Ελληνοτουρκικά: Ξεπουλήσαμε το Καστελόριζο στην Τουρκία με την Άγκυρα να κάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με φρεγάτες και αεροπλάνο.

Ξεπουλήσαμε το Καστελόριζο στην Τουρκία με την Άγκυρα να κάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με φρεγάτες και αεροπλάνο.

Ελληνοτουρκικά: Ξεπουλήσαμε το Καστελόριζο στην Τουρκία με την Άγκυρα να κάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με δύο φρεγάτες και ένα αεροπλάνο στην περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας», νότιας του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι το σκάφος που με 45 άτομα, βυθίστηκε 161 μίλια νοτιοδυτικά του Κας, με τις «δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης να συνεχίζονται στην περιοχή».

Μάλιστα οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως για την επιχείρηση ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που οι ίδιοι εκλαμβάνουν ως νίκη της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, αφού τονιζουν πως οι έρευνες γίνονται εντός της τουρκικής ΑΟΖ (σ.σ. βάσει του τουρκολιβυκού Συμφώνου), που αμφισβητούσε η Ελλάδα, όχι όμως πια η Ε.Ε..

Το γεγονός ότι η Τουρκία έστειλε στην περιοχή τα TCG Gelibolu και TCG Gökova δείχνει πως η Τουρκία έχει σκοπό, αν το θεωρήσει αναγκαίο, να αυξήσει την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους Τούρκους 31 μετανάστες σώθηκαν από τουρκικής σημαίας πλοίο που έπλεε στην περιοχή ενώ πέντε άνθρωποι διασώθηκαν από ελληνικό ελικόπτερο.

Δείτε την ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού από το βράδυ της Πέμπτης:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 60 ν. μ. νοτιοανατολικά ν. Κρήτης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε, για Ι/Φ σκάφος σε δυσχερή θέση με επιβαίνοντες μετανάστες, κατά δήλωσή τους, σαράντα πέντε (45) άτομα. Μετά τον εντοπισμό του από παραπλέον πλοίο, το οποίο είχε προσεγγίσει πλησίον του Ι/Φ προς συνδρομή, ο Πλοίαρχος αυτού ανέφερε ότι το Ι/Φ σκάφος άρχισε να βυθίζεται και ξεκίνησε την επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων του από τη θάλασσα.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, ενώ στο σημείο σπεύδουν ένα (01) Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα έξι (36) αλλοδαποί. Η επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, λαμβάνει χώρα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 7 BF».

Ελληνοτουρκικά: Ξεπουλήσαμε το Καστελόριζο στην Τουρκία με την Άγκυρα να κάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με δύο φρεγάτες και ένα αεροπλάνο στην περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι: Έστειλαν φρεγάτες κοντά το Καστελόριζο – Πάνε για θερμό επεισόδιο;

Φρεγάτες: Θέλετε τις ολλανδικές Μ; Κανένα πρόβλημα αν πάρετε τις Sigma

Τούρκοι: Όταν οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την πτήση τουρκικών F-16 στο Αιγαίο