Ελληνοτουρκικά: Και άλλες βάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο θέλουν οι Αμερικανοί;

Σχέδια των ΗΠΑ για τη δημιουργία και άλλων βάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο;

Μια εξέλιξη που βάζει φωτιά στα ελληνοτουρκικά καθώς κάνει έξαλλη την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται στο προσκήνιο με τους Αμερικανούς να φέρονται να σχεδιάζουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Μετά τα όσα γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αλεξανδρούπολη, οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν βλέψεις για την δημιουργία και άλλων βάσεων σε ελληνικό αλλά και κυπριακό έδαφος.

Ελληνοτουρκικά: Και άλλες βάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο θέλουν οι Αμερικανοί;

Όπως αναφέρει το Βήμα, στις 29 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στην αμερικανική ιστοσελίδα War on the Rocks, (η οποία θεωρείται από τις πλέον έγκριτες σε αμυντικά και στρατιωτικά ζητήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού), μια ανάλυση που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και αφορά και την χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της είναι ικανό να πέσει σαν βόμβα στα ελληνοτουρκικά και να προκαλέσει αναστάτωση στην Άγκυρα που πρόσφατα μέσω του Τσελίκ αποκάλεσε την Ελλάδα ως το κακομαθημένο παιδί της Δύσης ενώ ο Ερντογάν είχε κάνει τα παράπονα του για την στήριξη της Ελλάδας από Γαλλία, Γερμανία.

Η ανάλυση της αμερικανικής ιστοσελίδας αναφέρει πως στις σκέψεις των ΗΠΑ για το μέλλον είναι η κατασκευή περισσοτέρων Βάσεων και Πρόσβασης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Μέσα στο κείμενο ουσιαστικά περιγράφεται η ανάγκη που υπάρχει προκειμένου η Ουάσιγκτον να εξετάσει αυτό το σενάριο για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας της με την Αθήνα αλλά και την Λευκωσία.

Στόχος μέσω αυτής της συνεργασίας είναι η εγγύηση των συμφερόντων ασφαλείας της των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, δεν είναι ακόμη η στιγμή για να μεταφερθούν αμερικανικές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος αλλά με την δημιουργία βάσεων να σταλεί ένα μήνυμα προς την Μόσχα.

Η ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και ιδιαίτερα η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως κομβικού σημείου για την αμερικανική στρατηγική της Ρωσίας έχει εξοργίσει την Άγκυρα και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα τέτοιο σενάριο δημιουργίας νέων βάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.