×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Ακυρώνοντας την Εκκλησία, η Κυβέρνηση απέδειξε πως μπορούν να σκυλευτούν τα πάντα


    Γεράσιμος Μανωλίδης

Ακυρώνοντας την Εκκλησία, η Κυβέρνηση απέδειξε πως μπορούν να σκυλευτούν τα πάντα


Το είχαν αποφασίσει. Όλοι τους. Η δική τους ετυμηγορία ήταν καταδικαστική. Είχε βγει μέρες τώρα. Είχε ξεκινήσει από τους 21 ανθρώπους που έκαναν το ταξίδι στους Άγιους Τόπους. Αυτοί έφεραν τον ιό στην Ελλάδα. Τελεσίδικο. Κι όσοι γλίτωσαν, θα την… πάθαιναν από τη Θεία Μετάληψη.

Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει να λοιδορήσουν με κάθε τρόπο τη στάση της Εκκλησίας, είχαν αποφασίσει πως θα χειριστούν και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. «Λύγισαν στις πιέσεις», μέσες άκρες, το αφήγημα. Παίρνοντας μια γενναία απόφαση, κόντρα στη θέληση των ίδιων των πιστών, βάζει εμπράκτως το πιο σημαντικό λίθο στην προσπάθεια προστασίας των πολιτών από τον κορονοϊό.

Αυτές είναι οι αποφάσεις της Εκκλησίας

Ακόμα κι εκεί όμως, ακόμα κι όταν στέκεται «γενναία», εισπράττει χλεύη. Μία ακόμα απόδειξη πως από την πρώτη κιόλας μέρα της έξαρσης του κορονοϊού, ο αποδιοπομπαίος τράγος είχε επιλεγεί. Η Εκκλησία, η Θεία Μετάληψη, οι ιερείς που δεν θέλουν να κλείσει με τίποτε η… επιχείρησή τους.

Η πραγματικότητα όμως είναι απλή. Όσο κι αν προσπαθήσουν να μεταποιήσουν την αλήθεια, αυτή… αληθινή θα παραμείνει. Η ρεαλιστική προσέγγιση είναι πως οι κινήσεις της Ιεράς Συνόδου ήταν αυτές που έπρεπε. Τη στιγμή που έπρεπε. Πρώτα με ανακοίνωσή της διαχώρισε το Θαύμα της Θείας Κοινωνίας από τις συναθροίσεις. Ποτέ δεν είπε κάποιος στην Εκκλησία πως η συνάθροιση στους ναούς δεν ελλοχεύει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Ποτέ! Ασχέτως πως θέλησαν κάποιοι να επικοινωνηθεί.

Αρχικώς, οι άνθρωποι που γέμιζαν τις καφετέριες έσπευσαν να μεταφράσουν με τρόπο αναίσχυντο αυτή την ανακοίνωση. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι που ξεχύθηκαν στην παραλία για μπάνιο ή για βόλτα το Σαββατοκύριακο θεωρούν (στην καλύτερη των περιπτώσεων) αργοπορημένα τα μέτρα που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Μόλις την προ-περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα η Κυβέρνηση με τις απαγορεύσεις όλων των αθλητικών γεγονότων. Ούτε οκτώ μέρες μετά, η Ιερά Σύνοδος έχει υιοθετήσει όλα τα μέτρα -και περισσότερα- της ελληνικής πολιτείας.

Κι όμως, Αυτή της… γύρισε την πλάτη. Την έδωσε βορά στις όσους παραμονεύουν να την κατασπαράξουν. Απέδειξε πως τα πάντα μπορούν να σκυλευτούν.

Μόλις μία Παρασκευή με Χαιρετισμούς και μία Κυριακή με Θεία Λειτουργία μετά από τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης. Μπράβο δεν θα ακούσει από κανέναν. Αυτή είναι και η αποστολή της όμως. Προσφέρει, χωρίς αντάλλαγμα…