ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Βασιλακόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αυγενάκης

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου και δεν το έκρυψε ποτέ αυτό ενώ είναι αλήθεια ότι μπορούμε να βρούμε κάποιες ομοιότητες με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ο Βασιλακόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αυγενάκης

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου και δεν το έκρυψε ποτέ αυτό ενώ είναι αλήθεια ότι μπορούμε να βρούμε κάποιες ομοιότητες με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στο γραφείο του έχει μια φωτογραφία του Παπανδρέου. Κι από κάτω τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Όλα χάνονται. Του καθενός έρχεται η ώρα. Όλα μένουν. Εγώ φεύγω. Εσείς να δούμε τώρα».

Πριν από λίγες μέρες σας είχα κάνει λόγο για το «βρώμικο ’21 του μπάσκετ» κάνοντας ένα παραλληλισμό με το «βρώμικο ’89» της πολιτικής στην Ελλάδα. Πάλι πρωταγωνιστές ήταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και το (παλιό) ΠΑΣΟΚ. Πάλι η πόλωση είχε χτυπήσει κόκκινο.

Πλέον είναι ολοφάνερο ότι κινούμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος κλείνει το… μάτι στον Λευτέρη Αυγενάκη και τον εξωθεί σε αψυχολόγητες δηλώσεις ή ενέργειες. Κινούμενος πάντα εντός νομιμότητας έχει καταφέρει να αναστατώσει την Κυβέρνηση και να αμφισβητήσει τον υφυπουργό. Τι κι αν 47 Ομοσπονδίες έχουν κάνει εκλογές με το σύστημα ΖΕΥΣ κι εντός νόμιμων χρονικών πλαισίων.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος συνεπικουρούμενος από τον Τάκη Μπαλτάκο έχει φτάσει στα όριά του έναν ολόκληρο υφυπουργό. Τον αμφισβητεί ανοιχτά. Και του λέει «δε με άφησες να θέσω υποψηφιότητα με ένα φωτογραφικό νόμο οπότε κι εγώ θα σε φτάσω στα όριά σου και θα φύγω όταν θέλω»!

Εδώ υπάρχουν ακόμα δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι η αίσθηση ότι πλέον ο Τάκης Μπαλτάκος βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τον Παναθηναϊκό μετά από ένα διάστημα πολύ κακών σχέσεων (λόγω και της παρουσίας του γιο του, Δημήτρη, στην ηγεσία του Ερασιτέχνη). Αυτό είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό.

Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με το ότι ουδείς μπορεί να… πιάσει τον Βασιλακόπουλο για παρανομία! Κινείται ΑΥΣΤΗΡΑ εντός της νομιμότητας.

Όμως εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δε μπορεί να αμφισβητήσει ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Είναι αλήθεια ότι ο επί σειρά ετών ηγέτης της Ομοσπονδίας έχει κάνει δύσκολη τη ζωή του υφυπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι έχει καταφέρει να… γυρίσει το παιχνίδι βάζοντας ως προμετωπίδα ότι «δε με άφησαν να ξανανικήσω και θα βάλουν δική τους διοίκηση». Το τελευταίο, φυσικά, δεν ισχύει. Το σύστημα ΖΕΥΣ είναι αδιάβλητο. Και με αυτό να εφαρμόζεται δε μπορεί κανείς να πει ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης… θριάμβευσε στις Ομοσπονδίες. Μάλλον το αντίθετο συνέβη με τους περισσότερους εκλεκτούς του.

Αν επιστρέψουμε όμως στην πολιτική, στο ’89, στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα Παπανδρέου τότε θα θυμηθούμε κάτι ακόμα που ταιριάζει με την κατάσταση στην ΕΟΚ.

O εκλογικός νόμος που είχε εφαρμοστεί τότε έθετε σε δυσθεώρητα επίπεδα την αυτοδυναμία κάποιου κόμματος. Η νίκη της ΝΔ ήταν  δεδομένη… Το ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο που είχε περάσει, αρχικά δεν της επέτρεπε να κυβερνήσει κι αφετέρου της το… επέτρεψε με μια εύθραυστη πλειοψηφία. Και τελικά κάποια στιγμή έπεσε, μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά.

Δε μπορώ να γνωρίζω πόσο συνετό είναι να αφήνεις τη χώρα σε ακυβερνησία για τόσο διάστημα. Ή αντίστοιχα πόσο συνετό είναι να κάνεις το ίδιο με την Ομοσπονδία μπάσκετ.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παραμένει λοιπόν στην προεδρία της ΕΟΚ, ξανά σε προσωρινή διοίκηση ώστε- όπως λέγεται- να οδηγήσει την Ομοσπονδία σε εκλογές.

Με όσα έχουν προηγηθεί κι όσα έχουμε ζήσει είστε τόσο βέβαιοι ότι θα γίνει αυτό;

Η ουσία είναι ότι η ΕΟΚ παραμένει ακυβέρνητη ουσιαστικά, αφού η διοίκηση Πρωτοδικείου δε μπορεί να λάβει αποφάσεις σημαντικές.

Η κατασκευή εχθρών ειδικά από τους πρόθυμους αυλικούς βοηθάει στην πόλωση και στην τοξικότητα.

Ο κ.Βασιλακόπουλος αφού κατάφερε να κάνει… άλογο τον Λευτέρη Αυγενάκη, ας βοηθήσει στην επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας.

Είναι φανερό ότι δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το ποιος θα εκλεγεί. Όσο το να εξασφαλίσει την υστεροφημία του και να κάνει τον υφυπουργό να τρέχει και να μη φτάνει. Ή να προχωρά σε αψυχολόγητες κινήσεις.

Το μπάσκετ όμως δεν οφείλει τίποτα στον Λευτέρη Αυγενάκη.

Αντιθέτως, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη γιγάντωσή του. Κι αυτό ακριβώς πρέπει να σεβαστεί τώρα.

Το σκοπό του τον πέτυχε. Κι αυτό είναι το βέβαιο. Επικοινωνιακά και ουσιαστικά, έδειξε πόσο δυνατός είναι.

Δεν πρέπει να μπει ένα τέλος;

Η Εθνική Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ και η Εθνική Ανδρών στο Προολυμπιακό θα πάνε με διοίκηση Πρωτοδικείου. Με την ΕΟΚ ακέφαλη. Κι αυτό συνεπάγεται πολλά.

Μπορεί να θέλει κάτι τέτοιο ο επί σειρά ετών ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιόλιος στο Sportime: Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μητσοτάκης και Αυγενάκης καταστρέφουν το μπάσκετ»

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Βασιλακόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αυγενάκης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College