Αποκλειστικό video από την άφιξη των Μ1117 στην Ελλάδα

Αποκλειστικό video από την άφιξη των Μ1117 στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα βρίσκονται πλέον τα στρατιωτικά οχήματα Μ1117, τα οποία η χώρα παραλαμβάνει από τις ΗΠΑ.

Ο Στρατός Ξηράς, διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας.

Ανάμεσά τους και τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117, με την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ να προβλέπει την παραχώρηση 1.200 οχημάτων τέτοιου τύπου.

Τα πρώτα 500 εξ αυτών θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τις αρχές του 2022, ενώ για τα υπόλοιπα, θα γίνει εκ νέου επιλογή επί αμερικανικού εδάφους.

Eννιακόσια θα χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά, ενώ τα άλλα 300 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Το σύνολο των τεθωρακισμένων θα φτάσει σταδιακά στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη μικρή παρτίδα των Μ1117, δηλαδή καμιά 15αριά εξ αυτών, ήρθε από τη Γερμανία.

Στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης είχαν μεταβεί στελέχη του ελληνικού στρατού, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω:

  • στα συστήματα
  • τις επιχειρησιακές του δυνατότητες

Τι θα προσφέρουν τα Μ1117 στην Ελλάδα

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα.

Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Τα οχήματα διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).

Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου «run flat», είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.

Δείτε το video του Sportime: