Ελληνοτουρκικά: Ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε για τις επαφές που είχε με την Ελλάδα, αλλά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ελληνοτουρκικά: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ της Αττάλειας, μίλησε για τις επαφές με την Αθήνα, αφήνοντας υπονοούμενα για τη συμπεριφορά του Νίκου Δένδια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, ενώ έριξε τα… βέλη του για άλλη μία φορά προς την Ελλάδα τονίζοντας πως αυτή είναι που προκαλεί στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Μαρία Ζαχαράκη για το ethnos.gr, ο Τούρκος ανέφερε αρχικά πως: «Μετά από μία περίοδο συνεχών εντάσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο τώρα ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές, ενώ πραγματοποιούνται και συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με φυσική παρουσία».

Συνέχισε λέγοντας: «Ξεκινήσαμε ξανά τις διερευνητικές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα. Ήρθε ο Δένδιας, εγώ πήγα στην Ελλάδα. Και η συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρός μας με τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν πολύ θετική. Ήταν όλες θετικές. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Αυτό που δείχνει είναι την επιθυμία μας τα προβλήματά μας να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Ελπίζω αυτή η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια να συνεχιστεί και από τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, ήταν για άλλη μία φορά προκλητικός μιλώντας για την Ελλάδα λέγοντας: «Αλλά την ίδια ώρα, εσείς ρωτήσατε ‘αν θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι;’. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Έχουμε συνηθίσει με τα όσα λέγονται. Πάμε στη συνέντευξη τύπου, όλα είναι καλά και μετά πίσω μου λέει ένα σωρό πράγματα ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας. Αυτά δεν χρειάζονται. Αλλά εμείς τα παραβλέπουμε αυτά, δεν είναι τίποτα τα λόγια. Αλλά για παράδειγμα, το καλοκαίρι, καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, έχουμε κάνει μία συμφωνία κυρίων να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Αλλά βλέπουμε τώρα ότι η Ελλάδα ανακοινώνει ΝΑVTEX.

Και προηγουμένως είχαμε συμφωνία κατά τις εθνικές εορτές να μην εκδίδουμε ΝΟΤΑΜ ή ΝΑVTEX, αλλά η Ελλάδα την ‘έσπασε’ κι αυτή. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει βήματα που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτά τα προκλητικά και προβοκατόρικα βήματα. Το ξέρω, το κάνουν για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα. Επειδή η πίεση πάνω τους είναι μεγάλη, κατά την άποψή μας, αλλά δεν έχει κανένα όφελος όλο αυτό. Αυτός ο διάλογος που ξεκινήσαμε, θα πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένα βήματα. Τα προβλήματα που υπάρχουν να συνεχίσουμε να τα λύνουμε. Όσο μπορούμε να τα λύσουμε. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, ως Τουρκία εμείς είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φρεγάτες: Tο μεγάλο πρόβλημα των ολλανδικών Sigma που κοιτάει η Αθήνα

Φρεγάτες: Γιατί κόβεται η αγγλική πρόταση για τις Arrowhead 140

Ελληνοτουρκικά: Ο λόγος που ο Ερντογάν ξαφνικά… αγάπησε την Ελλάδα