ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Πανανδρέου, ο πιο αδικημένος πολιτικός της δεκαετίας

Ο Γιώργος Παπανδρέου τάραξε τα νερά με την επάνοδό του στα πολιτικά δρώμενα. Πολλοί οι λόγοι για να πάρει σάρκα και οστά η επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ.
Εκλογές ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Πανανδρέου, ο πιο αδικημένος πολιτικός της δεκαετίας

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ αυτό το Σαββατοκύριακο. Πολιτική εξέλιξη που αναμένεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στο κυβερνητικό σκηνικό του αύριο. Υπάρχουν λόγοι για να ρίξει κάποιος στην κάλπη του ΚΙΝΑΛ «Γιώργος Παπανδρέου»; Μπόλικοι. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πιο αδικημένος πολιτικός της δεκαετίας.

Το τρίπτυχο που «χρεώνει» η κοινή γνώμη στον άλλοτε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι συγκεκριμένο. Τρίπτυχο που τον καθιστά τον πλέον αδικημένο πολιτικό τα τελευταία χρόνια. Γόνος πολιτικής οικογένειας. Κλασικό εικονογραφημένο. Ένα γεγονός όμως που αυτοαναιρείται και απενοχοποιείται μάλιστα από την επιλογή των ελληνικών ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές για την Πρωθυπουργία.

Το περίφημο «Λεφτά υπάρχουν»

Ξεχωριστό κεφάλαιο το «λεφτά υπάρχουν». Ένα εξαιρετικό πολιτικό τέχνασμα της μονταζιέρας. Έμεινε να παίζει σκέτο, χωρίς την επεξήγηση. Επεξήγηση που περισσότερο κέρδη φέρνει στο σήμερα για τον άλλοτε πρωθυπουργό της χώρας, παρά πισωγύρισμα. Είναι άλλη κουβέντα το αν τελικά βρήκε χρήματα από πιθανές επενδύσεις, κι άλλη το δεν είχε αίσθηση της πραγματικότητας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετήθηκε μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τρίτο και τελευταίο. Ίσως το πλέον σημαντικό. Ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Το πρώτο μνημόνιο, ήταν και αυτό με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφάρμοσε πτυχές του πρώτου, ενώ ψήφισε υπέρ του δεύτερου και ο Αλέξης Τσίπρας «έτρεξε» ακόμα δύο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ο κοινωνικός αναβρασμός από τα αβάσταχτα μέτρα του πρώτου MoU έγινε έντονος, δεν δίστασε να σηκωθεί από την καρέκλα. Δεν δίστασε να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε Κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Απόφαση που επέφερε ηρεμία στον κοινωνικό ιστό και οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Παρά το γεγονός πως είχαμε συνταγματική εκτροπή επί της ουσίας, στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Απομακρύνθηκε διακριτικά, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούσαν. Εν τη απουσία του, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε άρδην. Βρήκαν χώρο ακροδεξιά στοιχεία στη Βουλή. Ο ΛΑ.ΟΣ ήταν που έστρωσε χαλί για να έρθει και να στρογγυλοκαθίσει η άκρα δεξιά στο Κοινοβούλιο. Αυτή εμφανίστηκε με προπύργιό της την Χρυσή Αυγή. Μην λησμονούμε όμως πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμα με εξαπτέρυγα ακραίων θέσεων. Στίγμα που δεν φέρει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ, δεν συμμετείχε καν σε ένα τέτοιο σχήμα.

Το ότι προτίμησε να αποχωρήσει χωρίς να κάνει εκπτώσεις στα πιστεύω του και την αξιοπρέπειά του, το ότι είναι ένας άνθρωπος «χορτασμένος» από κυβερνητικές καρέκλες και εξουσία δίνει ένα ενδιαφέρον στην επόμενη μέρα. Αν κι εφόσον πάρει από τους «συντρόφους» του τη δεύτερη ευκαιρία που ζητά. Μια δεύτερη ευκαιρία που Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιζητούν διαρκώς. Και παίρνουν.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Παπανδρέου διότι ενοχλεί

Η πιο κομβικής σημασίας αιτία στο ερώτημα για ποιο λόγο Γιώργος Παπανδρέου (ξανά), δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω. Σε κανένα πολιτικό τραπέζι του σήμερα δεν μπορεί να κατατεθεί σαν τεκμήριο επιλογής το «οι άλλοι έχουν κάνει χειρότερα». Τα παραπάνω είναι απλώς ένα ξεκαθάρισμα της ιστορίας. Η ουσία κρύβεται αλλού.

Τη δεδομένη στιγμή οι δύο κυβερνητικοί πόλοι δείχνουν να βολεύονται με δύο από τρία ενδεχόμενα στην αλλαγή προεδρίας του ΠΑΣΟΚ. Ο μοναδικός που χαλάει τη μαγιά, ο μόνος που φαίνεται να ήρθε από το πουθενά για να τσαλακώσει μια «στρωμένη» δουλειά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Από την πρώτη του ανάρτηση μετά την επιστροφή του έγινε σαφές. Είναι φανερό πως δεν είναι επιθυμητή η επαναφορά του στα πολιτικά δρώμενα από το σύστημα. Ενοχλεί, ταράζει, αλλάζει τις ισορροπίες. Ισορροπίες που πρέπει να διαταραχθούν στο σημείο που βρίσκεται η χώρα για να σηματοδοτηθούν αλλαγές.

Ας μην ξεχνάμε πως οι επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική θα μας φέρουν με (μίνιμουμ) δύο κόμματα στην Κυβέρνηση. Καλύτερα να υπάρχει ένας που παίζει μπάλα για την υστεροφημία του, για να μνημονεύεται όταν θα αποχωρήσει, παρά κάποιοι που θα δρουν με γνώμονα το μην έχουν πολιτικό κόστος στην επόμενη μέρα…

Δείτε που μπορείτε να ψηφίσετε για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ εδώ.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…

?>