×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

H WADA τιμωρεί επιλεκτικά και αυτό είναι το ανησυχητικό της υπόθεσης…


    Τάσος Βουγιουκλίδης

H WADA τιμωρεί επιλεκτικά και αυτό είναι το ανησυχητικό της υπόθεσης…


Η παγκόσμια ομοσπονδία αντί-ντόπινγκ(WADA),  δημιουργήθηκε με σκοπό την καταπολέμηση – εξάλειψη του ντόπινγκ.  Έτσι ώστε να καθαρίσει ο υψηλός αθλητισμός κυρίως,  από την μάστιγα των αναβολικών και τα μετάλλια να κερδίζονται δίκαια. Η  WADA όμως,  δείχνει ότι το κίνητρο της για το αν πρέπει να τιμωρήσει κάποια ομοσπονδία  με τετραετή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Πιο τρανό παράδειγμα από την Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα  μπορούσε  να υπάρξει. Δεν λέω πως δεν αξίζει τις τιμωρίες που τις έχουν επιβληθεί,  όμως, από όσα καταλαβαίνω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό,  η WADA χρησιμοποιεί την Ρωσική ομοσπονδία σαν αποδιοπομπαίο τράγο, τιμωρώντας την όποτε της δοθεί η ευκαιρία.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί, ότι με την τιμωρία που έχει επιβάλει η παγκόσμια ομοσπονδία αντί ντόπινγκ στην Ρωσία κανένας Ρώσος αθλητής εάν και εφόσον πάρει ειδική άδεια να αγωνιστεί στους ολυμπιακούς αγώνες, δεν θα έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί με το εθνόσημο για δεύτερους σερί ολυμπιακούς.

Φυσικά και η Ρωσία σαν χώρα, έχει όντως προϊστορία σε θέματα ντόπινγκ και τις αξίζουν όλοι οι αποκλεισμοί ανεξαιρέτως. Αν όμως, κάποιος ασχοληθεί εκτενώς με αυτό το θέμα και ψάξει γεγονότα και πράγματα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν και άλλες -αρκετές μάλιστα- χώρες οι οποίες είτε έχουν ίδια κακή προϊστορία ανάλογη με της Ρωσίας είτε έχουν ακόμα μεγαλύτερα θέματα ντόπινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ποιος ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο Ολυμπιακό Στάδιο;

Δύο παραδείγματα χωρών μου έρχονται αυτή την στιγμή στο μυαλό, Η χώρα -των σπρίντερς- Τζαμάικα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  Ποιο είναι το κοινό αυτόν των δύο χωρών; Ούτε η Ομοσπονδία της Τζαμάικα, αλλά ούτε και η ομοσπονδία των Η.Π.Α. δεν έχει τιμωρηθεί σαν χώρα με αποκλεισμό από διεθνείς διοργανώσεις. Μπορεί να έχουν υπάρξει αρκετοί αθλητές και από τις δύο χώρες που έχουν τιμωρηθεί μεμονωμένα και ατομικά  με τετραετής αποκλεισμούς λόγω ντόπινγκ, όμως η χώρα ολόκληρη ποτέ.

Η WADA,  θα πρέπει κάποια στιγμή να μας εξηγήσει αναλυτικά το σκεπτικό της για τις αποφάσεις που παίρνει για των αποκλεισμό μιας ολόκληρης χώρας από διεθνείς αγώνες για τέσσερα χρόνια.

Διότι, αν το επιχείρημα της για να τιμωρήσει μια ομοσπονδία είναι το πόσοι αθλητές και από πόσα διαφορετικά αθλήματα έχουν πιαστεί ντοπέ την τελευταία τετραετία- πενταετία για παράδειγμα, τότε τόσο η Τζαμάικα όσο και η Αμερική θα έπρεπε να τιμωρηθούν παραπάνω από μια  φορά καθώς, έχουν πιαστεί πάρα πολλοί αθλητές και από διάφορα αθλήματα ντοπέ και από τις δύο χώρες.

Στον στίβο για παράδειγμα, έχουν πιαστεί αμέτρητοι αθλητές ντοπέ και από τις δύο αυτές χώρες. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η ατιμωρησία που υπάρχει  από πλευράς WADA, -μιλώντας πάντα για τις ομοσπονδίες και όχι ατομικά- είναι το λιγότερο ακατανόητη.

Φυσικά, το θέμα σε όλο αυτό δεν είναι το αν η τιμωρία είναι σωστή ή όχι,  αυτό είναι ξεκάθαρο. Το θέμα είναι να υπάρχει δικαιοσύνη από την WADA και να μην τιμωρεί επιλεκτικά…


Τελευταία Νέα