Η διαιτησία στο Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται αυτές τις μέρες έχει μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων και όχι άδικα.

Αν δε σας λέει τίποτα το όνομα Βόιτσεχ Λίτσκα είναι ο διαιτητής που αποβλήθηκε από το Ευρωμπάσκετ και παλαιότερα είχε καταδικάσει δύο φορές την Εθνική Ελλάδας

Η διαιτησία στο Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται αυτές τις μέρες έχει μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων και όχι άδικα.

Γενικά στο Ευρωμπάσκετ δε βλέπουμε καλές διαιτησίες. Το θίξαμε και σε άρθρο, πολύ δε περισσότερο όσοι παρακολουθούν τη διοργάνωση το έχουν διαπιστώσει. Το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, δεν υπάρχει κάποια «ομοιομορφία» στην αντιμετώπιση των ομάδων, γίνονται χοντρά λάθη.

Βεβαίως εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο είχε να κάνει με το ότι η Λιθουανία δεν εκτέλεσε βολή αν κι έπρεπε μετά από τεχνική ποινή σε βάρος των Γερμανών. Οι Λιθουανοί έκαναν ένσταση η οποία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη. Αλλά με την υποσημείωση από πλευράς FIBA ότι ακόμα κι αν ήταν εμπρόθεσμη δε συνίσταται αλλοίωση αποτελέσματος.

Τρομερό, πραγματικά, να μην εκτελείται βολή σε αγώνα που κρίθηκε μετά από δύο παρατάσεις αλλά να μη συνίσταται αλλοίωση. Απίστευτο σκεπτικό!

Οι τρεις διαιτητές του αγώνα πάντως, τιμωρήθηκαν κι αποβλήθηκαν από τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ.

Όμως εδώ υπάρχει ακόμα μια λεπτομέρεια. Ο ένας από τους τρεις διαιτητές που τιμωρήθηκαν ονομάζεται Βόιτσεχ Λίτσκα. Είναι Πολωνός. Μπορεί να μη σας λέει τίποτα το όνομα αλλά θα σας αναφέρουμε ότι έχει πολύ κακό παρελθόν και μάλιστα κόντρα στην Εθνική μας ομάδα.

Ο Λίτσκα είναι ο διαιτητής που χρέωσε με το «περίφημο» πέμπτο φάουλ, επιθετικό μάλιστα, τον Αντετοκούνμπο στον αγώνα με την Τσεχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Τότε που η Ελλάδα «κυνηγούσε» διαφορά απέναντι στους Τσέχους ώστε να περάσει στην επόμενη φάση αλλά η αποβολή του Γιάννη (και η σταθερά εχθρική διαιτησία σ’ εκείνο τον αγώνα) της το στέρησε.

Κι επίσης για να σας φέρουμε και κάτι πιο πρόσφατο είναι ένας εκ των τριών διαιτητών στο πρόσφατο ματς της Εθνικής μας ομάδας στο Βελιγράδι όπου ηττήθηκε από την Σερβία. Η διαιτησία κατά γενική ομολογία δεν ήταν καθόλου καλή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και υπήρχαν έντονα και δικαιολογημένα παράπονα.

Τελικά έπρεπε να «σφάξει» και τους Λιθουανούς για να διαπιστωθεί η ανεπάρκειά του!