ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Παναθηναϊκός: Στο μπάσκετ πρέπει να παράγεις όχι να «καταστρέφεις»

Σε τρεις επίσημους αγώνες μέσα σε μια εβδομάδα στον Παναθηναϊκό δε ζητήθηκε κάτι παραπάνω από 70 πόντους! Κι όμως αυτό το όριο φαίνεται άπιαστο. Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Παναθηναϊκός: Στο μπάσκετ πρέπει να παράγεις όχι να «καταστρέφεις»

Τι έπρεπε να κάνει ο Παναθηναϊκός στους τρεις αγώνες που είχε μέσα σε μια εβδομάδα για να νικήσει και τελικά κατέληξε στο 0-3;

Πολύ απλά θα έπρεπε ο Παναθηναϊκός να πετύχει ένα μέσο όρο κοντά στους 70 πόντους! Σιγά την επίδοση, κατά μια έννοια. Κι όμως δεν έχει καταφέρει να πετύχει περισσότερους από 68 πόντους σε μια εβδομάδα όπου ηττήθηκε σε αγώνες που δέχθηκε 67-71 και 69 αντίστοιχα! Δεν είναι τρομερό;

Η δικαιολογία του Ντέγιαν Ράντονιτς («είμαστε νέα ομάδα και χρειαζόμαστε χρόνο») μετά τον αγώνα με τον Άρη, δεν είναι τίποτα παραπάνω από «κενά λόγια» που απλώς έπρεπε να ειπωθούν. Οι «πράσινοι» δεν κλήθηκαν να νικήσουν κάποιο μεγαθήριο ούτε μια ομάδα με κορμό ετών! Και ο Άρης έχει μόλις τρεις παίκτες από το περσινό ρόστερ και παράλληλα ο Παναθηναϊκός δαπάνησε buy out (150 χιλιάδες ευρώ) για τον μοναδικό παίκτη που δε χρησιμοποίησε (Χουγκάζ) το οποίο είναι σχεδόν το μισό μπάτζετ του αντιπάλου.

Βεβαίως και ο Άρης έχει κάθε δικαίωμα να νικήσει τον Παναθηναϊκό, το έκανε άλλωστε για δεύτερη σερί χρονιά. Απλώς οι «πράσινοι» θα πρέπει να προσέχουν τι λένε σε τέτοιες περιπτώσεις. Και σε άλλες (αφού αναφέραμε τον Χουγκάζ) που είχαν κάνει λόγο για το μέλλον και για προετοιμασία της ομάδας. Κάτι που δε φαίνεται μέχρι στιγμής, είτε με την απενεργοποίηση δύο παικτών είτε με τις «αλχημείες» στους άλλους (αδέρφια Καλαϊτζάκη) που δεν ωφελούν κανέναν.

Το να έχει τη μπάλα στα χέρια ο Λευτέρης Μποχωρίδης και να εκτίθεται στην τελευταία φάση (και να είναι εκτός παρκέ ο Πονίτκα) δεν είναι θέμα πίστωσης χρόνου! Το να «καταργούνται» οι νόμοι του μπάσκετ, επίσης. Το να μην έχεις δεύτερο τεσσάρι αλλά να «παγώνει» στον πάγκο το δεύτερο που έχεις αυτή τη στιγμή (λες κι αν έπαιζε ο Χουγκάζ ο Παναθηναϊκός θα ήταν χειρότερος) καταντά εμμονή. Και δε ξέρω αν είναι του Ράντονιτς ή του Πεδουλάκη.

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός απέτυχε να πάρει έστω μια νίκη σε μια εβδομάδα όπου σε τρεις αγώνες δε δέχθηκε πάνω από 71 πόντους! Δεν είναι απίστευτο;

Πάμε λοιπόν να δούμε τον πρώτο πίνακα που έχει να κάνει με τους τρεις επίσημους αγώνες του Παναθηναϊκού σε Basket League, Euroleague και Super Cup που έδωσε σε μια εβδομάδα. Συνυπολογίζοντας ότι στη μόνη νίκη που έχει πετύχει σε επίσημο αγώνα (κόντρα στον Κολοσσό στον ημιτελικό του Super Cup) η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη.

Μόλις 72 πόντους πέτυχε (με 35 εκτελεσμένες βολές και χαμηλό ποσοστό στο 63%), τα τρίποντα ήταν στο 32%, τα λάθη και οι ασίστ ήταν στο ίδιο επίπεδο (12/13 αντίστοιχα) και δυσκολεύτηκε απέναντι σε μια ομάδα η οποία μετά από μια εβδομάδα έχασε από τον Ιωνικό, την πιο ανέτοιμη ομάδα στην Basket League!

