ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Σκληρός όπως έπρεπε κι έδειξε ότι έχει προοπτική

Στην Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πανέτοιμος όχι απλώς να κοιτάξει στα μάτια την Μπαρτσελόνα αλλά να της ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι την αμφισβητεί.
Ολυμπιακός: Σκληρός όπως έπρεπε κι έδειξε ότι έχει προοπτική

Ο Ολυμπιακός είχε πλάνο, είχε εξαιρετική άμυνα, κατάφερε να περάσει πολλά από τα στοιχεία του αλλά αν και την άξιζε δεν έφυγε με τη νίκη από την Βαρκελώνη.

Φυσικά και είχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία ο Ολυμπιακός τα οποία και θα επιδιώξουμε να αναλύσουμε. Όμως αρχικά θα μας επιτρέψετε να τονίσουμε κάποια πράγματα.

Πρώτον, υπάρχει και ο αντίπαλος, καμία ομάδα δεν παίζει μόνη της. Στο τρίτο δεκάλεπτο που ο Ολυμπιακός έχασε τον έλεγχο, η Μπαρτσελόνα άπλωσε την άμυνά της, άνοιξε το γήπεδο, ανέβηκαν ο Μίροτιτς και ο Καλάθης.

Δεύτερον, τα κρίσιμα σουτ θα τα πάρει ο Σλούκας και είναι θετικό ότι θέλησε να τα πάρει. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Θα τα ξαναπάρει γιατί αυτόν έχουν αποδεχτεί ως ηγέτη οι συμπαίκτες του.

Τρίτον, το να χάνει κάποιος στο Παλάου Μπλαουγκράνα μόνο αφύσικο δεν είναι. Δεν τη λες ήττα εκτός προγράμματος. Και (τέταρτον) φυσικά αν ο Ολυμπιακός νικήσει την Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ (από την οποία έχει τρεις συνεχόμενες ήττες) θα έχει κάνει ένα εξαιρετικό 3-1 για αρχή.

Πριν προχωρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα: Και οι δύο ομάδες ήταν πανέτοιμες τακτικά. Δούλεψαν πάρα πολύ επάνω στο πλάνο τους και ειδικά στο αμυντικό κομμάτι ήταν εκπληκτικές.

Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή. Τα ποσοστά της Μπαρτσελόνα ήταν μακριά από τα συνήθη ακριβώς επειδή ο Ολυμπιακός ήταν διαβασμένος κι έτοιμος. Δούλεψαν πολύ, ειδικά στις συνεργασίες του Ντέιβις με τον Μίροτιτς, και γι’ αυτό άλλωστε περιόρισε σημαντικά τους Καταλανούς. 

Για να καταλάβετε πόσο καλή δουλειά έγινε αμυντικά από τον Ολυμπιακό, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

88 πόντους στην επίθεση σε δύο αγώνες στην Euroleague και 80,5 (καλύτερο δείγμα) σε 6 αγώνες στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Έπεσε στους 67.

63% στα δίποντα στην Euroleague και 58% στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Έπεσε στο 48%

Είχε 58% στα τρίποντα στην Euroleague και 38% στην Ισπανία. Έπεσε στο 21%

Στους πρώτους δύο αγώνες στην Euroleague είχε κατά μέσο όρο 23 ασίστ κι έπεσε στις 14 (στο σαραντάλεπτο).

Τι δεν κύλησε καλά για τον Ολυμπιακό; Το τρίτο δεκάλεπτο.

Τότε που οι Καταλανοί πέτυχαν 28 πόντους ενώ σε όλο το πρώτο ημίχρονο είχαν πετύχει 27. Ενώ και στην τρίτη περίοδο έπεσαν πάλι στους 12. Προσέξτε όμως… Η σύγκριση του τρίτου δεκαλέπτου με το πρώτο εικοσάλεπτο είναι ενδεικτική.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να το δείτε κι εσείς

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Παρόλ’ αυτά ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να πλησιάσει αφού σταμάτησε να παίζει αποκλειστικά περιφερειακά (1/7 τρίποντα στην 3η περίοδο). Η αξιοποίηση του Φαλ και τα drive του Σλούκα συνδυαστικά με την καλή άμυνα έφεραν ένα 8-0 και τη διαφορά από το -8 στο -2.

