Ελληνοτουρκικά: Το σχέδιο των ΗΠΑ για 12 μίλια στο Αιγαίο – Πότε ενεργοποιείται


Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Το σχέδιο των ΗΠΑ για 12 μίλια στο Αιγαίο – Πότε ενεργοποιείται


Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία εξελίσσεται στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την Ουάσιγκτον να σχεδιάζει ήδη την περιθωριοποίησή της όσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας.

Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί μόλις η Τουρκία «διαβεί τον Ρουβίκωνα» είναι η εξαγγελία για 12 μίλια χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ με την εξαγγελία των 12 μιλίων από την Ελλάδα θα έχει καταφέρει τον περιορισμό και την περιθωριοποίηση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μπορεί τα 12 μίλια στην παρούσα φάση να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όμως αν αλλάξουν τα δεδομένα (σ.σ. και δεν απέχει πολύ αυτό το ενδεχόμενο), τότε οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να ασκήσει η Ελλάδα το δικαίωμά της για 12 μίλια χωρικά ύδατα.

Σταδιακά η Ελλάδα μετατρέπεται στον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, με την Ουάσιγκτον να επενδύει όλο και περισσότερο στην σχέση της με την Αθήνα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει γίνει απρόβλεπτη στις αντιδράσεις της και έχει συσφίξει τις σχέσεις της με την Ρωσία και ειδικά την Κίνα, έχει προβληματίσει την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία και η ίδια «σπρώχνει» την επιλογή των 12 μιλίων από την Αθήνα, γιατί έτσι γνωρίζει πως αυτή η εξέλιξη (σ.σ. και με την βοήθεια των ΗΠΑ) θα στείλει ολοκληρωτικά την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της.

Την ίδια ώρα, η Σκύρος, όσο περισσότερο απομακρύνεται η Τουρκιά από την Δύση, τόσο περισσότερο ανεβαίνει ως επιλογή στα σχέδια των Αμερικανών για τη νέα τους βάση.

Η αμερικανική παρουσία στην Σκύρο αλλά και η τοποθεσία του νησιού, ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου και τις διελεύσεις των Ρώσων από εκεί.

Με την Σκύρο οι ΗΠΑ θα μπορούν να ελέγχουν τα Στενά και με την Κάρπαθο (σ.σ. το άλλο ελληνικό νησί που φαίνεται πως έχει επιλεχτεί για νέα αμερικανική βάση στην Ελλάδα) την Ανατολική Μεσόγειο.

Λέγεται πως τα αντισταθμιστικά των ΗΠΑ για τις βάσεις τους στην Ελλάδα (σ.σ. Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Λάρισα, Καβάλα κ.ο.κ) στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον θα ανέρχονται σε έως 3 δισ. ευρώ ετησίως (σ.σ. αυτό το ποσό έχει ζητήσει η Αθήνα).

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Φέρνουν F-22 στη Σούδα οι Αμερικανοί; – Τελείωσαν όλα αν επιβεβαιωθεί

Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο των ΗΠΑ να ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου από την Σκύρο

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras