ΑΓΓΛΙΑ

Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Η σχέση που δεν είχε μέλλον…

Ο Ζοζέ Μουρίνιο ξεκίνησε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με φιλοδοξίες και όνειρα, αλλά κατέληξε σε διαζύγιο με απίστευτες κόντρες με τους παίκτες και 19 βαθμούς πίσω από την κορυφή της βαθμολογίας
Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Η σχέση που δεν είχε μέλλον…

Ο Μουρίνιο απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έκλεισε κι αυτός ο κύκλος για τον Πορτογάλο τεχνικό και μάλιστα όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτή η απόπειρα να αναλάβει τους «κόκκινους διαβόλους» δεν στέφθηκε με επιτυχία για τον «Special One», ο οποίος τα τελευταία δυόμισι χρόνια που είναι στη Γιουνάιτεντ έχει απολέσει σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο προσωνύμιο.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου γράφηκε το τελευταίο κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο πλευρών και μάλιστα υπάρχει και μία ιδιότυπη σύμπτωση, αφού η απόλυση από τη Γιουνάιτεντ ήρθε τρία χρόνια και μία μέρα μετά την απόλυση από την Τσέλσι, τον προηγούμενο ποδοσφαιρικό σταθμό του Μουρίνιο. Από την Τσέλσι απολύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2015 και από τη Γιουνάιτεντ στις 18 Δεκεμβρίου 2018! Επίσημα πλέον ο Δεκέμβριος μπήκε στη… μαύρη λίστα για τον Πορτογάλο!

Το χειρότερο ποσοστό νικών…

Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Μουρίνιο είχε το χειρότερο ποσοστό νικών ως προπονητής, από την Πόρτο και μετά. Έχει χειρότερο στην πρώτη του δουλειά σε τρεις μήνες ως προπονητής της Μπενφίκα και σε έξι μήνες ως προπονητής της Λεϊρία. Ωστόσο με τη Γιουνάιτεντ είχε μόλις 58,3 ποσοστό νικών και σε σύνολο 144 αγώνων μέτρησε 84 νίκες, 32 ισοπαλίες και 28 ήττες. Αμέσως χειρότερο ήταν με την Τσέλσι με 58,8 ενώ με τη Ρεάλ είχε το εξωπραγματικό 71,9!

Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνεργασία φάνηκε από την αρχή ότι δεν είχε τις ίδιες στέρεες βάσεις που είχε με τις προηγούμενες ομάδες του Μουρίνιο. Ακόμη κι αν ξεκίνησε με τίτλο. Ο Μουρίνο συμφώνησε και ανέλαβε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 27 Μαΐου 2016, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και με οψιόν για ακόμη ένα χρόνο. Τρεις μήνες αργότερα ήρθε ο πρώτος τίτλος, αφού η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το Σούπερ Καπ, επικρατώντας της Λέστερ με 2-1.

Ήρθε το Europa League, αλλά μετά το… χάος

Πολύ θεώρησαν ότι θα ήταν η απαρχή μία άκρως επιτυχημένης συνεργασίας, αλλά στην πορεία οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Γρήγορα ήρθαν οι ήττες από τη Μάντσεστερ Σίτι με 2-1 και Τσέλσι με 4-0, δείχνοντας ότι τα πράγματα δεν είναι και πολύ εύκολα. Η πρώτη χρονιά ήταν η πιο επιτυχημένη από πλευράς τίτλων και αποτελεσμάτων. Το μεγάλο τρόπαιο της σεζόν ήταν φυσικά το Europa League, του οποίου η κατάκτηση πανηγυρίστηκε με το 2-0 επί του Άγιαξ στη Στοκχόλμη. Αυτό, αλλά και το Σούπερ Καπ επί της Λέστερ και το Λιγκ Καπ την ίδια χρονιά με 3-2 επί της Σαουθάμπτον είναι συνολικά οι τρεις τίτλοι που κατέκτησε ο Μουρίνιο ως προπονητής της Γιουνάιτεντ. Όλοι την πρώτη χρονιά…

Από εκεί και πέρα, οι περισσότερες αναμνήσεις που έχουμε από την πορεία του Πορτογάλου στους «κόκκινους διάβολους» είναι παράπονα για τη διαιτησία, ατάκες που στάζουν… φαρμάκι –ενίοτε και αρκετά ευρηματικές- κι απίστευτες κόντρες με τους σταρ της ομάδας.

Ο Πογκμπά και οι άλλοι…

Η μεγαλύτερη ήταν φυσικά με τον Πολ Πογκμπά. Φέτος οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν σε οριακό σημείο. Τα tabloids στην Αγγλία είχαν καθημερινά δημοσιεύματα, από την αρχή της σεζόν, με απίστευτες ατάκες μεταξύ των δύο στις προπονήσεις, που είχαν συνέπεια να επηρεάζεται φυσικά το κλίμα και κατ’ επέκταση η απόδοση της ομάδας.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο η κόντρα με τον Πογκμπά. Γενικότερα τα δυόμισι χρόνια που έμεινε στη Γιουνάιτεντ είχε πολλές κόντρες, ίσως περισσότερες απ’ ότι είχε αναλογικά με τις προηγούμενες ομάδες του. Η αρχή έγινε με τον Λουκ Σο και μάλιστα στους πρώτους τέσσερις μήνες που ανέλαβε την ομάδα. Ενδεικτικά παραθέτουμε δήλωσή του τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά την ήττα με 3-1 από τη Γουότφορντ: «Σήμερα, στο δεύτερο γκολ, ο Αμραμπάτ ήταν στην δεξιά πλευρά και ο αριστερός μας μπακ είναι στα 25 μέτρα από αυτόν, αντί να είναι στα 5 μέτρα. Αλλά ακόμα και στα 25 μέτρα, μετά πρέπει να πρεσάρεις και να πηδήξεις. Αλλά όχι, εμείς απλά περιμένουμε». Στη συνέχεια στη λίστα μπήκαν, οι Άντονι Μαρσιάλ, Φιλ Τζόουνς, Κρις Σμόλινγκ, Χένρικ Μιχταριάν και φυσικά με τον Πολ Πογκμπά.

Η… αποκαθήλωση

Φέτος, όμως το κακό παράγινε, η ομάδα βρίσκεται 19 βαθμούς πίσω από την κορυφή και σε 17 αναμετρήσεις έχει μόλις επτά νίκες. Για να τονίσουμε την κακή πορεία της Γιουνάιτεντ φέτος, αρκεί να πούμε ότι πέρυσι τερμάτισε δεύτερη με 81 βαθμούς, πίσω από την εξωγήινη Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά μπροστά από τις Τότεναμ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Άρσεναλ.

Το φινάλε στις σχέση της ομάδας με τον Ζοζέ Μουρίνιο ήρθε μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ με 3-1 την περασμένη Κυριακή (16/12). Ένα παιχνίδι που φάνηκε ότι ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μουρίνιο στο δεύτερο ημίχρονο και θα μπορούσε με δύο διορθωτικές κινήσεις ακόμη και να πάρει το παιχνίδι. Δεν το έκανε κι έφυγε εκ νέου με σκυμμένο το κεφάλι. Πλέον αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Για να δούμε σε ποια χώρα θα είναι…

https://youtu.be/tCbyLbZgh4o

https://youtu.be/D4ONOGSjNLk

https://youtu.be/LeLui8Gh9MU

Δεν πρόλαβε να κάνει Χριστούγεννα (ξανά) ο Μουρίνιο

Τέλος ο Μουρίνιο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Η σχέση που δεν είχε μέλλον…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τάσος Τσόλκας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.