ΔΙΕΘΝΗ

Τελικός Copa Africa: Δύο συγχωριανοί απ’ το… Παρίσι

Από το νότια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, μέχρι τη μεγάλη αναμέτρηση του Καΐρου, οι πορείες των προπονητών Σενεγάλης και Αλγερίας κρύβουν είναι γεμάτες από συμπτώσεις
Τελικός Copa Africa: Δύο συγχωριανοί απ’ το… Παρίσι

Η ώρα της στέψης για τον θριαμβευτή του Copa Africa μπορεί να απέχει μόλις λίγες ώρες, αλλά σε τέτοιους θεσμούς, οι όμορφες ιστορίες δεν σταματούν ποτέ να ξεπηδούν.

Σενεγάλη και Αλγερία, ήταν από τις ομάδες που αποδεδειγμένα σημείωσαν τεράστια βελτίωση κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Συνεπώς, ο θεός του ποδοσφαίρου τις αντάμειψε με μια θέση στον μεγάλο τελικό. Εκεί όπου η παρέα του Σαντιό Μανέ θα διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιο στα χρονικά του θεσμού και εκείνη του Ριγιάντ Μαχρέζ  το δεύτερο έπειτα από το Copa Africa το 1990.

Πέρα όμως από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το παιχνίδι αυτό καθ’αυτό, οι δύο άνθρωποι στην άκρη των πάγκων κρύβουν μια ιστορία γεμάτη συμπτώσεις.

Μια βραδιά στο… Σαμπινί

Ο προπονητής των «λιονταριών», Αλιού Σισέ και ο αντίστοιχος των «πρασίνων», Τζαμέλ Μπελμαντί, όχι μόνο δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται, αλλά αποτελούν… γειτονάκια!

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό πλέον 1985 σε μια βραδιά στο νοτιοανατολικό προάστιο του Παρισιού με πληθυσμό λίγο κάτω από τις 80 χιλιάδες κατοίκους, το Σαμπινί-σουρ-Μαρν.

Τότε, ο 9χρονος Σισέ, είχε μόλις φτάσει στο γαλλικό προάστιο με την οικογένειά του από την Σενεγάλη για μια νέα ζωή.

Την ίδια στιγμή, λίγα τετράγωνα πιο κάτω,  ο τεχνικός της Αλγερίας, γέννημα θρέμμα της περιοχής έπαιζε ανέμελος χωρίς καν να σκεφτεί ότι λίγα χρόνια αργότερα θα τον αντιμετώπιζε στο γήπεδο.

Ότι δύο… συγχωριανοί στην ουσία, θα παλέψουν για το πρώτο τρόπαιο στην προπονητική τους διαδρομή.

Το μοναδικό «ραντεβού»

Οι δύο κόουτς γεννημένοι την ίδια χρονιά  και με μόλις μια μέρα διαφορά (24/3  του 1976 ο Σισέ, στις 25/3 ο Μπελμαντί) ξεκίνησαν την καριέρα τους ως ποδοσφαιριστές αγωνιζόμενοι στον άξονα. Οι πορείες τους ήταν παράλληλες για αρκετά χρόνια, χωρίς κανείς τους να κατακτήσει ιδιαίτερα πολλούς τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την παρουσία αμφότερων σε Ligue 1 και Premier League ως αντίπαλοι έπαιξαν μόλις μια φορά, σε ένα ματς Μαρσέιγ- Παρί Σεν Ζερμέν τον Φεβρουάριο του 2001 με νικήτρια την πρώτη ομάδα.

Δείτε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του Τζαμέλ Μπελμαντί:

Το νέο ρεύμα προπονητών

Έκτοτε, οι δυο τους συνέχισαν την καριέρα τους ως ποδοσφαιριστές και ολοκληρώνοντάς την δέχθηκαν αμφότεροι  τηλεφωνήματα από τις εθνικές τους ομάδες για τη θέση του προπονητή. Ο «πρωτάρης» Σισέ ανέλαβε το 2015 τη Σενεγάλη οδηγώντας την στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας και φέτος στον τελικό του Copa Africa. Από την άλλη, ο Μπελμαντί, επίσης στην πρώτη του δουλειά ως κόουτς, ανέλαβε τα ηνία της Αλγερίας τον Αύγουστο του 2018 για να την οδηγήσει μέχρι τον τελικό του Καΐρου.

Τα στιγμιότυπα της Σενεγάλης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, με τον Αλιού Σισέ να είναι ο αρχηγός της:

Και οι δύο, μεγαλωμένοι σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν κατορθώσει να δημιυργήσουν ένα νέο ρεύμα Αφρικανών τεχνικών. Οι επιρροές τους έχουν μόνο ωφελήσει τις ομάδες τους, καθώς έχουν «παντρέψει» το ταλέντο και τα εκπληκτικά αθλητικά χαρίσματα με τακτική και δομή στο παιχνίδι τους.

Κάτι που μέχρι πρότεινος δεν το διέθεταν σε τόσο μεγάλο βαθμό οι σύλλογοι της «Μαύρης Ηπείρου». Πλέον, στον πρώτο τελικό του Copa Africa έπειτα το 1998 με Αφρικανούς προπονητές για κάθε χώρα, άπαντες περιμένουν θέαμα και συγκινήσεις.  Προσδοκίες υψηλές, τις οποίες όμως οι δύο… γείτονες από το Σαμπινί μπορούν να ικανοποιήσουν!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τελικός Copa Africa: Δύο συγχωριανοί απ’ το… Παρίσι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.