ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Προβλέψιμος, μονοδιάστατος απών στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός απέτυχε στην άμυνα ήταν μονοδιάστατος και προβλέψιμος στην επίθεση ενώ πρέπει να βρει έναν κανονικό σέντερ και αρκετά ακόμα
Ολυμπιακός: Προβλέψιμος, μονοδιάστατος απών στην άμυνα

Ακόμα κι αν αποδεχτούμε ότι πέτυχε την Φενέρμπαχτσε στην αφύπνισή της, ο Ολυμπιακός δεν έκανε απολύτως τίποτα σωστά στην Κωνσταντινούπολη. Ούτε στην άμυνα πέτυχε ούτε και στην επίθεση. Για να είμαστε ξεκάθαροι, οι Πειραιώτες βρήκαν απέναντί τους μια ομάδα που ήθελε να αντιδράσει μετά τις απανωτές καρπαζιές. Ενώ εκείνοι- αν κι έπρεπε να αντιδράσουν μετά τις δύο σερί ήττες- δεν έκαναν το ίδιο.

Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα τότε σίγουρα συνειδητοποίησαν ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε πολύ απλά να περιγραφεί με δύο λέξεις: Μονοδιάστατος και προβλέψιμος. Αυτά αφορούν στην επίθεσή του καθώς με εξαίρεση τα σουτ τριών πόντων (που ευτυχώς πήγαν καλά γιατί αλλιώς…) δεν έδειξε τίποτε άλλο. Και πως θα μπορούσε άλλωστε με τέτοια ανισορροπία;

Το είχα γράψει και στον προηγούμενο αγώνα, όταν οι περισσότεροι είχαν ασχοληθεί με το αν έπρεπε ή όχι να παίξει ο Σπανούλης στο τελευταίο δεκάλεπτο με την Ρεάλ: Ο Ολυμπιακός πρέπει να προχωρήσει σε πρώτη φάση στην απόκτηση ενός κανονικού σέντερ. Που θα μπορέσει να είναι σημείο αναφοράς στη ρακέτα του. Να του δίνει τη μπάλα και να ξέρει ότι μπορεί να πάρει κάτι. Μια προσωπική φάση, μια απόφαση. Να εκτελέσει ή να δημιουργήσει.

Ο Μάρτιν δεν είναι τέτοιος παίκτης ενώ με το ζόρι αγγίζει τα 2 μέτρα στο ύψος. Ο Έλις έχει μπόι αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά. Η frontline της Φενέρμπαχτσε έκανε πάρτι. Τόσο ο Βέσελι, κορυφαίος παίκτης του αγώνα, όσο και ο Ντανίλο Μπαρτέλ.

Ο Πρίντεζης είναι ο μόνος παίκτης που μπορεί να πάρει τη μπάλα και να έχει προσωπική δημιουργία είτε απ’ έξω προς τα μέσα, είτε και στο ζωγραφιστό. Με την Βαλένθια τραυματίστηκε μετά από 2’25’’ αγώνα. Με την Ρεάλ και την Φενέρμπαχτσε ήταν απών. Οι «ερυθρόλευκοι» περιφέρονταν έξω από το τρίποντο και προσπαθούσαν έτσι να απειλήσουν.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Euroleague, στον αγώνα του Ολυμπιακού και να πατήσετε εκεί που λέει shooting chart. Θα δείτε ότι το «ζωγραφιστό» στη ρακέτα των Πειραιωτών έχει γεμίσει από πόντους της Φενέρμπαχτσε.

Μόνο με τρίποντα δουλειά δε γίνεται και ο Ολυμπιακός δεν είχε επιλογές στο παιχνίδι του πέρα από την κακή του άμυνα

Παράλληλα ο Κοκόσκοφ άπλωσε την άμυνά του, αποκόπτοντας τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού, δημιουργώντας λάθος αποστάσεις. Η πίεση πάνω στη μπάλα έφερε αποτελέσματα όταν (φυσιολογικά) το «ανέβασμα» της άμυνας περιόρισε και τα τρίποντα… Ο Ολυμπιακός αποσυντονίστηκε, μάλλον εύκολα. Οι επιθέσεις του ήταν κακές. Η ισορροπία και η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές του γηπέδου, αν όχι ανύπαρκτη, σίγουρα (πολύ) προβληματική.

Ουσιαστικά η επίθεση «ξεγελάει» με τα 15/32 τρίποντα… Μόνο που το να παίρνεις 45 από τους 77 πόντους με τρίποντο είναι κάπως συζητήσιμο (τουλάχιστον).

Από το τρίτο δεκάλεπτο κιόλας η Φενέρμπαχτσε πλησίαζε το μέσο όρο πόντων της (είχε 66 και απείχε 6), σούταρε κοντά στο 70% στα δίποντα, είχε ξεπεράσει τις 20 ασίστ και είχε 9 κλεψίματα!!! Ο Ολυμπιακός ήταν σε εντελώς λάθος mood.

Η 3η συνεχόμενη ήττα έχει πολύπλευρες ερμηνείες. Κατ’ αρχήν έχουν ήδη «εξαφανιστεί» τα διπλά σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι. Απ’ εκεί και πέρα όμως εκείνο το οποίο είναι ευδιάκριτο και μάλλον ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί οι ρόλοι στην ομάδα. Κι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει.

Προσωπικά το έχω ξαναγράψει κι επιμένω. Ο Ολυμπιακός πρέπει οπωσδήποτε να βρει έναν κανονικό σέντερ, να δει τι θα κάνει με τον Τζένκινς και να ξεκαθαρίσει ρόλους

Το γεγονός ότι έκανε μια από τις καλύτερες επιδόσεις του στην Euroleague στα τρίποντα αλλά ηττήθηκε επίσης δείχνει πολλά. Κυρίως ότι ο Ολυμπιακός έχει απολέσει το DNA του σε ό,τι αφορά στην άμυνα. Είναι προφανές ότι ΜΟΝΟ με τρίποντα δουλειά δε γίνεται. Ο Ολυμπιακός είχε 7/11 στο πρώτο δεκάλεπτο, πέτυχε 27 πόντους αλλά το πρόβλημα ήταν ότι είχε δεχθεί 22.

Πέτυχε 15/32 τρίποντα σε εκτός έδρας αγώνα αλλά ηττήθηκε! Γιατί; Διότι ο αντίπαλος (χειρότερη επιθετική ομάδα στη διοργάνωση με μ.ο. 72) πέτυχε 84. Γιατί δεν αισθάνθηκε την παραμικρή πίεση όπως δείχνουν τα μόλις 8 λάθη για 25 ασίστ. Γιατί είχε 64% στα δίποντα με 46 πόντους (!!!) μέσα από το ζωγραφιστό. Γιατί οι δύο ψηλοί της, Μπαρτέλ και Βέσελι είχαν 28 πόντους με… 13/16 σουτ αλλά και 7 ασίστ όπως και 6 κερδισμένα φάουλ.

Όταν ο Ολυμπιακός στην τελευταία περίοδο θυμήθηκε το DNA του κι έπαιξε άμυνα, μέσα σε ένα οχτάλεπτο κατέβασε τη διαφορά στον ένα πόντο. Είχε προλάβει πριν, να πετάξει στα σκουπίδια 30 λεπτά… Και τελικά να βλέπει την Φενέρμπαχτσε, άξια νικήτρια.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Προβλέψιμος, μονοδιάστατος απών στην άμυνα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College