Είναι πλέον οριστικό κι αμετάκλητο ότι στην ΕΟΚ θα γίνουν οι εκλογές στις 30 Μαϊου και το Δ.Σ της Πέμπτης (20/5) θα επικυρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η ΕΟΚ ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη μέρα. Στη νέα εποχή. Μετά από δεκαετίες, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δε θα συμμετέχει σε διοικητικό σχήμα. Η παρουσία του στην προσωρινή διοίκηση που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο είναι η τελευταία του. Με βάση το νόμο δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα κι εδώ έχουμε την πρώτη ένσταση (θα μας το επιτρέψετε): Είναι εντελώς παράδοξο να δικαιούται ο κ.Βασιλακόπουλος να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός της χώρας αλλά όχι για πρόεδρος της ΕΟΚ.

Και είναι κάτι ξεχωριστό απ’ όσα πιστεύει ο καθένας για τον απερχόμενο πρόεδρο. Επί σειρά ετών προσέφερε πάρα πολλά στο μπάσκετ στην Ελλάδα. Πέτυχε πάρα πολλά και σίγουρα είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες στην ιστορία όχι μόνο του μπάσκετ αλλά και του αθλητισμού στη χώρα μας. Απ’ εκεί και πέρα όμως, οτιδήποτε γίνεται «καθεστώς» εμφανίζει κι αδυναμίες… Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Ομοσπονδία την τελευταία δεκαετία δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Και σίγουρα δε συνάδει με τη δυναμική του αθλήματος.

Παρόλα τα παραπάνω θα μας επιτρέψετε να εκτιμήσουμε ότι ο αποκλεισμός του λόγω ηλικίας, εξακολουθεί να είναι άδικος.  Και προφανώς του δίνει το ιδανικό «πάτημα» για ηρωική αποχώρηση με τη λογική ότι «φοβηθήκατε να θέσω υποψηφιότητα»! Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος, εδώ και καιρό είχε επισημάνει ότι δεν είχε σκοπό να θέσει υποψηφιότητα. Τότε γιατί όλα αυτά; Γιατί οι αναβολές, γιατί η διοίκηση Πρωτοδικείου; Γιατί όλη η αναστάτωση;

Μα υπάρχει λόγος: Ο Λευτέρης Αυγενάκης

Όλες οι κινήσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου είχαν να κάνουν με τον υφυπουργό αθλητισμού και με την κόντρα τους. Πριν αποχωρήσει ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης και να του δείξει ότι θα αποχωρήσει όταν και όπως θέλει.

Το θέμα είναι τι γίνεται με το μπάσκετ. Διότι αυτό μας «καίει»!

Και όσα έχουν προηγηθεί, με περιστατικά εντάσεων, με «εκρηκτικά» Δ.Σ, με κατηγορίες, με αίτημα για οικονομικό έλεγχο δείχνουν ότι η νέα διοίκηση θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Διότι η βασική της αποστολή είναι η συνεργασία όλων των φορέων του μπάσκετ. Κι αυτό (δεν θα πούμε ότι δεν είναι εφικτό αλλά σίγουρα) δεν είναι εύκολο.

Πλέον έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται και κάποιες ισορροπίες. Και δεν αναφερόμαστε σε προγνωστικά διότι δε μπορούν να γίνουν. Μπορει να συνέβησαν διάφορα επικοινωνιακά, μπορεί ο καθένας να λέει όσα θέλει. Εκείνο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το εξής:

Στις εκλογές της Ομοσπονδίας ψηφίζουν τα σωματεία και όχι ο κόσμος. Η δυναμική δεν αναπτύσσεται από το τι θέλει ο κάθε φίλαθλος ή δημοσιογράφος αλλά από την πρόθεση των σωματείων.

Και γι’ αυτό θα επιμείνουμε στο ότι πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Προφανώς στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» (10 κάλπες λέγεται ότι θα στηθούν) με παρουσία δια ζώσης και όχι ηλεκτρονικά. Ούτε, επίσης με το…ανέκδοτο του εξουσιοδοτημένου, όπως γινόταν τόσα χρόνια.

Τι έχουμε λοιπόν; Διότι κι εδώ έχουμε «μάχη αιωνίων» που όμως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι… μάλλον πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Και θα σας εξηγήσουμε μετά το «γιατί».

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος αλλά ο δικός του άνθρωπος είναι ο Άγγελος Παπανικολάου. Γιατρός καρδιολόγος, που έδειξε σε όλο αυτό το διάστημα ότι μπορεί να είναι και ήπιος αλλά και επιθετικός. Έχει την υποστήριξη του Παναθηναϊκού, ξεκάθαρα πλέον και όχι υποθετικά. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ άλλωστε, ουσιαστικά υπέδειξε τις προθέσεις καλώντας ταυτόχρονα κι άλλα σωματεία να συσπειρωθούν.

Η δυναμική του Παναθηναϊκού αλλά και ο «σκληρός πυρήνας» του Γιώργου Βασιλακόπουλου είναι τα στοιχεία στα οποία ποντάρει. Όπως αντιλαμβάνεστε σε λεπτές ισορροπίες όπως η τωρινή αυτό από «συν» μπορεί να εξελιχθεί και σε «πλην». Αλλά σίγουρα προσδίδει δυναμική.,

Κι αφού λέμε για «αιώνιους», ο Παναγιώτης Φασούλας συμμετέχει προτεινόμενος τον Ολυμπιακό (αντίστοιχα ο Παπανικολάου από τον Απόλλωνα Αθηνών). Ποντάρει φυσικά στη φήμη του, στο ότι έχει δίπλα του σχεδόν όλη τη γενιά του ’87 (με τον Φάνη και τον Ιωάννου να ξεχωρίζουν) όπως και τον Ευθύμη Ρεντζιά κι άλλους. Εκείνο που αποτελεί το βασικό του επιχείρημα έχει να κάνει με το ότι κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το μπάσκετ και τις ανάγκες του από έναν άνθρωπο όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Επιμένει ότι εκπροσωπεί κάτι καινούργιο αλλά κι εδώ υπάρχει το «τρωτό» σημείο (όπως του κ.Παπανικολάου): «Επιτίθεται» στον Γ.Βασιλακόπουλο όταν επί σειρά ετών ήταν δίπλα του ως συνεργάτης του και δεν έκανε το παραμικρό για να αλλάξει πράγματα. Επίσης η στήριξη από τον Ολυμπιακό όσο εύκολα φέρνει δυναμική άλλο τόσο μπορεί να επιφέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Και πάλι στον τρίτο πόλο που περιλαμβάνει και το «πρωτόγνωρο» που- ίσως- εμφανιστεί από την 1η Ιουνίου.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος προτείνεται από τον Προμηθέα, της ομάδας δηλαδή που αποτελεί δημιούργημά του. Είναι από τους ανθρώπους που έχουν βάλει χρήματα στο μπάσκετ και ταυτόχρονα επενδύει στις Ακαδημίες. Κι αυτό φαίνεται… Το Αθλητικό Κέντρο στον Καστελλόκαμπο, το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ» και η επένδυση στα νιάτα είναι τα ισχυρά όπλα του κ.Λιόλιου καθώς δείχνουν μέλλον και προοπτική. Συνδυαστικά μάλιστα με την τρομερή πορεία του Προμηθέα στην Basket League τα τελευταία χρόνια.

Ο κ.Λιόλιος έχει δεχθεί τα… πυρά και των δύο μεγάλων, πιο πρόσφατα του Παναθηναϊκού για θέματα Κυπέλλου, ΕΣΑΚΕ, Basket League (αλλά ουσιαστικά ΕΟΚ). Αλλά και παλαιότερα του Ολυμπιακού, στο διάστημα που οι Πειραιώτες εθελουσίως βρέθηκαν στην Α2. Θεωρούσαν ότι ο Προμηθέας ήταν από τις ομάδες που τέθηκαν απέναντι στον Ολυμπιακό και μάλιστα σθεναρά.

Επί της ουσίας η μια πλευρά προσπαθεί να τον ταυτίσει με την άλλη και κάπως έτσι ξαναμπαίνει το… οπαδικό στη μέση.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν ο Βαγγέλης Λιόλιος κερδίσει τις εκλογές στην ΕΟΚ, τότε θα έχουμε κάτι μάλλον σπάνιο για την Ελλάδα: Να ηττηθούν οι δύο «αιώνιοι»! Κι αυτό είναι το στοιχείο στο οποίο ποντάρει ώστε να συσπειρώσει ομάδες, μακριά από διπολισμό και οπαδισμό.

Παράλληλα, υπάρχει και το «τρωτό» σημείο που του καταλογίζουν ότι δηλαδή ο ιδιοκτήτης μιας ΚΑΕ (σ.σ πάντως δεν εμφανίζεται πλέον) δεν έχει λόγο για την ΕΟΚ αλλά μάλλον για τον ΕΣΑΚΕ. Πολύ δε περισσότερο μετά την επιλογή του Προμηθέα για κλειστό τριετές στο Eurocup.

Επί της ουσίας έχουμε μπει στην τελική ευθεία! Και σύντομα θα έχουμε τα νέα που θα μας «δείξουν» την επόμενη μέρα για την ΕΟΚ και το μπάσκετ.

Εμείς επιμένουμε ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κίνητρο για το νέο πρόεδρο και τη νέα διοίκηση είναι η συνεργασία. Διότι αυτή η «προεκλογική περίοδος» είχε μεγάλη ένταση και πόλωση.

Και πολλά άλλα γεγονότα με τα οποία απαγορεύεται να κάνουμε παιχνίδια εξουσίας