SPECIALS

Ερναντέζ, η μεταγραφή που δείχνει πως η Μπάγερν σκέφτεται έξω από το κουτί

Η κίνηση για τον Λούκας Ερναντέζ σηματοδοτεί μια νέα μεταγραφική πολιτική από τους Βαυαρούς, στην προσπάθειά τους να μείνουν επίκαιροι σε όσα επιτάσσει η νέα (τους) εποχή
Ερναντέζ, η μεταγραφή που δείχνει πως η Μπάγερν σκέφτεται έξω από το κουτί

Η Μπάγερν (μας) έχει συνηθίσει στη λογική του «δεν ξοδεύω περισσότερα από όσα πρέπει πραγματικά να χαλάσω». Απόλυτα συνεπής στο πλάνο της με αγορές κυρίως από την εγχώρια αγορά, οι οποίες αποδυναμώνοντας τους αντιπάλους της, ενισχύουν παράλληλα την ίδια. Φέτος όμως είναι η δεύτερη σεζόν που οδηγείται σε στραπάτσο.

Ομάδα γερασμένη, χωρίς φιλοδοξίες και νεαρό, γεμάτο ενθουσιασμό ταλέντο. Ηταν δεδομένο πως αφού Ρουμενίγκε και Χένες δεν απέλυσαν τον Κόβατς, θα φρόντιζαν να ενισχύσουν το έργο του τον Ιανουάριο. Είναι όμως ένα δεδομένο αυτό και ένα διαφορετικό η πρόθεση για καταβολή της ρήτρας 80 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει τον Λούκας Ερναντέζ, όπως την αποκάλυψε η Marca.

Ο Γάλλος αμυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης βρισκόταν εκείνη την ώρα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα της ομάδας, το νέο (μάλλον) τον έπιασε το ίδιο απροετοίμαστο όσο τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο. Οι «ροχιμπλάνκος» αργότερα διέψευσαν πως έχουν πρόταση από τη Μπάγερν ή πως ο ίδιος ο Ερναντέζ θέλει να αποχωρήσει. «Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ και θέλω να μείνω για χρόνια», είπε.

«Τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, αποφεύγοντας ουσιαστικά να διαψεύσει, σε αντίθεση με την Ατλέτικο

Ωστόσο η προοπτική των Βαυαρών είναι άκρως δελεαστική. Ηταν δεδομένο πως όταν αποφάσιζαν να… σπάσουν τον κουμπαρά τους, θα έκαναν σαματά στον μεταγραφικό παζάρι. Κι αφού ο Ρουμενίγκε αρκέστηκε να σχολιάσει πως «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί», σημαίνει πως… κάτι υπάρχει. Διαφορετικά θα σχολιαζόταν ως εξωφρενικό να δαπανήσει η Μπάγερν ένα τέτοιο ποσό. Γιατί δεν το έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν! Ο Τολισό αποκτήθηκε πέρυσι με τα μισά (41,50 εκ. ευρώ), αποτελώντας την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ.

«Για να δούμε τι θα βρίσκεται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο», η ατάκα του Κόβατς που δείχνει πως στη Μπάγερν θεωρούν θέμα χρόνου την ολοκλήρωση του deal

Ο Ερναντέζ παγκόσμιος πρωταθλητής ήδη στα 22 του, αποτελεί ένα project στο οποίο με τα δεδομένα της σημερινής εποχής σαφώς και «κολλά» μια κορυφαία ομάδα να επενδύσει. Ηδη αποκαλύφθηκε προσπάθεια των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης να τον αποκτήσουν στο παρελθόν. Το καλοκαίρι όμως η Ατλέτικο φρόντισε να του ανανεώσει το συμβόλαιο, αυξάνοντας τη ρήτρα στα 80 εκατ. από τα 55. Πλέον αυτά φαντάζουν ευκαιρία και η Μπάγερν που έχει ανάγκη να υπερτονίσει το στάτους της -τώρα που αγωνιστικά δεν είναι το ίδιο κραταιά- αναγκάζεται να αλλάξει, για μείνει στην κορυφή.

Οι «κολτσονέρος» έχουν δύο επιλογές: να προσπαθήσουν να ανανεώσουν το συμβόλαιό του, αυξάνοντας εκ νέου τη ρήτρα στα 150 εκατ. ευρώ ή να μπουν σε διαπραγματεύσεις με την Μπάγερν, ρίχνοντας το ποσό της μεταγραφής ώστε να κρατήσουν τον παίκτη στο ρόστερ τους μέχρι το φινάλε της σεζόν. Παρότι δεν τους αρέσει να θεωρούνται selling club, πρόκειται για περίπτωση που τα χέρια τους είναι δεμένα και το ποσό (ας είμαστε ρεαλιστές) εξωφρενικό για παίκτη που στην πλήρη σύνθεσή της, δεν χωράει στην «καλή» ενδεκάδα του Σιμεόνε.

 

Η στρατηγική της… πρόληψης

Στο γερμανικό ποδόσφαιρο ο προβληματισμός παραμένει έντονος για το γεγονός ότι η Bundesliga δείχνει να μένει (πολύ) πίσω στην οικονομική σύγκριση με την Premier League. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφατικά προφανές, όταν η βαθύπλουτη Μπάγερν προσπαθεί ουσιαστικά να προλάβει τον διεθνή ανταγωνισμό για τους παίκτες που θέλει να αποκτήσει.

