Στο έκτακτο ΔΣ της ΕΟΚ αποφασίστηκε η μη συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε οποιοδήποτε ζήτημα έχει να κάνει με τον ΕΣΑΚΕ.

Η ΕΟΚ αποφάσισε να μη συμμετέχει σε οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με τον ΕΣΑΚΕ κι αν το ερευνήσουμε βαθιά θα διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Στο έκτακτο ΔΣ της ΕΟΚ αποφασίστηκε η μη συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε οποιοδήποτε ζήτημα έχει να κάνει με τον ΕΣΑΚΕ.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΟΚ φωνάζει προς πάσα κατεύθυνση όχι μόνο ότι ο ΕΣΑΚΕ παρανομεί στο θέμα της αδειοδότησης και της παράτασης που δόθηκε (αντίθετα στα συμφωνηθέντα) σε τέσσερις ΚΑΕ (τις οποίες η Ομοσπονδία προσφέρθηκε να βοηθήσει να ξαναπαίξουν στην Basket League) αλλά και ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πέρα από τη διατήρηση της νομιμότητας.

Σε πρώτη φάση και πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της απόφασης της ΕΟΚ μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη σχετική ανακοίνωση.

Τα προεόρτια είχαν αρχίσει από την Παρασκευή (24/6) όταν ο ΕΣΑΚΕ απάντησε στον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας- μέσες άκρες- να μην ανακατεύεται με υποθέσεις που αφορούν μόνο το Σύνδεσμο.

Είναι έτσι όμως; Για να είμαστε ειλικρινείς, όχι ακριβώς. Διότι πολύ απλά ο ΕΣΑΚΕ ελέγχεται από την Ομοσπονδία σε πολλές περιπτώσεις. Κι αυτή είναι η ουσία, ξέχωρα από το ότι αν εξετάσουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΣΑΚΕ τότε θα βγάλουμε ακόμα χειρότερα συμπεράσματα.

Πρώτον, πως ακριβώς θα βγουν δελτία παικτών στην Basket League αφού αυτά εκδίδονται από την ΕΟΚ; Πως θα πάρουν ξένους παίκτες από τη στιγμή κατά την οποία υπεύθυνες για την κάρτα ελευθέρας τους είναι η ΕΟΚ και η FIBA;

Θα παίξουν με τα συμβόλαια όπως ακριβώς γίνεται στην Euroleague; Εντάξει, ας γίνει έτσι. Και τι θα συμβεί μετά από τη στιγμή κατά την οποία επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που δε θα αναγνωρίζει κανείς;

Πως ακριβώς θα έρθει σε συνεννόηση ο ΕΣΑΚΕ με τους φορείς του αθλήματος εφόσον το πρωτάθλημά του είναι εντελώς απομονωμένο;

Θα μας πείτε ότι θυμίζει Suproleague-Euroleague η ιστορία, το 2000 μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα! Διότι δεν είναι ίδια ούτε τα μεγέθη, ούτε οι καταστάσεις ούτε και οι συνθήκες.

Αλήθεια, αν συμβεί αυτό πόσες από τις 12+2 ομάδες που βρίσκονται τώρα στον ΕΣΑΚΕ θα δεχτούν να «απομονωθούν» μακριά από την Ομοσπονδία και κάθε φορέα του μπάσκετ και του αθλητισμού;

Επίσης ως γνωστόν οι διαιτητές προέρχονται από την ΚΕΔ/ΕΟΚ οπότε αυτό σημαίνει ότι ο ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να αρχίσει μια διαδικασία ώστε να προσελκύσει μερικούς, με το δέλεαρ του επαγγελματισμού. Οπότε αυτομάτως αποκλείονται από κάθε άλλη διοργάνωση της FIBA (άρα δε μπορεί να φέρει ούτε ξένους) ενώ παράλληλα θα πρέπει να δούμε και πως ακριβώς θα πληρώνονται, με τι χρήματα και αν υπάρχει αυτή η ευχέρεια.

Προσωπικά θεωρώ ότι με τις ομάδες να ελέγχουν τους διαιτητές θα έχουμε ολίγο από επιθεώρηση. Θα ήθελα πολύ να δω πως θα συνεννοηθούν οι ομάδες για τους διαιτητές όταν δε μπορούν να βρουν άκρη σε άλλα ζητήματα. Η κάθε ομάδα θα αποκλείσει όποιον δε γουστάρει, κανείς δε ξέρει πως θα καταρτιστεί αυτή η λίστα και θα καταλήξουμε σε φαρσοκωμωδία.

Δεν έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα «στενό πλαίσιο» ότι «αυτοί βάζουν χρήματα και αποφασίζουν»! Η ΕΟΚ είναι ο θεματοφύλακας του μπάσκετ, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να τηρεί τη νομιμότητα διότι δίνει λόγο σε περισσότερα από χίλια σωματεία (και όχι σε δύο- τρία) αλλά και στην κοινωνία!

Το μπάσκετ δε χρειάζεται διχασμούς αλλά συνεργασία ώστε να γίνει «ξεκαθάρισμα» πάντα με γνώμονα ότι πρέπει να ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ τα σωματεία και με αποφάσεις που θα δημιουργήσουν εύφορο κλίμα (και μη αμφισβητήσιμο) για το μέλλον.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά είναι κρίμα να συζητάμε για το ποιος έχει το πάνω χέρι. Δε ψάχνουμε τον ισχυρό αλλά τη λογική. Και την ώρα που το ευρωπαϊκό μπάσκετ προχωράει εμείς μένουμε πιστοί στην τοξικότητα.

Κρίμα αλλά ακόμα υπάρχει λύση. Ας γίνει άμεσα αλλά για να συμβεί θα πρέπει να πάψει ο ΕΣΑΚΕ να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και να δει την αλήθεια: Το πρωτάθλημα (παρά την επιστροφή του Ολυμπιακού) ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ. Ας το αλλάξουμε!