτη περίοδο, ενώ υποχρεώθηκε σε 5 λάθη και ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός έβαλε 20 από τους 25 πόντους μέσα από το «ζωγραφιστό» στο διάστημα αυτό. Η δεύτερη περίοδος όμως ήταν εφιαλτική καθώς οι Λάρκιν και Μίσιτς πήραν μπροστά, πέτυχαν 20 από τους 34 πόντους της Εφές και ταυτόχρονα ο αγώνας άλλαξε μορφή.

Η Εφές σούταρε 6/8 δίποντα, 6/9 τρίποντα, είχε 8 ασίστ και… κανένα λάθος στο διάστημα αυτό. Ο Ολυμπιακός, αντίθετα είχε 6 λάθη και μάλιστα υπήρξε ένα… απίστευτα άσχημο αποτέλεσμα σε μια ειδική κατηγορία στην δεύτερη περίοδο: Πόντοι από λάθη αντιπαλου, μηδέν για τον Ολυμπιακό και 13 για την Εφές!

Ο Ολυμπιακός κράτησε ένα ισχνό προβάδισμα (48-46) στο ημίχρονο αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν πάρει φόρα και προηγήθηκαν με 61-55 στο 26’ με τους Μίσιτς και Λάρκιν να έχουν κάνει άνω κάτω την άμυνα των Πειραιωτών.

Με το τέλος της 3ης περιόδου και με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται πίσω στο σκορ (65-68) η κατάσταση έμοιαζε… βουνό. Από το 10’ ως το 30’ ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί 56 πόντους  με 10/18 τρίποντα και με την Εφές να έχει κάνει… μόλις 2 λάθη και να έχει 13 ασίστ… Όλα αυτά στο 20λεπτο που αναφέραμε.

Το τρίποντο του Σιμόν έφερε την Εφές στο +7 αλλά το σχήμα του Μπλατ που αναφέραμε, η εξαιρετική άμυνα του Τουπάν στον Μίσιτς ταυτόχρονα με ΤΡΟΜΕΡΗ επιθετική συνεισφορά και μεγάλα καλάθια, η απόλυτη κυριαρχία στα ριμπάουντ, η σκληρή άμυνα, το μυαλό του Στρέλνιεκς όταν ο Σπανούλης κάθισε στον πάγκο, ο «πανταχού παρών» Παπανικολάου και το τρομερό «τρίο» στους ψηλούς (Μιλουτίνοφ, ΛεΝτέι και Πρίντεζης) αλλαξαν την κατάσταση.

Στο τελευταίο τρίλεπτο και μετά από ένα φοβερό κάρφωμα του Μίσιτς, ο Ολυμπιακός έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ (Τουπάν- ΛεΝτέι) ενώ οι φιλοξενούμενοι, εμφανώς έξω από τα νερά τους πλέον είχαν 2/4 βολές…

Η κόρνα της λήξης έβγαλε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία: Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης και Παπανικολάου είχαν 27 ριμπάουντ, ένα παραπάνω απ’ όσα όλη η Εφές!

Στην τελευταία περίοδο η Εφές είχε 1/5 τρίποντα (και 0/4 μετά το πρώτο εύστοχο του Σιμόν στο 32’), 4 λάθη και μόλις μία ασίστ! Ούτε λύσεις είχε ούτε και μυαλό.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έμεινε κοντά στην τετράδα της βαθμολογίας, αφού πλησίασε την Εφές στην μία νίκη και περιμένει να δει που θα καταλήξει στο τέλος του πρώτου γύρου που θα «κλείσει» μαζί με το 2018 και μια τριάδα αγώνων: Μπαρτσελόνα εκτός (18/12), Γκραν Κανάρια εντός (20/12) και Νταρουσάφακα εκτός (27/12).

Επιτρέψτε μου και κάτι τελευταίο:

Mπορεί να με πείτε… γκρινιάρη αλλά θα επιμείνω: Με rotation 8 παικτών (Μπόγρης- Μάντζαρης- ΛεΝτέι και Τίμα ουσιαστικά δεν είχαν παρέμβαση στον αγώνα και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό) η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τον Ολυμπιακό.

Εξακολουθώ να επιμένω ότι με έναν γκαρντ και με έναν αθλητικό σέντερ οι Πειραιώτες θα αλλάξουν επίπεδο και θα βρεθούν στις παρυφές του γκρουπ των ομάδων που χαρακτηριζονται φαβορί για φάιναλ φορ.

Βέβαια τα πάντα είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Μεταγραφή δεν γίνεται απλώς για να… γίνει αλλά για να έχει ουσία και να ενισχυθεί η ομάδα. Θα πρέπει να βρεις παίκτη που να είναι έτοιμος να προσφέρει αμέσως και να προσαρμοστεί στην σκληρή πραγματικότητα. Α ναι… Και να είναι και στα λεφτά σου.

Αλλά η ουσία είναι αυτή: Κανένας προπονητής δεν παίρνει παίκτη… απλά για να πάρει.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αντίδραση… κανονικής ομάδας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College