ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το χρονικό της… Οδύσσειας

Ο team manager της Εθνικής Γερμανίας, Παναγιώτης Χατζηαλεξίου αποκαλύπτει στο Sportime, το τι και πως χρειάστηκε να γίνει για να φτάσει ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος να λογίζεται ως (εν δυνάμει ακόμη) Έλληνας διεθνής.
Το χρονικό της… Οδύσσειας

Μια απλή διαδικασία χρειαζόταν. Πολύ απλή. Αποδείχτηκε και στην πράξη τέτοια. Η διαδικασία του να γίνει (εν δυνάμει) Έλληνας διεθνής, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος.

Μια διαδικασία στην οποία η ελληνική ομοσπονδία είχε έναν «σύμμαχο», που ποτέ, μέχρι τότε, δεν είχε αξιοποιήσει. Σύμμαχο με επιτελικό ρόλο στη λειτουργία των εθνικών ομάδων της Γερμανίας. Τον Παναγιώτη Χατζηαλεξίου, ο οποίος είναι team manager της «νασιονάλμανσαφτ»! Ο ίδιος, με συμπληρωματική μας «βοήθεια», ξετυλίγει το κουβάρι των τελευταίων δύο εβδομάδων που έφεραν τον Ody στην Εθνική…

Πότε ξεκίνησαν οι επαφές με τη γερμανική ομοσπονδία για το θέμα του Βλαχοδήμου;

«Πριν δύο εβδομάδες, ήμουν στην Αθήνα και συναντήθηκα με τον κύριο Σκίμπε και με τον Θωμά Στράτο. Τότε, μου εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον Οδυσσέα και πως ήθελε να γίνει Έλληνας διεθνής. Του εξήγησα πως πρώτιστα, θα έπρεπε η ελληνική ομοσπονδία, επισήμως, να γνωστοποιήσει στη γερμανική την επιθυμία της να αγωνιστεί ο Ody με την Ελλάδα».

Και έκτοτε, ποια θα ήταν η διαδικασία;

«Θα συζητούσαμε με τον Γιόαχιμ Λεβ και τον Αντρέας Κέπκε (σ.σ. προπονητής τερματοφυλάκων της εθνικής Γερμανίας) και θα απαντούσαμε στο αίτημα. Θεωρούσα εξ αρχής πως λόγω της ποσότητας και της ποιότητας των Γερμανών τερματοφυλάκων, αν ξεκινούσε μια τέτοια διαδικασία και γίνονταν σωστά, η ελληνική πλευρά θα είχε πιθανότητες. Έπρεπε όμως πρώτα να μας έρθει το επίσημο αίτημα».

Αυτό πότε έγινε;

«Την Πέμπτη εστάλη το αίτημα, Παρασκευή απαντήσαμε. Είχα υποσχεθεί στον Σκίμπε πως από την στιγμή που θα έρχονταν η επιστολή της ΕΠΟ, θα κάναμε από την πλευρά μας, όσο μπορούσαμε πιο γρήγορα. Το συζητήσαμε μεταξύ μας, επικοινωνήσαμε με την πλευρά του Ody και καταλήξαμε στην απόφαση μας».

Τον Βλαχοδήμο τον παρακολουθούσατε ως Εθνική Γερμανίας;

«Τον Οδυσσέα τον ξέρουμε χρόνια. Έχει παίξει σε όλες τις μικρές Εθνικές Γερμανίας, ως και πέρυσι στο U21 Euro. Βεβαίως τον παρακολουθούμε και ειδικά τώρα που αγωνίζεται στην Μπενφίκα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν για τη γερμανική εθνική ομάδα, παρακολουθούνται συστηματικά. Έχουμε πάντα επαφές με τους παίκτες μας και ειδικά με τον Ody, που προσωπικά είχα ακόμη περισσότερη άνεση στην επικοινωνία. Ο Οδυσσέας έχει εξελιχτεί πολύ τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει καλός τερματοφύλακας, είχε πολλούς και καλούς προπονητές στις ομάδες του, οι οποίοι τον βοήθησαν πολύ, διευκολύνοντας και το δικό μας έργο στις Εθνικές Γερμανίας, που πάντα, ειδικά στα αναπτυξιακά τμήματα έχει να κάνει και με την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών. Η αλήθεια είναι πως ο Οδυσσέας όμως είχε μεγάλο ανταγωνισμό τη δεδομένη στιγμή».

Αν η ΕΠΟ αγνοούσε το «πρωτόκολλο» και καλούσε τον Οδυσσέα ανεξαρτήτως ενημέρωσης της γερμανικής ομοσπονδίας, θα υπήρχε τρόπος η Γερμανία να μπλοκάρει την κλήση;

«Εννοείται! Ακόμη και τώρα που τα πάντα κύλησαν κανονιστικά όπως έπρεπε, η απόφαση μπορεί να πάρει εβδομάδες από τη FIFA. Βέβαια, επειδή εδώ στη Γερμανία συνεχώς αντιμετωπίζουμε τέτοιες υποθέσεις, γνωρίζω από την εμπειρία μου πως εφόσον υπάρχει συναίνεση, η όλη υπόθεση απλοποιήθηκε πολύ».

Στο τέλος, αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν η επιθυμία του ίδιου του Βλαχοδήμου;

«Φυσικά. Αν ο Οδυσσέας μας έλεγε πως θέλει να παίξει για τη Γερμανία, δεν θα τον αποτρέπαμε. Είναι δικό μας παιδί, δεν θα είχαμε κανέναν λόγο να τον αφήσουμε, ακόμη και αν γνωρίζουμε πως έχουμε πολλές επιλογές στη θέση του. Σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να ξέρουμε και την επιθυμία του».

Στη FIFA τα απαιτούμενα έγγραφα για Βλαχοδήμο

Έχασαν την ευκαιρία τους οι διεθνείς

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το χρονικό της… Οδύσσειας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…