Στα τελευταία 40” της περιόδου όμως ο Ολυμπιακός δέχθηκε 2/2 τρίποντα και σερί 6-0. Πιο είναι εδώ το αξιοσημείωτο της υπόθεσης; Ότι το λάθος του Φαλ με 16” για το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (είχε σαν αποτέλεσμα το τρίποντο του Λαπροβίτολα για το +8 των γηπεδούχων) ήταν το… τελευταίο που έκανε ο Ολυμπιακός στον αγώνα.

Ναι είναι αλήθεια. Σε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο και στην πεντάλεπτη παράταση ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε ένα λάθος.

Το σχήμα με Λαρεντζάκη- ΜακΚίσικ δίπλα σε Σλούκα και ταυτόχρονα Βεζένκοφ στο 4 και Μάρτιν στο 5 έκανε τον Ολυμπιακό πολύ πιο επιθετικό στην άμυνα. Η Μπαρτσελόνα σκόραρε για πρώτη φορά 2’47” μετά την έναρξη του τετάρτου δεκαλέπτου με… τρίποντο του Οριόλα όμως η άμυνα των Πειραιωτών λειτούργησε. Οι γηπεδούχοι έμειναν στα 3/14 σουτ και στα 4 λάθη σ’ αυτή την περίοδο κι αν ο Ολυμπιακός είχε κάτι καλύτερο από τα 6/19 σουτ, ίσως να είχε καθαρίσει από την κανονική διάρκεια.

Η παράταση ήταν μια διαφορετική ιστορία με την Μπαρτσελόνα να βρίσκεται στο +5 με 2’12” για το τέλος, τον Ολυμπιακό να επιστρέφει, να περνάει μπροστά για να γίνει στο τέλος αυτή η φάση: Το χαμένο αμυντικό ριμπάουντ, οι 2 βολές του Οριόλα και η τελευταία επίθεση (άστοχη) του Σλούκα.

Επίσης προ ημερών σε μια ανάλυση που είχαμε κάνει για τον Ολυμπιακό σας είχαμε αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο μπαίνει σε κάθε αγώνα. Μέχρι στιγμής τα πρώτα του τρία δεκάλεπτα στην Euroleague είναι ενδεικτικά:

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE (2021-2022)

Όπως βλέπετε ο Ολυμπιακός δέχεται μόλις 11 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο κάθε αγώνα και έχει ένα μέρο όρο διαφοράς +8,3 (που φτάνει σ’ αυτό το επίπεδο με το +15 της πρεμιέρας). Το παθητικό των 11 πόντων είναι δείγμα της ενέργειας, της διάθεσης και της συγκέντρωσης που βγάζει η ομάδα.

Θέλετε να προχωρήσουμε σε μια σύγκριση με τους πρώτους πέντε αγώνες της περσινής περιόδου βλέποντας τα αντίστοιχα πρώτα δεκάλεπτα;

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE (2020-2021)

Όπως βλέπετε μόνο με τον Παναθηναϊκό που τότε ακόμα οι παίκτες του… κουτούλαγαν ο ένας με τον άλλον ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά, 22-12 στο ΟΑΚΑ. Στους άλλους τέσσερις αγώνες το επιμέρους σκορ του πρώτου δεκαλέπτου ήταν εις βάρος του Ολυμπιακού (18,5-20,7). Προφανώς το να έχει πέσει φέτος στους 11 το παθητικό και να είναι θετική η διαφορά, το λες μεγάλη πρόοδο.

Εν κατακλείδι: Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι η φετινή σεζόν είναι πολλά υποσχόμενη. Έχει τον κορμό του, έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε και η ομάδα ταιριάζει πολύ περισσότερο στα «θέλω» του Μπαρτζώκα.

Και για να μη ξεχνιόμαστε έχει και μια κενή θέση ξένου, άρα τη δυνατότητα ακόμα μιας κίνησης στο μέλλον.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Σκληρός όπως έπρεπε κι έδειξε ότι έχει προοπτική», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College