Πόσα μπορούμε να ξεχωρίσουμε; Πρώτον το γεγονός ότι σε κανέναν αγώνα δεν κατάφερε να πετύχει περισσότερους από 68 πόντους! Κι αυτό γίνεται ακόμα «χειρότερο» όταν θα περάσουμε στον επόμενο πίνακα.

Προς το παρόν συνεχίζουμε με το 56,4% στις βολές και 20/40 στους τελευταίους δύο αγώνες! Φανταστείτε: Είκοσι χαμένες βολές σε αγώνες που κρίθηκαν σε ενάμιση ή δύο καλάθια!

Κάτω από 50% στα δίποντα και ένα ποσοστό που «έφτιαξε» χάρη στο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ 16/19 στο «Αλεξάνδρειο»! Μέχρι τον αγώνα με τον Άρη, ο Παναθηναϊκός είχε 25/66 δίποντα.

Τα τρίποντα είναι μια «πονεμένη» ιστορία με το θλιβερό 29,3% και με ένα μέσο όρο 8/27! Τα ριμπάουντ θα τα δούμε σε συνδυασμό με τα στατιστικά των αντιπάλων, λάθη και ασίστ είναι περίπου στα ίδια.

Μελετώντας αντίστοιχα την στατιστική των αντιπάλων του Παναθηναϊκού η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη! Διότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει δεχτεί πάνω από 71 πόντους σε κανέναν αγώνα αλλά έχει χάσει και τους τρεις! Επιγραμματικά με 68 θα νικούσε τον Ολυμπιακό κι αντίστοιχα με 72 την Ρεάλ και με 70 τον Άρη.

Όμως ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΕ να πετύχει αυτούς τους πόντους κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Δεν του ζητήθηκαν 100 πόντοι, αλλά 70! ΘΛΙΒΕΡΟ

Οι αντίπαλοι σουτάρουν σαφώς καλύτερα στις βολές (και με 19 λιγότερες) όπως και στα δίποντα, αλλά όχι και τόσο πολύ στα τρίποντα. Το πραγματικό θέμα είναι στα ριμπάουντ όπου οι «πράσινοι» δεν παίρνουν απλώς 12 λιγότερα αλλά οι αντίπαλοι έχουν αυτό τον αριθμό στα επιθετικά.

Κι όλα αυτά ενώ ο Παναθηναϊκός υποχρεώνει τους αντιπάλους του σε περισσότερα λάθη από ασίστ!

Σε άλλες στατιστικές κατηγορίες βλέπουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα ότι ο Παναθηναϊκός παίρνει ένα σπουδαίο μερίδιο στους πόντους του από αιφνιδιασμό (το 27,6%, παραπάνω από το ένα τέταρτο) και από λάθη αντιπάλου (το 23,2%).

Οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο δίνουν ένα αξιοσέβαστο μερίδιο κοντά στο 40% (δεν το λες κι άσχημο) αλλά είναι πολύ μικρή η συγκομιδή από το «ζωγραφιστό» κι ακόμα μικρότερη από επιθετικά ριμπάουντ (παρά τα τόσα άστοχα σουτ).

Σε αυτές τις κατηγορίες βλέπουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν επιτρέπει το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο αλλά δέχεται περίπου το ένα πέμπτο των πόντων του εξαιτίας των λαθών του. Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμα χειρότερα σε δύο κατηγορίες: Το μερίδιο του 17,4% των αντιπάλων από επιθετικά ριμπάουντ και το αντίστοιχο στο 47,3% μέσα από το ζωγραφιστό προδίδουν σημαντικές αδυναμίες.

Εν κατακλείδι είναι ολοφάνερη η αδυναμία του Παναθηναϊκού να κάνει «παραγωγή» καθώς έχει «αφοσιωθεί» στο να καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου, χωρίς να καταφέρει να βρει ισορροπία στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Η επιθετική αδυναμία δεν έχει να κάνει μόνο με τα χαμηλά ποσοστά αλλά και με ελλείψεις σε σημαντικές θέσεις όπως και με τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν πολλοί παίκτες του. Πάντως το να «ζητούνται» απλώς 70 πόντοι και να μη βρίσκονται, είναι μεγάλο πρόβλημα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός: Στο μπάσκετ πρέπει να παράγεις όχι να «καταστρέφεις»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College