Δεν είναι τυχαίο πως η «βόμβα» με τον Ερναντέζ έσκασε πριν την μεταγραφική περίοδο. Οι Βαυαροί προσπαθούν να προλάβουν. Έχουν (χρήματα), αλλά προσέχουν γιατί ο ανταγωνιστής στην αγορά (αγγλικές ομάδες) περιμένει το πιο πλουσιοπάροχο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην ιστορία.

Η Μπάγερν ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ στην ετήσια γενική συνέλευση και κέρδος για δέκατη σερί σεζόν. Σε αντίθεση με τις ομάδες του Νησιού έχει το πλεονέκτημα πως τα κέρδη της δεν μοιράζονται και μπορούν απευθείας να επενδυθούν στο κλαμπ. Γι’ αυτό και έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δαπανηρή επένδυση τον Ιανουάριο, όπως ο Ερναντέζ. Τη συμφέρει, αποφεύγοντας τον… πλειστηριασμό.

Το έχει ξανακάνει. Με τον Λέον Γκορέτσκα πέρυσι και τον Μπεζαμέν Παβάρ που είναι το… χειρότερα φυλασσόμενο μυστικό πως θα παίζει στο Μόναχο την ερχόμενη σεζόν. Ο πρώην μέσος της Σάλκε έμενε ελεύθερος, ενώ ο συμπαίκτης του Ερναντέζ στην εθνική Γαλλίας έχει ρήτρα 35 εκατ. ευρώ.

Και η ανανέωση – πρόληψη της Μπάγερν δεν σταματά εκεί. Ο Τίμο Βέρνερ είναι ο επόμενος που παίρνει σειρά. Άφησε τα… υπονοούμενά του μετά τον αγώνα της Λειψίας με τους πρωταθλητές («αν παίζεις ήδη στη Λειψία, υπάρχει μόνο μία ομάδα στη Γερμανία να πας»). Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020 και δεν ανανεώνει με τους «ταύρους», αναγκάζοντάς τους να τον πουλήσουν το καλοκαίρι ώστε να μην μπει στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου, με τον κίνδυνο να φύγει ελεύθερος. Της Μπάγερν δεν της περνά αδιάφορος, όπως και ο Κάι Χάβερτς, το παιδί – θαύμα της Λεβερκούζεν.

Κάπου το έχετε ξαναδεί, κάτι σας θυμίζει; Η Ντόρτμουντ το έκανε (ένα βαθμό πιο… extreme), μαζεύοντας πιτσιρίκια πριν καν θεωρηθούν έτοιμοι να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Έτσι έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της το next big thing της Bundesliga και όχι μόνο, τον Τζέιντον Σάντσο.

Οι Βαυαροί έχουν κάνει κι εκείνοι ανάλογες κινήσεις, αποκτώντας από τους Βανκούβερ Γουάιτκαπς τον 18χρονο Αλφόνσο Ντέιβιτς, ενώ λέγεται πως προσπαθούν να αρπάξουν από τον συνομήλικό του Καλούμ Χόντσον Οντόι από την Τσέλσι.

 

Μα, θέλει εξτρέμ και παίρνει στόπερ;

Είναι το φυσικό και επόμενο ερώτημα. Δεν είναι πολλά τα χρήματα για έναν αμυντικό, τη στιγμή που η ανάγκη για ενίσχυση από τη μέση και μπροστά είναι τόσο έκδηλη; Πώς δικαιολογείται αγωνιστικά η κίνηση για τον Ερναντέζ;

Με τον Μπόατενγκ στα χειρότερά του, το όνομα του Χούμελς να «παίζει» ακόμα και για αποχώρηση (διαψεύστηκε) και τον Ζίλε άγουρο να ηγηθεί, δεν τίθεται αγωνιστικό ζήτημα του πού θα «κούμπωνε» στην Μπάγερν ο Ερναντέζ. Εξάλλου όπως έδειξε και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, άνετα μπορεί να καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας, απελευθερώνοντας τον Αλάμπα.

Ο Κόβατς δεν ήταν ποτέ επιθετικογενής προπονητής. Το πλάνο του ξεκινά από την άμυνα και έχει λογική θέλει να χτίσει γύρω από τον αμυντικό που ταιριάζει. Εφόσον η Μπάγερν κάνει την υπέρβαση, την εξαίρεση στον κανόνα της «τρελής» μεταγραφικής δαπάνης, ο Γάλλος ταιριάζει στην περιγραφή. Βέβαια της λείπουν κι άλλα. Εξτρέμ σίγουρα, αφού Ριμπερί και Ρόμπεν θαρρεί κανείς πως παίζουν από… πάντα, ο Κομάν επέστρεψε από πολλαπλούς τραυματισμούς και ο Γκνάμπρι χτύπησε ενώ καθιερωνόταν. Αυτά θα τα δει από το καλοκαίρι. Αν όμως έχει γίνει πριν η μεταγραφή – ρεκόρ, θα μπει στην αγορά με εντελώς διαφορετικά δεδομένα.

Μένει να φανεί αν η (απέλπιδα;) προσπάθεια της Ατλέτικο να κρατήσει τον Ερναντέζ έχει βάση κι αν το πλάνο των Βαυαρών, που του δίνουν τα κλειδιά της άμυνας στη νέα τους εποχή, τον δελεάσει. Ακόμα πάντως κι αν ο Γάλλος δεν κάνει ποτέ το άλμα στο Μόναχο, από τα μεταγραφικά σενάρια για τον Κέβιν Φογκτ, στον Λούκας Ερναντέζ, η απόσταση στη μεταγραφική πολιτική απέχει έτη φωτός. Κάτι αλλάζει.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ερναντέζ, η μεταγραφή που δείχνει πως η Μπάγερν σκέφτεται έξω από το κουτί», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.